jagnięcina - 748 przepisów (strona:36/50)

Robimy marokańskie kiszone cytryny! 218

Dzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn.Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne

Chilli Czosnek i Oliwa
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 216

przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 273

podstawie przepisu z Łatwiej kuchni śródziemnomorskiej Claudi Roden, z moimi modyfikacjami na 5-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: na klopsiki:  500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny) 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu mielone chilli, do smaku sól, pieprz do smaku olej

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 203

feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 197

Kefty (lub kofty) to mięsne klopsiki, które spotyka się w kuchni wielu krajów arabskich (też bałkańskich, a nawet w Indiach). W Maroku przygotowuje się je z mielonej wołowiny lub jagnięciny (lub ich mieszanki), z oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych(...)Kefty z grilla z sosem miętowym na 8-10 sztuk na podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety Wyborczej Składniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy kebab z jagnięciny 159

Lubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i wyszedł obłędnie. Od teraz w moim domu będę go robiła częściej no i wam bardzo  polecam, może część z was przekona się jak ja do jagnięciny :)  składniki: 500 g mięsa  jagnięcego

Niezły Młynek
Kofta kebab z bułką pita 176

którą ja właśnie wykorzystałam. Najważniejsze w całym daniu jest doprawienie mięsa, które nadaje mu charakterystycznego, wyrazistego smaku. Kofta kebab z bułką pita Składniki: 400 g zmielonej wołowiny lub jagnięciny/baraniny  1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego sosu sojowego sok i skórka otarta z połowy limonki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki mielonej

Mania Gotowania
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 326

zaskakujące nie tylko związanych z kuchnią grecką.  Hotel w jakim przebywaliśmy oferował naprawdę rewelacyjne jedzenie, jeszcze nie udało mi się na wakacjach skosztować tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco.  Wracając do przepisu

Mania Gotowania
Kofta z grilla 214

Propozycja na grilla. :) Kofta , jest to mięso mielone najczęściej z wołowiny I jagnięciny z przyprawami I cebulą. W tej formie znana na Bałkanach, Azerbejdżanie, Iranie , Grecji, Indiach I Turcji. Przepyszne wariacja na temat mielonego-niby podobne do naszego, ale jakże inny smak, poprzez dodane inne przyprawy. Polecam .Zaczynamy: Składniki na 8 porcji:900 gr mielonego-wołowego2 cebule1/2 pół łyżeczki kminku1/2

Smaki Edyty
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 146

udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego. Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą. Na koniec Robert Harna zafundował nam deser w postacibrownie z fasoli wrzawskiej z wiśniowym sorbetem i żelem z maślanki. Była to jedna z najciekawszych i najlepszych

Pasja Smaku
Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 197

kofty na głowę, czyli 6 sztuk mięsnych szaszłyków na patyku. Bo Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa, należy też pamiętać, że nie dodaje się  do mięsa jajek. Kofty nadziewa się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 153

potrawie. Idealnie pasuje na szybki obiad, jak i wykwintną kolację, podany z lampką dobrego wina. BUŁGARSKI GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIA I PAPRYKĄ ORAZ DODATKIEM POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH /przepis autorski;/ - 500g jagnięciny - 500g obranej dyni - 4 duże czerwone papryki - 4 duże cebule - 2 ząbki czosnku - sól,pieprz - 3 łyżki powideł śliwkowych - majeranek Dynię kroimy w średnią kostkę, z papryki usuwamy pestki(...)kroimy w krótkie paski. Jagnięcinę kroimy w średnią kostkę, oprószamy solą i pieprzem, po czym podsmażamy z obu stron na złoto. Cebulę kroimy w plastry, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma

W kuchni Karmel-itki
Jagnięcina, warzywa, ziemniaki. Zapiekanka pasterska 179

Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z

Smaczna Pyza
KOTLETY JAGNIĘCE Z GRILLA 89

Pyszne, soczyste, mocno ziołowe. Takie są nasze KOTLETY JAGNIĘCE Z GRILLA, czyli nieco bardziej wysublimowana propozycja na weekendowy ruszt. Pycha! Artykuł KOTLETY JAGNIĘCE Z GRILLA pochodzi

COOKMAGAZINE
Aromatyczny gulasz z łopatki 140

Aromatyczny gulasz z łopatki to danie trochę w stylu węgierskim. Łopatka wieprzowa, warzywa, wędzona papryka i ten aromat uwalniany podczas duszenia. W całym domu roznosi się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!