Śnieżnobiała beza, lekki krem i kwaśne owoce - to przepis na przepyszny deser. Beza nie jest mocno wysuszona ma mięciutki i delikatny środek. Do
Codziennik KuchennyJak słodko może być w weekend? Bardzo słodko... i bardzo czekoladowo... a ile radości w małych usteczkach i małych rączkach;) Muffiny bardzo czekoladowe Składniki: 225
Lawendowe NieboSernik Okres Nowego Roku to czas niezwykły i jest również czas na delikatny i puszysty sernik. O wyjątkowym smaku pochodzącym z dobrego twarogu
Miód i pieprzDziś zapraszam na fajne połączenie mięsa mielonego z kiełbasą białą , smak bardzo fajny , byłam zaskoczona jak szybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać
Mój SmakKrokiety świąteczne , to jedno z naszych dań wigilijnych. Przygotowuję je wcześniej i zamrażam. Moje krokiety przez lata " udoskonalałam " - teraz mogę powiedzieć , że są przepyszne, idealne
Smaki Edytygęstym sitku. Ponieważ ja mroziłam specjalnie szpinak do tego ciasta (nie miałam pewności kiedy je upiekę, stąd mrożenie) już przed mrożeniem dokładnie go osuszyłam. Szpinak zmiksowałam w blenderze. Całe jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukry i ubijamy na gładką i puszystą masę. Stale miksując wlewamy powoli olej. Dodajemy szpinak, esencję cytrynową, skórkę otartą z cytryny oraz sok cytrynowy – miksujemy. Wsypujemy(...)Dodatek dżemu jagodowego, cytryny i limonki nadaje mu lekki , orzeźwiający aromat. Ten dodatek to coś dla tych, co nie lubią szpinaku – ciasto ma smak cytrynowy. Gorąco polecam, na święta … i nie tylko. Smacznego. Organizatorką wydarzenia na FB Zielono mi! 7 jest Małgosia i jej Trochę inna cukiernia . Wydrukuj przepis The post Zielony mech appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoBabka, którą możecie upiec kilka dni przed świętami wielkanocnymi. Po upieczeniu ciasto będzie miękkie, puszyste i lekko kokosowe w smaku. Najlepszy jest wierzch babki, który po upieczeniu będzie lekko chrupiący. Wbrew pozorom wiórki kokosowe nie są wyczuwalne w babce. 😊 Składniki na formę keksową o długości 25 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki (160 g) 3/4 szklanki oleju (140 g) 1/2 szklanki wiórek kokosowych (50 g) 3 jajka szczypta soli do dekoracji cukier puder Jajka wbić do miski i ubić za pomocą miksera. Następnie do jajek wsypać stopniowo cukier. Masę cały czas ubijać. Gdy cukier rozpuści się w masie jajecznej to wlać
UgotowaćŚwięta to czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego(...)każdy prosi o przepis. Idealnie smakuje z zaparzoną gorzką kawą zbożową Inką, która gra ważną rolę także w samym wypieku. Biszkopt: 4 średniej wielkości jajka 4 łyżki ksylitolu (lub cukru) 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 200 g kwaśnego dżemu (u mnie niesłodzona czarna porzeczka) dodatkowo: 4 łyżeczki kawy
Poezja smakuMakowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi(...)Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną
mojej kuchniMakowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi(...)Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną
w mojej kuchniWitam serdecznie, święta coraz bliżej więc najwyższy czas aby przygotować uszka. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił uszek lub nie wybrał przepisu na uszka, to polecam wypróbować mój przepis na uszka :). Do przygotowania uszek będziemy potrzebowali: z porcji wyjdzie około 100 uszek (w zależności od wielkości) na farsz: 80 g suszonych grzybów 2 cebule (około 140 g) olej(...)smażenia 2 łyżki masła do smaku sól, pieprz i jeżeli farsz byłby za luźny to można dodać bułkę tartą na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka (jajka L) 200 ml letniej wody 2 łyżki oleju (około 30 ml) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Uszka z grzybami Przygotowanie: Najpierw przygotuję farsz: Dokładnie wypłukane grzyby przekładam
