jagnięcina - 748 przepisów (strona:30/50)

Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 252

wrócę na pewno :) W karcie było tyle smakoływków, że ciężko było się na cokolwiek zdecydować - aromatyczne zupy, marynowane w jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca i mnóstwem orientalnych przypraw, a do tego tradycyjny chlebek

DefinicjaSmaku
Kulinarny Puchar Śląska 174

Usługowych w Rybniku. Dziękuję Wam wszystkim za dostarczone wrażenia i życzę Wam dalszych sukcesów. Dodatkowe atrakcje tego dnia zapewnili nam Mistrzowie Kuchni w trakcie pokazów kulinarnych kuchni regionalnej z jagnięciną w roli głównej oraz kuchni myśliwskiej inaczej, dziczyzna z elementami kuchni molekularnej. Jeśli macie ochotę wybrać się do Centrum Kulinarnego w Chorzowie na warsztaty kulinarne to gorąco Wam je polecam

Smakowity Blog Kulinarny
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 145

grillowanych szparagów. Piękne i smaczne danie. Zioła oczywiście świeże z ogrodu Szefa kuchni i pobliskich łąk. Do grasicy Delheim Shiraz 2012 Stellenbosch. Drugim daniem mięsnym była jagnięcina z kapustą, emulsją z pokrzywy i pędami groszku.  Przyszła kolej na deser - kandyzowane szparagi, lody szparagowe, kruszonka migdałowa, granita ze świeżego mleka, młode igły sosny. Całość skropiona miętowa oliwą. Bardzo ciekawy (pozytywnie

królestwo garów
Rybne Vindaloo 203

przejęciu przez mieszkańców regionu Goa, przepis zmodyfikowano zgodnie ze tradycyjną kuchnią regionu, przez dodanie mnóstwa przypraw i chili. Restauracje na świecie często podają to danie z kurczakiem lub jagnięciną, czasem też z ziemniakami. Tradycyjny przepis na Vindaloo nie zawiera ziemniaków. Zostały one dodane przypadkowo, ponieważ słowo "aloo" znaczy "ziemniak" w hindi." Składniki: 300 świeżego tuńczyka 5 łyżek soku z limonki

Kuchnia Prezydentowej
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 261

się w harmonijną, niezwykle smaczną całość.                Oryginalnie chorwackie ćevapčići zrobione są z mieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar

Kuchnia Prezydentowej
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 194

gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam

Kuchnia Prezydentowej
Moje żółte super food czyli... 411

masala, sosu worchester i wielu rodzajów musztardy.  Żółty ryż z kurkumą ( Nasi Kuning ) jest popularny na wschodnich wyspach Indonezji. W marokańskiej kuchni jest stosowana do przyprawiania mięs, szczególnie jagnięciny z warzywami. Jest także używana w mieszankach przypraw na Karaibach i w północnej Afryce oraz jako napar herbaciany na Okinawie w Japonii. Często używana do rybnego curry, prawdopodobnie dlatego

Czarnawisienka
Musaka 155

się właśnie Tydzień Grecki My już zakupiliśmy oraz spróbowaliśmy kilku produktów i mamy dla Was inspirację – grecką musakę Musaka to zapiekanka mięsno warzywna. W oryginalnych przepisach używa się jagnięciny i samych bakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna

Kuchenne Wariacje
Sorbet melonowy z limonką 169

wiadomo dokładnie jak smakował, chyba nieźle skoro zadomowił się na królewskich stołach, a później trafił także do domów zamożnych mieszczan. W dziewiętnastowiecznych przyjęciach podawano go zazwyczaj pomiędzy pieczoną jagnięciną i pieczonym drobiem. Później serwowany był jako desery, ale przegrał konkurencję z lodami. Obecnie, gdy wszyscy się odchudzają, znowu wraca do łask. Pojawiają się także jego wytrawne wersje na bazie warzyw

Wiem co jem
Cevapcici z indyka 198

Cevapcici najczęściej robi się z wołowiny i jagnięciny,  ja postanowiłam przygotować je z chudego mięsa z indyka w takiej formie bardzo lubią je dzieci, polecam z pikantnym sosem paprykowym. Składniki 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich słodka papryka ostra papryka sól do smaku pieprz biały do smaku oliwa

Wanilia i Kardamon
Ćevapčići - chorwackie kotleciki z grilla 213

baraninę u nas ciężko. Jeśli jednak jest możliwość, dobrze jest wymieszać ze sobą (najlepiej świeżo zmielone w domu) mięso wołowe, wieprzowe i właśnie baraninę ( jeszcze lepiej jagnięcinę). 1kg mieszanego mięsa mielonego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki papryczka chilli/ostra w proszku pieprz, sól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa

Kuchenna Kontrrewolucya
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 231

pomarańczami i rodzynkami autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Perliczka z jabłkami i żurawiną autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda

Kuchenna Kontrrewolucya
Kofty z wieprzowiny 244

tureckie kofty z wieprzowiny. Mięso mielone już niejednokrotnie gościło na moim grillu lecz pierwszy raz w takim wydaniu. Jako że oryginalne kofty robione są z jagnięciny lub baraniny która u nas która nie tyle co jest droga to mało dostępna ja użyłem popularnego a jakże smacznego mięsa wieprzowego. Składniki (na ok 7-8 sztuk) : 70 dag mięsa mielonego wieprzowego

Mechanik grilluje
Moussaka (Musaka) 189

mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel

wyzwania kuchenne
Wieprzowe kebaby na patyku 135

Kebaby z mięsa mielonego grillowane na patykach to tradycyjne greckie danie. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny. Moja wersja tego dania jest z wieprzowiny, ale smakuje równie wyśmienicie. Kebaby można podać jako obiad czy kolację ze swoimi ulubionymi dodatkami albo spożywać same jako przekąskę

Milion Smaków