masełko nadaje się idealnie do wszystkiego: grzanek, wszelkiego rodzaju mięs - karkówki, baranina, wołowina, jagnięcina, warzyw gotowanych na parze i ryb. Przepis podpatrzony na stronie Lidla Ja przygotowuje go więcej z racji tego że używam go później do wszystkiego i fajnie mieć coś takiego w lodówce Składniki 300 g masła 1 pęczek natki pietruszki 6 łyżeczek oregano 6 łyżeczek bazylii
Piekielna Kuchnia PatiDzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry
Wyprawy kulinarnetakże klops (tylko, że jeden duży :) ), jest świetna na każdą okazję, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (możecie wymieszać wołowe z wieprzowym, dodać jagnięcinę – wszystkie chwyty dozwolone; ja używam wołowiny i wieprzowiny w proporcji 60:40 albo 70:30) 3-4 marchwie 1 cebula 1 czerstwa bułka plus mleko do jej zamoczenia
Pociąg Do Kuchnirodziną i znajomymi. Zaczynając od codziennych posiłków i wypiekanym w domu chlebie Bostońskim po pyszne obiady na które serwowany był dorsz w cieście, pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla
Apetyczna babeczkaSZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia) kilka łyżek majonezu 2 cebule 1 średnie kiwi sol, pieprz Do dzieła!!! Mięso kroimy w sporą kostkę, dokładnie mieszamy z majonezem
sierotka maRysia w kuchnikulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako numer jeden zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo
Right Behind The Kitchenkupieniu czegoś w pracy, z czego potem jestem bardzo zła, bo wydaje pieniądze na niesmaczne jedzenie ;/ Ale dziś mam dla Was coś pysznego - lahmacun - rodzaj tureckiej pizzy z jagnięciną, do tego sos czosnkowy i surówką z czerwonej kapusty - polecam! Smacznego
Codzienne Gotowaniebardzo smaczne i ciekawe mięso, z którego można wyczarować mnóstwo wspaniałych dań. N a Wyspach to mięso j est zdecydowanie bardziej popularne, a różne części baraniny czy jagnięciny dostępne są w każdym sklepie. Moim zdaniem dobrze przygotowane mięso z owieczki jest fantastyczne i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam je wypróbować. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim może
Codzienne Gotowaniebaraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym. Składniki : 500g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki natki pietruszki 1-2 łyżki mięty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,5 łyżeczki mielonej
Codzienne GotowanieDanie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem cebuli, migdałów i wielu przypraw
Codzienne Gotowaniezrobiona ultraszybko- wystarczy przekroić główkę na pół. Dla dwóch osób starczy jedna połowa, podzielona dodatkowo na ćwiartki. Rozkładamy ja na talerzach. Sos miętowy to sos używany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można kupić go w słoiczku, np. w delikatesach Alma. Jeśli nie macie sosu w słoiku, posiekajcie kilka dużych, dorodnych listków mięty, skropcie
Karo in the KitchenPodczas wakacji pierwszy raz miałam okazję spróbować chorwackiego specjału - grillowanych kotlecików cevapcici. Tradycyjnie są one przygotowywane z jagnięciny, ale ja nie jestem fanką tego mięsa. Mnie bardziej smakują te przygotowane z wołowiny. Moje dzisiejsze danie to miks kuchni chorwackiej i włoskiej. Nie mogłam się zdecydować, czy chcę zjeść spaghetti z klopsikami, czy cevapcici. Połączyłam te dwa dania w jedno
Kulinarne InspiracjeChateau Ormes de Pez Saint-Estèphe 2011 ( 119 zł) Chateau Phelan Segur Saint-Estèphe 2009 ( 149 zł) potężne z przyjemną beczką wino na duże okazje. Idealne do jagnięciny, wołowiny lub dziczyzny. Białe półsłodkie Les Hauts de Montrouge Côtes de Gascogne Gros Manseng 2014 w cenie 17,99 zł, może okazać się hitem sprzedażowym. Oraz słodki Société Viticole de France Château
królestwo garówLibanie, ale także w pozostałych krajach Lewantu. W najprostszej, jadanej na śniadanie, pokruszony flatbread podaje się z ciecierzycą, jogurtem typu greckiego oraz oliwą. Popularny jest również wariant z jagnięciną. Ja oczywiście pokusiłam się na wersję wegetariańską, z pieczonym bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą. Nie miałam akurat chlebka pita, więc zwinęłam w rulon pszenną tortillę i pocięłam na paseczki, otrzymując po opieczeniu
Chilli Czosnek i Oliwa