Uwaga Babcia GotujeŚwiąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym dżemem. Robi się ją błyskawicznie, co jest zaletą w okresie kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani i zajęci różnymi sprawunkami. Nie dajcie się zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie(...)proste rozwiązania. One zawsze się sprawdzają. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika ( przepis ) 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki miodu 125 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach Przygotowanie: Mąkę, sodę, przyprawę mieszamy i odstawiamy. Cukier, mleko, miód, masło i kawę podgrzewamy
Smakowity Blog Kulinarnysmakować (kliknij w zdjęcie aby zobaczyć przepis). Zaletą jajek jest to, że można je przygotować dzień wcześniej. Takie przepisy są u mnie w cenie zwłaszcza jeśli planuję gości. Jajka z awokado proponuję przygotować w dniu podania, bo awokado ciemnieje. jestem ciekawa, które najbardziej lubicie? Śledzie! tutaj jestem trochę osamotniona, bo jakoś nie mogę przekonać naszych znajomych do śledzi. Moje dzieci(...)kartą jest tort kanapkowy. Trochę trwa jego przygotowanie, ale tort można również przygotować dzień lub dwa wcześniej. Tort kanapkowy uwielbia cała rodzina. Stało się niemal tradycją, że na święta i rodzinne okazje zawsze przygotowuję torta kanapkowego. Jaki zrobię na Wielkanoc to się wkrótce okaże. Czyżby menu zakończone? Ależ skąd! Na Wielkanoc nie może zabraknąć pysznego deseru. Po takich
codojedzeniasię na polewę to polecam Ci ten przepis na czekoladową polewę , którą możesz zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym. Przepisów na babki jest wiele, każdy ma swoje ulubione. Co roku na Święta Wielkanocne, a raczej przed, staram się wypróbować przynajmniej jeden nowy przepis. Przyznam, że od wielu lat mój nr jeden na babkę się nie zmienił. Babka cytrynowa mojej mamy(...)mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej 50 g rodzynek szczypta soli Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatułową i szczyptą soli. Wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać rodzynki i delikatnie zamieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Rusty ForkWielkimi krokami zbliża się święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Jak się okazuje, istnieje sporo alternatyw dla klasycznej wersji tego przysmaku z dodatkiem marmolady. Oto dwa przepisy na pączki w nieco innym wydaniu. Pączki hiszpańskie Pączki te nazywa się również wiedeńskimi lub gniazdkami. Są jednocześnie bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu – poradzą sobie z nimi nawet osoby dopiero stawiające pierwsze(...)kroki w tworzeniu słodkich wypieków. Pomysły na pączki znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/paczki-oponki-donaty Ciasto na takie pączki przyrządzimy z: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 4 jajek, szczypty soli, oleju do smażenia. Do zrobienia glazury lukrowej potrzebne nam będą natomiast: 200 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki gorącej wody. W garnku zagotowujemy szklankę wody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaolej do smażenia Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Posyp śledzie pieprzem. Z mąki, jajek oraz mleka przygotuj ciasto, które ma być bardziej gęste niż naleśnikowe, ale płynne. Podałam Ci w składnikach przedział ilości mleka – musisz samodzielnie ocenić konsystencję. Podpowiem że najlepszym porównaniem jest konsystencja(...)mango świeże drobno posiekane chilli lub płatki chilli. Ilość dopasuj do własnych preferencji smakowych. Na usmażone śledzie włóż mango z chilli. Podawaj ciepłe. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka
nietylkopasta.plulubionym fotelu, spojrzeć przez okno lub na choinkowe lampki i zatopić zęby w przepysznym pierniczkowym ciasteczku prosto z kubka. Małym ciasteczku (bo wiadomo, że te duże to na Święta!) z gałką waniliowych lodów, otulone najpyszniejszymi aromatami ciepłego cynamonu i imbiru...i lekkim karmelowym posmakiem brązowego cukru :) Po takiej słodkiej, pierniczkowej przerwie, która pozwoli poczuć świąteczny klimat(...)przedświątecznym czasie...i do pierniczkowego ciastka z kubka komponuje się fantastycznie :) Pierniczkowe ciastko z kubka na 1 ciastko Potrzebujesz: 1 łyżkę miękkiego masła 2 łyżki brązowego cukru 1 żółtko jajka 3 łyżki mąki 1/3 łyżeczki cynamonu 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier cynamonowy lody waniliowe Sposób przyrządzenia: 1. W kubku/ filiżance przystosowanej do używania w mikrofali
