krajach północnej Afryki, takich jak właśnie Tunezja, Egipt i Maroko, ale też leżących nie całkiem daleko Izraelu, Libanie i Turcji. Kiełbaski Merguez to cienkie surowe kiełbaski z mieszanego mięsa – jagnięciny i wołowiny. Są typowe dla kuchni tunezyjskiej. Przyprawa Ras el Hanout to z kolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu
Karo in the Kitchenjedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych sklepach bez problemu kupimy jagnięcinę . Gotujemy nie tylko drogo – znów są modne tanie i smaczne podroby . Stajemy się też smakoszami owoców morza . Kiedyś, gdy ktoś publicznie przyznawał się do jedzenia krewetek, był od razu
Poezja smakumnie dostawa aromatycznych przypraw , to nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić te pyszne szaszłyczki z mięsa mielonego. ;) Kofta kebab: 500g mielonej wołowiny (w oryginalne powinna być to jagnięcina, ale mięso wołowe też będzie ok) 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę* 1 niewielka cebula, drobno posiekana* spory pęczek posiekanej mięty skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel soku pół łyżeczki
Cooking MonsterDzisiejszy przepis to danie rodem z Egiptu. Kofta egipska to pulpety z mięsa mielonego najczęściej baraniny z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie. Najczęściej kofta robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu mają one swój niepowtarzalny smak. Pewnie identyczne danie jedliście w Turcji czy na półwyspie bałkańskim
Bernika - moj kulinarny pamietniknutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami - pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów. Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki, a w szczenie zamkniętym słoiczku może być przechowywany w lodówce nawet
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię lepiej zorganizować i wszystko zaplanować, a to bardzo przydatne podczas przygotowywania większej biesiady. Niestety niektóre przepisy zawierają dość drogie, a czasem nawet nieco trudno dostępne składniki, np. jagnięcinę czy owoce morza. Zauważyłam również, że w liście składników autorka nie zamieściła dodatku np. ryżu czy ziemniaków do dania głównego, a przecież to również podstawowy składnik. Musimy więc koniecznie wziąć
Z miłości do słodkościwolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie balti, trochę przypominające wok. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny), serwowana w postaci jednogarnkowej. Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem
Wędrówki po kuchnizawiniemy brzegi pierogów. Przepis pochodzi z "Mamuszki" i podobno jest to potrawa Tatarów krymskich. Ja go zmieniłam wg własnych potrzeb i możliwości (np. jagnięcinę zastąpiłam wołowiną). Ja tam nie wiem ale mogą zagościć na moim stole na dłużej gdyż są przepyszne szczególnie w buraczanym towarzystwie!!! Tatarskie pierogi z wolowina ciasto: 250 ml zimnej
Dzieje kuchennej Wiewiórydosyć ostry, więc jeżeli wolicie łagodniejszą wersję lepiej zmniejszyć ilość harissy. Oryginalny przepis nie przewidywał dodania kiszonej cytryny, ale jeżeli macie możliwość - dodajcie koniecznie. Do dania była użyta jagnięcina, ja zastąpiłam ją baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem, syropem
Stare GaryKleftiko pieczone w pergaminie to danie wywodzące się z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie w pergaminie powinna znaleźć się jagnięcina lub koźlina, ale my wykorzystaliśmy łopatkę wieprzową. Danie chociaż początkowo wydaje się skomplikowane jest naprawdę proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Uzupełnieniem mięsa są pyszne warzywa i przyprawy, które zamieniają się w wykwintny obiad. Kiedyś mięso do kleftiko
Pasja Smakunawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni. I żeby nie przypodobać za bardzo polskiej władzy, wyciągamy z piwnicy rowery
GRUBY WAŁEKPrzez długi czas uważałam, że jagnięcina jest trudna w przygotowaniu. Nie byłam też przekonana do jej nieco specyficznego smaku. A jednak, kiedy trafiłam na udziec jagnięcy w dobrej cenie, postanowiłam przełamać swoje obawy i uprzedzenia. I co? I dobrze, że przygotowałam udziec w swojej kuchni. Bardzo smakował nam wszystkim, wybrednemu Młodemu także. Polecam. Składniki: • 1 udziec jagnięcy
W mojej kuchnitureckie kofty z wieprzowiny. Mięso mielone już niejednokrotnie gościło na moim grillu lecz pierwszy raz w takim wydaniu. Jako że oryginalne kofty robione są z jagnięciny lub baraniny która u nas która nie tyle co jest droga to mało dostępna ja użyłem popularnego a jakże smacznego mięsa wieprzowego. Składniki (na ok 7-8 sztuk) : 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
Mechanik w kuchni