jabłka - 25490 przepisów (strona:699/1700)

Losos marynowany w cydrze czyli Srodowe Rybki odc.49 205

Choć nasz domowy jabłkowy tydzień już dobiegł końca nadal kochamy jabłka pod każda postacią! to przecież oczywiste! z tejże przyczyny wykonałam bajecznego łososia będącego kolejnym testem książki "O jabłkach" Liski. Marynata pachnie cudownie, łosoś jest delikatny i smakowity. Powiadam Wam przepis wart wypróbowania! Łosoś marynowany w cydrze kawałek łososia ze skórą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto "do góry nogami" 444

mąki pszennej  15 dag cukru  15 dag margaryny  4 żółtka  4 łyżki śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa jabłkowa: 9 dużych jabłek  1/2 galaretki np. jabłkowej lub gruszkowej  10 dag cukru  Masa kokosowa:  4 białka  15 dag cukru  15 dag wiórków kokosowych  1 łyżeczka mąki(...)śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1) .  Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć

Świat Ciasta
Sałatka jarzynowa 286

swoją wersję. Bez względu na dodatki sałatka ta zawsze smakuje i często pojawia się na stołach, nie tylko świątecznych. składniki: 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 seler 2 kwaskowe jabłka 3 kiszone ogórki 2 ziemniaki 1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle 1-2 łyżki musztardy delikatesowej majonez świeżo zmielony czarny(...)pieprz Warzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa wymieszać z osączonym groszkiem. Dodać musztardę  i majonez, dokładnie wymieszać. Do smaku

Monia miesza i gotuje
Grzanki z wątróbką po żydowsku 142

cząstki  jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem.  Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę w kostkę i  ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do  smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemy grzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem. wątróbka

Bon Appetit Małgorzaty
Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 195

dziecka jadam tę zupę, może dlatego mnie nie obrzydza bo nauczyli mnie rodzice ją wielbić :) Wg moich rodziców profanacją jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz  z moimi rodzicami :) Składniki: cała kaczka z podrobami włoszczyzna jak na rosół ziela angielskie, liście laurowe około 6-10 suszonych grzybków około(...)suszonych śliwek około 6-10 suszonych ćwiartek jabłek około 6-10 połówek gruszek 400 ml krwi z octem, wodą i solą sól, pieprz śmietana do zabielenia zupy 2-3 łyżki mąki Jak przygotować krew? Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Do takiego roztworu bezpośrednio

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 244

pieczoną kaczkę: 1 cała kaczka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz 4 słodkie jabłka Farsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem(...)tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny, po bokach układamy ósemki jabłek. Pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście

Bon Appetit Małgorzaty
Jabłecznik 192

jajek 1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa:  1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 dowolna galaretka (u mnie brzoskwiniowa) Sposób przygotowania: 1. Ż ół tka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąk i z proszkiem(...)pieczenia. Ciasto przekł a damy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. 2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę , ściągamy z ognia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia gal a retki. Masę odstawiamy by trochę ostygła. 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy, wykładamy ciepłą, ale nie gorącą masę jabłkową

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczkami i kiszonymi ogórkami 463

zalewy, np. takich - KLIK ) 4 ugotowane jajka kilka ogórków kiszonych 1-2 jabłka 1 czerwona cebula majonez ewentualnie sól i pieprz Sposób przygotowania: 1. Buraczki, ogórki kiszone, jabłka i jajka kroimy w kostkę. 2. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mieszamy. 3. Podajemy schłodzoną. 4. Dobrze smakuje już po kilku godzinach, ale najlepsza moim zdaniem jest

Kuchnia domowa Ani
Ciasto Gargamel 461

zrobiłam) 1 kostka margaryny 20 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i rodzynki) Wkładka bakaliowa: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 25 dag mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jabłka 25 dag bakalii (u mnie siekane orzechy włoskie i ziemne oraz rodzynki) Krem: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa: 3 łyżki(...)ubitą z białek i bakalie. Ciasto wykładamy na blaszkę (u mnie 36x24 cm). Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, a na końcu pianę z białek. Ciasto pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej 300

ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 4 kotlety schabowe 100 g boczku (pominęłam) 50 g suszonych śliwek 2 jabłka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy. 2. Posiekaną cebulę (i ewentualnie(...)boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. 3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty. 4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy na rumiano

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 265

Pyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji. Składniki: 5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych ) 3-4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 cebula(...)puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku tarty chrzan ze słoiczka do smaku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ( u mnie pieczone ) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno. 3. Fasolę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem

Kuchnia domowa Ani
Krucha szarlotka 179

tego typu ciasto! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 żółtek 200 g margaryny/masła cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Jabłka: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka cynamonu Sposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 345

jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki  Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy Owoce w zalewie / syropie Borówki w cukrze Maliny w cukrze

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 229

Zapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś... Składniki: 1/2 kg mąki 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka niecałe 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki masła roztopionego 1 jajko szczypta soli 2 jabłka 2 brzoskwinie Kruszonka: 2 duże

Kuchnia domowa Ani
Wigilijny kompot z suszu 345

kolejna symboliczna potrawa,która musi pojawić się na wigilijnym stole.Owoce są symbolem płodności i witalności.I tak: -jabłka symolizuja miłość,zgodę i zdrowie -gruszki są gwarantem długowieczności -śliwki odpędzają złe moce,a kompot ze śliewek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście.Podczas wigilijnej wieczerzy należy skosztować każdej potrawy,by w nadchodzącym roku niczego(...)dosładzaj kompotu cukrem,ani tak jest bardzo kaloryczny bez jego dodatku,niech słodycz płynie z samych suszonych owoców.Ewentualnie dodaj trochę miodu. Składniki: 300 g suszonych owoców:śliwki,jabłka,gruszki,morele 3-4 suszone  figi 3-4 plastry pomarańczy 4-5 goźdków 1/2 łyzeczki cynamonu lub laska cynamonu sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki miodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!