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚwięta dla mnie smakują piernikiem, czekoladą i pomarańczami. Był już piernik z kremem czekoladowym , a tym razem postanowiłam zrobić odwrotnie i połączyć czekoladowe ciasto z kremem piernikowym, a ponieważ dostałam świetny gadżet jakim jest dozownik do ciasta , postanowiłam go przetestować i upiec muffinki. Powiem wam, że ten dozownik to fajna sprawa, w końcu nie musiałam się bawić(...)nakładanie ciasta łyżką i przy okazji miałam czystą formę do muffinek. A teraz zapraszam na przepis bo muffinki wyszły po prostu pyszne. Babeczki czekoladowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 tabliczki czekolady 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju Jajka ubijamy z cukrem na puch, wlewamy olej, dodajemy mąkę, proszek i startą na tarce czekoladę, całość
Cynamonowe szczęściemączkę Dodatkowo: Masa kajmakowa gotowa w puszce Powidła śliwkowe, u mnie domowe Dowolne bakalie do dekoracji Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodać jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z kruchego ciasta, wyciskać szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawić(...)upieczone i wystudzone blaty , wysmarowane powidłami. Dowolnie dekorować bakaliami. Mazurki najlepiej smakują po 3 a nawet po 4 dniach od upieczenia. Także spokojnie można przygotować je już wcześniej przed świętami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
W garach u GosiKażde Święta Bożego Narodzenia są inne,każde niepowtarzalne i wyjątkowe. Chociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją(...)pokazać go w inny sposób,tak więc w tym będzie to piernik przekładany budyniem. Budyń jest dyniowy a dynia doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw piernikowych. ciasto: 5 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 15 g przyprawy do piernika Delekta 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta 3/4 szkl. oleju rzepakowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki kakao
Kolorowa kuchnia ElkiŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki(...)Biedronka 2 plastry sera pleśniowego => Biedronka / Lidl / Intermarche 4 pomidory suszone 1 szklanka mąki => Biedronka / Netto 1 jajko => Intermarche 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz słodka papryka mielona oregano/ papryczka chili-przyprawy w sprayu => Lidl olej do smażenia => Biedronka Puree: 3 ziemniaki
Kuchnia MagdaLenyŚwięta tuż,tuż a taka rybka będzie mile widziana na świątecznym stole. W moim domu uwielbiana przez domowników i w żadnym wypadku nie może jej zabraknąć. 500 g filetu z dowolnej ryby ( ja użyłam morszczuka) 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/2 średniego selera 3 cebule 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka cukru sól świeżo mielony pieprz mielona słodka papryka Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja mieszam mąkę i bułkę tartą pół na pół). Usmażyć i pozostawić do wystudzenia. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Do garnka wlać
Kolorowa kuchnia Elkikruchym spodzie. Wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka i bakalii, a na nim słodki i kremowy serniczek. Ciasto bajecznie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Ja seromak upiekłam na tegoroczne Święta Wielkanocne. Wszystkim bardzo smakował i z wielką chęcią brali dokładki ;) Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto półkruche: 200 g zimnego masła 290 g mąki pszennej(...)szkl mleka 100 g masła 2 łyżki miodu 1 średni jabłko kilka kropel aromatu migdałowego 2 łyżki kaszy manny 100 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynków, posiekanych 3 jajka 3/4 szkl cukru Masa serowa: 100 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć sera z wiaderka już zmielonego) 1 op. budyniu waniliowego
