Święta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki(...)mąki 3 jaja 5-8 łyżek gorącej wody szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z solą, dodać jajka i połowę wody, zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać resztę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Można przygotować ciasto ale nie jest to konieczne. Miskę rozgrzać nalewając do niej wrzątek. Ciasto przykryć miską i poczekać aż miska ostygnie
Mama GotujeJeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i kwiatków ułożonych z czekoladowych drażetek. Składniki na 5-6 dużych muffin lub 10-12 małych: 100 g masła 200 g mąki 80 g płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g drobnego(...)cukru szczypta soli 2 łyżki soku i skórka otarta z 1/2 cytryny po 60 ml mleka i kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej 2 jajka Dekoracja: 250 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru połówki moreli w syropie Masło roztopić, odstawić do ochłodzenia. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki jaglane, proszek, cukier, sól i skórkę
Czerwień i błękitWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy(...)polubić ten przepis. Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki miodu (jeśli użyjemy sztucznego, pierniki szybciej zmiękną) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy piernikowej 3 jajka (dwa do ciasta, jedno do smarowania) ½ szklanki ciepłego mleka Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę . Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem
Za drzwiami kuchniWielkanoc - z czym poza pięknymi, kolorowymi, pisankami kojarzy nam się, to Święto? Oczywiście z zajączkiem wielkanocnym. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. U jednych widnieje w formie czekoladowej, a u mnie w postaci pysznego, waniliowego, puszystego ciasta. Raduje oczy i podniebienia, zwłaszcza dzieci :) A do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie sami. ... pięknie wygląda(...)pieczenia ... Składniki: (na dwa zajączki) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Przygotowanie: Najpierw łączymy suche składniki. Następnie dodajemy mleko, mieszamy. Potem olej, znów mieszamy łyżką. A na końcu wbijamy jajka. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję. Wlewamy je do dwóch silikonowych
Słodkie okruszkiaksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo(...)kostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczną i budyń w proszku. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę.Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę
Słodko-Słony Świat IlonyI jak to w święta, nie dobrze że w spiżarce leży tyle dobroci :). Bo nie można się im oprzeć, ale co zrobić, wytańczy
Moje pyszne gotowaniemasy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość(...)oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka. Spód do sernika (duża blacha): 125 g masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki
Poezja smakudobrych kilku lat nie obchodzę tego święta. Jedyne na co sobie pozwalam to odkurzenie mojej brytfanki w kształcie serca. Wychodzę z założenia, że miłość nie jest do święta i jeśli nie będziemy ją okazywać codziennie i dbać o nią to bardzo szybko się wypali. Dla tych którzy jednak organizują kolacje ze dwoje i nie mają(...)taki dzień trzeba się dosłodzić. Wszystkim zakochanym życzę miłości na co dzień, a wszystkim singlom znalezienia swojej połówki. Pozdrawiam:) Składniki: brownie: tabliczka gorzkiej czekolady 225 g masła 3 jajka 250 g cukru pudru szczypta soli masa: tabliczka białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny serek philadelphia 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% poleca: półtabliczki czekolady deserowej 50 g masła
ciastkarnia na kruchym spodziesię rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków(...)makiemSkładniki:ciasto 230-240g mąki pszennej120g masła2 żółtka7-8 łyżek cukru2 łyżki gęstej śmietany 18% masa makowa100g maku30g masła2-3 łyżki mioducukier wanilinowyaromat migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta solicukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie
Smakołyki BerenikiJeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki:700 g filetów z morszczuka5 dużych marchewek1 pietruszka1 duży seler2 cebule1 łyżka tymianku Kamis1 łyżka słodkiej papryki Kamispół łyżeczki mielonego imbiru Kamissól morska(...)pieprzem Kamis400 ml przecieru pomidorowego2 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki wodyolej do smażeniamąka do panierowania rybmajeranek do oprószenia ryb2-3 jajka Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić
Monia miesza i gotujez czekoladą i malinami Pyszne jogurtowe ciasto „na bogato”. Puszyste i wilgotne. Kwaskowy smak malin fantastycznie przełamuje czekoladowy smak. Ciasto: 2 szklanki mąki (ok
KucharzycaBabka pomarańczowa jest prosta w przygotowaniu, a dzięki skórce z pomarańczy ma piękny, bursztynowy kolor. Można ją udekorować kawałkami pomarańczy lub świeżymi kwiatami, należy jednak pamiętać
Passions hobbies lifeRyba po grecku, określana także rybą w pomidorach czy z warzywami, nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Wpisała się w tradycję tak, że także u nas, na obczyźnie nie mogło jej zabraknąć. Jest to jedna z tych potraw, która mimo że tradycyjna, w prawie każdym domu przygotowywana jest inaczej. W mojej rodzinie zawsze to był dorsz z mniejszą(...)Składniki (6 porcji) -800 g dorsza -4 średnie marchewki -3 cebule -1/2 selera korzeniowego -150 ml passaty pomidorowej lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego -2 jajka -ok 100 g mąki pszennej (tyle co potrzebujemy do panierowania) -sól, pieprz (najlepiej cytrynowy) -słodka papryka -1 łyżeczka cukru -olej do smażenia Przygotowanie Dorsza umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem
Zielona Kuchniapomarańczy. Wszystko to razem stanowi trio idealne, korzenny smak ciasta, słodycz delikatnego kremu i ten pomarańczowy akcent, który wszystko dopełnia. Mówię Wam niebo w gębie, zróbcie koniecznie na święta. Tylko poczekajcie z krojeniem dłużej niż godzinę. Ja tak bardzo chciałam się z Wami podzielić przepisem i zrobić zdjęcia, że kroiłam roladę gdy jeszcze dobrze nie zastygła, dlatego(...)natłuszczonym papierze to ładnie od niego odstanie, a potem pozostaje już tylko zawinąć w ściereczkę, ostudzić, posmarować kremem i koniecznie schłodzić przez całą noc w lodówce. Rolada: 5 jajek 100g płynnego miodu 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki gorącej wody szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek
Cynamonowe szczęścieKarp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku dania rybne na Wigilię Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata