długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie: Rodzynki zalać(...)rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę). W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem
Ze smakiem i z pasjąsmakują szarlotki. Moją ulubioną jest szarlotka z pianką , pyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu(...)blaszkę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałą część masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier. Na upieczony spód nakładamy jabłka, przykrywamy ubitą pianą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Salonik smakówChcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję(...)lubię" Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 ½ łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego
Kolizje SmakówTakie jabłka przydadzą się zimą do ciast, naleśników itd. jabłka cukier - ilość wedle upodobań i kwaśności jabłek Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Jabłka smażyć kilka minut, aż będą miękkie.Dodać cukier do smaku i wrzące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, odwrócić
Moje domowe kucharzeniemasła Przygotowanie : Masło rozpuścić i przestudzić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę,rozpuszczone masło i starte jabłka W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli(...)jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu ! Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam do prodiża
Proste PotrawySkładniki : 4 soczyste, kwaskowe jabłka 8 łyżek miodu 8 łyżeczek masła pół butelki wina czerwonego, wytrawnego mielony cynamon Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko(...)około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:) Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce do babki. Inspiracją był przepis z ulotki-Tesco- Smak łowi Makłowicz
Proste Potrawykryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek(...)pieczenia i sól Dodać masło i rozetrzeć je rękoma z mąką Do powstałej w ten sposób kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką Przełożyć do foremki nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką Piec przez około 30 min. w temp. 190 stopni C, ja piekłam
Proste Potrawymoże mały, nietypowy deser... Składniki : 100 g mąki około 125 ml wina różowego półwytrawnego 1 jajko 4-5 jabłek olej do smażenia cukier puder do posypania jabłek, cynamon, sok z cytryny pół szklanki listków mięty i melisy Przygotowanie: Obrane jabłka kroimy w plastry, wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem Do wina dosypujemy mąkę(...)szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem
Proste PotrawyNadmiar jabłek skłonił mnie do przygotowania takiego smacznego napoju- kompotu. Składniki : 2 kg jabłek 1 litr wody cukier do smaku ewentualnie kilka goździków Przygotowanie : Umyte jabłka pokroić drobno i wrzucić na wrzącą wodę Gotować jabłka tak by się rozgotowały, można dodać kilka goździków Przecedzić na sitku i ponownie zagotować z cukrem, dodać go według swojego smaku
Proste Potrawywody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie(...)godziny. Chleb piec przy normalnej ilości pary w temperaturze 230° C przez 15 minut, i w temperaturze 225° przez 25 minut, aby zapobiec nadmiernemu ściemnieniu cukru w jabłkach i cydrze. Chleb piekłam z połowy podanych składników. Chleb piekli ze mną razem : Akacjowy blog Bea w kuchni Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka
Proste PotrawyPyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego(...)rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część
Praktyczna plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek(...)deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia. Post Jabłka w karmelu do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekuchni , w mojej również. Chodzi o to ,że jest mało wymagająca, a jak mamy dobry przepis na ciasto, to zawsze się uda. Prezentuję taki własnie przepis. SKŁADNIKI 1 kg. jabłek 1/2 kg. mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżka smalcu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru Cukier waniliowy łyżeczka cynamonu 5 żółtek Na bezę białka z pięciu(...)jajek i pół szklanki cukru. WYKONANIE Jabłka obrać pokroić na małe kawałki. Nie ścieram jabłek na tarce, ponieważ takie w kawałkach lepiej smakują. Mąkę posiekać z margaryną, smalcem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę schłodzić w zamrażarce. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, rozłożyć na cieście. Schłodzone
W kuchennym oknie EwyMiękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi(...)cynamonem idealne ciasto na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na puch, cały czas miksując wlewać
RAROSSAStrudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Jabłka obrać, przekroić(...)ćwiartki, które następnie pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz cynamon według uznania. Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie. Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. Podawać z dużą ilością cukru pudru
wyzwania kuchenne