Nastoletnie Wypiekaniedzielicie się ze mną swoimi spostrzeżeniami, opiniami i zdjęciami. Jesteście kochani, wiele to dla mnie znaczy. Nie będę się zbytnio rozpisywała, po prostu jeszcze raz powiem DZIĘKUJĘ! Dzisiejsze małe "święto" uczczę gotowanym sernikiem z prażonymi jabłkami - delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach. Klasyka :) Łatwe do zrobienia, pięknie prezentuje się na stole. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka Wszystkie składniki przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po około 15-20 minutach wyciągnąć pierwszą
Domowa cukiernia Ewyrozpuścić margarynę, dodać miód, cukier, przyprawę do piernika i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Do sporej miski przesiać mąkę z sodą, amoniakiem i kakao, dodać wystudzoną mieszankę miodową, wbić jajka i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wałkować po kawałku, najlepiej między dwoma kawałkami folii, żeby ciasto nie przyklejało się na ok. 5 mm grubości lub według uznania i wykrawać różne(...)wyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia. Pierniczki nadają się od razu do jedzenia, gdyż nie twardnieją całkowicie, są delikatnie miękkie. Można je upiec nawet tydzień przed świętami, oczywiście jak wszystkie pierniczki nadają się do długiego przechowywania
Mix smakuRyba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól(...)zabrałam się za rybkę. Dwa kilo morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam do... i tutaj napomknę ,że ile głów tyle
potrawyregionalnerazu uderzał mnie ten zapach. Mama i babcia zawsze z wyprzedzeniem piekły pierniki na święta, po czym chowały je w puszkach, gdzie grzecznie miały leżakować aż do świąt. Ostatecznie połowa z nich i tak zawsze znikała w nieznanych nikomu okolicznościach i trzeba było przygotowywać drugą turę pierników. Dzisiaj przepis na jeden z pierników, który do dzisiaj pojawia(...)ciasto sprawiając, że nie jest ono suche a wilgotne, oraz z dużą ilością polewy czekoladowej. Średnia keksówka Składniki: 200 g mąki 60 g margaryny 125 g cukru 1 jajko 3 łyżki powideł 2 łyżeczki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki przyprawy domowej (klik) 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej bakalie (posiekane orzechy, migdały, rodzynki
My simple kitchenŚwiąt zostało jeszcze co prawda trochę czasu, ale jest to czas najwyższy na poszukiwanie wiosennych inspiracji, które później w postaci dań zagoszczą na Naszych stołach. I tak postaramy się przedstawić kilka pomysłów na dania, które u Nas w domach cieszą się największym powodzeniem w tym okresie. Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, a będzie to babka majonezowa(...)trzech kolorach. Można ją oczywiście robić również na inne okazje, ale ja takie babki robię głównie na Wielkanoc. Wielkanocna babka majonezowa SKŁADNIKI: 4 jajka 4 duże czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 niepełna szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki maku dowolne polewy i dekoracje Przygotowanie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzygotowana do Świąt Bożego Narodzenia idą pełną parą ;)Pierniczki już upieczone (przepis na nie i zdjęcia już wkrótce), ogromne zakupy zrobione, podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki(...)sposób przygotowania jaki można sobie wymarzyć. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę korzenną do piernika, proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko razem.Pozostały składniki: mleko, olej, jajko i miód mieszamy w osobnej misce, a następnie przelewamy je do suchych składników. Mieszamy łyżką. Mogą pozostać grudki, to w niczym nie przeszkadza ;)Gotowe ciasto przekładamy do papierowych papilotek
Lawendowe Niebo