jabłka - 25490 przepisów (strona:711/1700)

Smalec z jabłkiem i cebulką 167

słonina w większości się wytopi dokładamy pokrojoną w małą kostkę (lub zmieloną wg. uznania) słoninę mięsną oraz przekrojone na 4 części cebule oraz jabłko (bez gniazda nasiennego). Kontynuujemy wytapianie mieszając co kilka minut. Gdy jabłka i cebule zaczną się rozpadać wyciągamy je. Dodajemy łyżkę majeranku i nieco soli. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy

Pyry na Gaz
Zapiekanki 307

Ryż z jabłkami i polewą(...)śmietany Frittata z warzywami Zapiekanka z bułki Zapiekane ziemniaki Zapiekanka z makaronem Pizza z patelni Ziemniaczki pieczone Zapiekanka mięsno makaronowa Ziemniaki księżnej Papryka faszerowana Ziemniaki zapiekane z serowym farszem Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

Ala piecze i gotuje
Śledzie pod pierzynką 196

pieprz do smaku 2 jabłka 2 cebule 3 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć przez około pół godziny w mleku. W międzyczasie przygotować „pierzynkę”: Obrane jabłka zetrzeć na wiórki,  cebule  i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem a następnie śmietaną. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w paski i pokropić octem.  Dodać pieprz

Na słodko lub wytrawnie
Sałatka jarzynowa 216

jest dobra na każdą okazję i bardzo zdrowa.   ( no po warunkiem że nie przesadzimy z majonezem ).  Składniki: ½ kg marchwi 2 pietruszki seler 3-4 jajka 2 jabłka 4 -5 ziemniaków ½ kg ogórków kiszonych ½ puszki groszku zielonego ½ puszki fasoli czerwonej można dodać jeszcze kukurydzę, białą fasolę. Sól, pieprz, odrobina suszonego majeranku, tymianku, inne zioła do smaku(...)ziemniaki w całości ugotować aż do chwili gdy będą miękkie. Wyjąć z wody, ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Dodać odsączony groszek i fasolkę i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami. Dodać

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik z kratką 181

pewno wrócę. Dzisiaj pochodzący z tej gazety jabłecznik z kratką. :) Składniki: Ciasto: 300 g mąki 200 g masła lub margaryny 150 g cukru 1 jajko Masa jabłkowa 1 kg jabłek 50 g cukru 2 – łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej masło, cukier orz jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części(...)proporcjach 60 % i 40 % . Zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i rodzynki  a następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku. Dużą tortownicę wysmarować masłem Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i  większą częścią ciasta „wylepić” dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
Racuszki z jabłkami 140

Dostaliśmy jabłka papierówki od rodziców i zastanawiałam się do czego część z nich zużyć.  U Krzysztofa na wspaniałym blogu kulinarnym "Kulinarny karnet Christophera znalazłam TUTAJ przepis na przepyszne racuszki , więc od razu zabrałam się za ich robienie. Z podanego przepisu wyszło mi  20 racuszków. Polecam, są naprawdę wspaniałe :-) Składniki(...)szklanki mleka 3 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru 1 duże jajko lub 2 małe szczypta soli  2 duże jabłka pokrojone w kostkę. Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuszków Sposób wykonania: W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy z drożdży,  2 łyżek mąki i połowy szklanki

Na słodko lub wytrawnie
Najprostsze ciasto drożdżowe dla początkujących bez wyrabiania 261

jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy (16 g) – całe opakowanie  dodatkowo owoce (dałam 3 pokrojone w słupki jabłka) Wykonanie: 1. Przygotowujemy głębokie naczynie 2. Podgrzewamy lekko mleko 3. na dno naczynia wlewamy ciepłe mleko 4 Drożdże kruszymy 5 Sypiemy na mleko pokruszone drożdże 6. Dodajemy całe jajka(...)składników 12 Dużą blachę smarujemy masłem lub margaryną 13 Przekładamy ciasto do blachy 14 Zostawiamy jeszcze na 15 minut niech sobie podrośnie 15 Kładziemy owoce (dałam 3 duże pokrojone jabłka wymieszane z małą ilością cynamonu) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A teraz etap dla bardziej wtajemniczonych   - Ci co raczkują w pieczeniu mogą go pominąć  a ci którzy chcą spróbować podaję przepis

Na słodko lub wytrawnie
Surówka z marynowanych buraczków 157

Polecam, jest naprawdę pyszna i bardzo szybko się ją robi. Składniki: 1 słoik buraczków w zalewie octowej 3 jabłka 1 puszka kukurydzy 5 łyżek jogurtu Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Buraczki również pokroić i w kostkę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Surówka z marchewki i jabłek 239

font-family:"Times New Roman";} Dzisiaj kolejna surówka i chyba najłatwiejsza. Składa się tylko z dwóch składników. Polecam, samo zdrowie :-) Składniki: 5 marchewek 2 – 3 jabłka Sposób wykonania: Jabłka i marchew obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Wszystko wymieszać. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka kremowa 154

margaryny 5 żółtek 6 łyżek cukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki kakao Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru Składniki na bezę budyniową: 5 białek 2 budynie 1 szklanka cukru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite(...)masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę

Na słodko lub wytrawnie
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 125

mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka   4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta A jak to zrobić:     Drożdże rozkruszyć w misce dodać po łyżce cukru i mąki(...)zacznie "odchodzić" od ręki, w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać wydrylowane i pokrojone śliwki. Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują. Doprawić cynamonem, kardamonem

Kuchnia w opałach
pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa... 178

jogurt naturalny 180 ml, mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, pomarańcze 2 sztuki, jabłka 4 sztuki, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba dobrze ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, olej, jogurt i krótko zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)zmiksować krótko do połączenia składników forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy wyjąć zupełnie wystudzone w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę białej czekolady z 2 łyżkami gęstej śmietany

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną 247

pół a następnie kroić cienkie plasterki. Makrelę obrać z ości. Korniszony pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać i pokroić. Sałatę opłukać. Na telerzu ułożyć najpierw sałatę, ziemniaki, na to plasterki jabłek i korniszonów a na wierzchu kawałki makreli. Posypać szczypiorem. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i polać sałatkę przed podaniem. Smacznego Post Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Karnawałowe słodkości 224

listy przepisów. Oponki z serem Pączki serowe Pączki hiszpańskie / wiedeńskie / ptysiowe gniazdka Pączki rogate Drożdżowe racuchy z jabłkami Drożdżowe racuchy z bananami Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Nadziewane drożdżowe rogaliki Gofry Blok czekoladowy z bakaliami Blok

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z pora i jabłek (prosta i szybka - idealna do mięsa) 1046

Sałatka bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Kwaskowaty posmak jabłka i ostrość pora sprawia, że idealnie pasuje jako dodatek do mięs. Składniki: 1 duże kwaśne jabłko 2 średniej wielkości pory 2 łyżki majonezu 400 ml jogurtu greckiego sól, pieprz Wykonanie: Jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach Por kroimy w półkrążki (białe części i niewielką ilość jasno

IMPRESJA SMAKU