 Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 155
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 155dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia
królestwo garów Musaka - grecka zapiekanka. 175
Musaka - grecka zapiekanka. 175zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól pieprz
zadanie-gotowanie Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 192
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 192kotleciki jagnięce. Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych. Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi dodatkami komponuje się wspaniale i smakuje idealnie. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 6 kotletów jagnięcych z kostką
Wino Francja Kuchnia Combry jagnięce w winnej marynacie 203
Combry jagnięce w winnej marynacie 203Eksperymentujcie! ;) Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a później przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła
Spektrum Smaku Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 239
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 239wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno czasem gotowania. Jest
Chilli Czosnek i Oliwa Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 163
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 163Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry z jagnięciną Chicken Tikka , soczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry , indyjskie curry z krewetkami w sosie na bazie cebuli i orzechów nerkowca Butter Chicken , pieczone w piecu tandoor delikatne
Kulinarne przygody Gatity Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 278
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 278nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni. I żeby nie przypodobać za bardzo polskiej władzy, wyciągamy z piwnicy rowery
GRUBY WAŁEK Zapiekanka pasterska 210
Zapiekanka pasterska 210Cieżko mi było wybrać nazwę dla tego dania. W Anglii znana jako Cottage pie lub Shepherd's pie (z jagnięcina), a we Francji jako Hachis parmentier. Słyszałam też nazwę "Zapiekanka rzymska". Kombinacji i nazw masa, co nie zmienia faktu, że jest rozgrzewająca, sycąca i przede wszystkim pyszna! Składniki (naczynie żaroodporne 30x22cm.) -600g mielonej wołowiny -2 łyżki oleju -1 duża
Smakuj życie! Kwaśnica góralska 186
Kwaśnica góralska 186istnieje tylko jeden sposób są bezcelowe. Jedno jest pewne – w restauracjach nie ma kwaśnicy. Są wariacje na temat kapuśniaku. Kwaśnicę gotowało się z tego, co było, a rzadko bywała jagnięcina i mnóstwo zagranicznych przypraw i dodatków „na bogato”. Ja pokażę wam sposób, w jaki gotowało się u mnie w domu. Taki jak moja babcia robiła, a wcześniej robiła jej babcia
ladykitchen "Grecka" zapiekanka z grillowanym bakłażanem 213
"Grecka" zapiekanka z grillowanym bakłażanem 213może dlatego smakuje wyśmienicie. Bardzo dobry wybór na weekendowy obiad. Na pewno posmakuje mięsożercom i fanom makaronu w przeróżnej postaci. 4-6 porcji 300 g mielonej cielęciny lub jagnięciny 1 bakłażan 1 puszka pomidorów (400g) słoiczek czarnych drylowanych oliwek (ok. 150-200 g) ser feta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego
Simple Dish Kotlety mielone w sosie serowo-porowym 182
Kotlety mielone w sosie serowo-porowym 182Kotlety mielone w sosie serowo-porowym to propozycja podania standardowych kotletów mielonych z mięsa wieprzowego lub wołowego lub też z koźliny czy jagnięciny w sosie serowym z porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny znajdziecie na mojej stronie w dziale Dań mięsnych lub Dań obiadowych, lecz kotlety mielone które przygotowałam do tego dania, przygotowałam trochę inaczej
Magiczny Garnek Chorwackie specjały, czyli Cobnac w mojej wersji 214
Chorwackie specjały, czyli Cobnac w mojej wersji 214Chorwacji znaną jako čobanac, która jest popularny w kontynentalnej części Chorwacji. Potrawka powinna być gęsta, sycąca i pobudzać nas do pracy. W oryginale potrawka opiera się na jagnięcinie lub baraninie, dużej ilości cebuli i pomidorów. Postanowiłam przygotować taki właśnie gulasz/potrawkę na podstawie szynki wieprzowej. Przepis na 3-4 porcje: 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule
Emcia Pichci Sól - jaką wybrać i jak stosować 205
Sól - jaką wybrać i jak stosować 205otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej chlorek sodu i czerwoną glinę - alaea. Smak soli czerwonej jest ziemisty, bardzo intensywny. Używa się jej do czerwonego mięsa z rusztu i jagnięciny. sól morska z Camargue - zbierana jest ręcznie w położonych na południu Francji salinach Camargue (jedno z najbardziej cenionych na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata