Jesienią i zimą często piekę pierniczki, bo mam na nie wiele pomysłów, a nie jestem w stanie ich wszystkich zrealizować na Święta. A poza tym moja córeczka uwielbia pierniczki, zwłaszcza nadziewane i do tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć(...)lukrem i czekoladą ale bez niczego też są pyszne. Inspiracja Składniki: 250 g mąki 100 g miodu 60 g masła 60 g cukru 50 g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 duża łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej powidła śliwkowe Śmietanę wyjąć z lodówki wcześniej, aby była w temperaturze pokojowej. Miód przelać do garnka, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakolęd. A także czas świątecznego szału zakupowego i porządkowego, wiecznej debaty na temat "kto w tym roku ma zabić karpia" oraz największego problemu ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam(...)dużą blachę: 150 g cukru 100 ml piwa karmelowego (Karmi) 250 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2-3 łyżeczki domowej 100 g masła 5 jajek 10 g proszku do pieczenia 500 g mąki bakalie (opcjonalnie) polewa czekoladowa Dwie łyżki cukru podgrzać na patelni. Gdy lekko zbrązowieje, zalać piwem. Piwo należy wlać bardzo ostrożnie. Karmel wówczas stwardnieje
My simple kitchenjakie podacie w Wielkanoc? Ja tak. Dlatego proponuje Wam już teraz, prosty przepis na jogurtową babkę czekoladową z czekoladową polewą. Brzmi za bardzo czekoladowo? No to co - przecież takie Święta są raz w roku :) Można zaszaleć! Babka wyjdzie Wam bez zakalca (tak przynajmniej twierdzi Autorka ;)), jeśli będziecie przestrzegać trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze(...)wymieszanie widelcem, do połączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1/2 szklanki kakao * polewa: - 100 ml mleka - 100g czekolady
CookYourselfSnikers, orzechowiec - jak kto woli. Jak to ja.. lubię ułatwiać sobie życie albo i nawet utrudniać.Skoro jesień obrodziła w orzechy, a święta
Garnkowe fanaberieŚwięta już tuż tuż, nadszedł więc czas na wypieki. Dzisiaj przygotowałam dla Was keksa. Z przepisu tego korzystam od dawien dawna, więc nie ma opcji żeby nie wyszedł. Zawsze robiłam z mąki pszennej, teraz trochę zmieniłam i użyłam tej z pełnego przemiału, która dzięki temu jest wzbogacona o witaminy, minerały i błonnik. Jest odrobinę cięższa dlatego proporcja została(...)pół szklanki. Miałam obawy czy będzie tak pyszny jak zawsze, okazało się że nie potrzebnie. Jest doskonały. Składniki: 1,5 szklanki mąki z przemiału 5 jajek 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła bakalie po 5 dag Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczekDzisiaj chciałaby się z Wami podzielić przepisem najlepszego pasztetu, który zawsze na święta robi moja Babcia.W tym roki pierwszy raz przygotowałam go i ja! Wyszedł tak samo pysznie, jednak do receptury i przygotowania musiałam się dostosować w 100%. Tak jak babcia mówiła tak robiłam. Składniki:0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam(...)Ostudzamy.Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy przepuścić przez maszynkę z najmniejszymi oczkami 2 razy. W misce doprawiamy pasztet majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajka i dobrze mieszamy. Masę pasztetową, wkładamy do form wyłożonych papierem pergaminowym. Pasztet pieczemy w 200 C przez 40 minut. Ostudzamy delikatnie i wykładamy z formy.Smacznego
Niezły Młynekroku jednego dnia przed świętami pieczemy z córka pierniczki. Zostało już naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują czasu na zmiękczenie ani czasu chłodzenia w lodówce. Zagniatamy, rozwałkujemy, wycinamy i pieczemy gotowe:) Szybko łatwo przyjemnie :) a ile radości przy tym mają małe szkraby zresztą ja też. W tym roku postawiliśmy na nieco(...)Mina zdobiącego dziecka pierniczki - bezcenna! SKŁADNIKI: składniki na ok 55 szt zależy od wielkości foremek-300 g mąki pszennej -100 g mąki żytniej pełnoziarnistej -2 duże jajka -13 dag cukru pudru -10 dag masła, roztopionego -10 dag miodu -1 łyżka przyprawy do piernika(pisałam o tym tu klik )-1 łyżka kakao
Basia w kuchniŚwięta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą i grzybami. Niestety nie udało mi się z uwagi na natłok zajęć zamieścić przepisu wcześniej, ale można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty(...)sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania grzybów, które zamoczyłem w zimnej wodzie o ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu grzybów gotowałem wywar przez około 20 minut
Wyprawy kulinarnepiernika. W związku z tym, że może leżakować w lodówce w pergaminowym ubranku przez 3 miesiące, można upiec je długo przed świętami, potem tylko udekorować lukrem lub podgrzanym dżemem, np. morelowym. Ja nie będę dekorować i dodawać dodatkowych smaków, bo takie jest wyśmienite. Moja rada – ciasto trzeba ukrywać przed(...)Pozostałe składniki: – 400 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 250 g cukru trzcinowego – 250 g masła – 4 jajka – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka mielonych goździków – 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego – 1/2 łyżeczki sody Dekoracja
To co kochamZ jakim kolorem kojarzy się Wam Wielkanoc? Mnie z żółtym i zielonym. Dlatego, gdy zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych pesto z zielonego groszku, stwierdziłam, że
Moja DelicjaMazurek bakaliowy to ciasto przepełnione suszonymi owocami i orzechami. Bakalie są tutaj najbardziej wyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym
Smakołyki BerenikiA oto miodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym
Malinowo w kuchniPierniczki nie potrzebują długiego leżakowania. Wystarczy im doba, aby cieszyły oko i kubki smakowe. Strukturą przypominają słynne katarzynki, są miękkie, jednak o zwartej strukturze. Proporcja na
kawawszklancePołączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma
RAROSSAa jednak! Sprytnie udało mi się dodać przepis z telefonu :) przynajmniej podróż pociagiem nie będzie tak bezowocna jak zawsze :) mimo, że w planach miałam czytanie ustaw
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość