mascarpone - płatki migdałowe Do wydrylowanego jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę masła, przyprawy, orzechy, zalewamy syropem, na sam wierz serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Jabłko dokoła smarujemy masłem. Górną "pokrywkę " jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy bezę. Przykrywamy "pokrywką" jabłko. Posypujemy cynamonem i polewamy syropem różanym. Zapiekamy kolejne(...)łyżeczka brązowego cukru - 2 łyżki płatków migdałowych - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białko ubijamy z solą, na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy płatki migdałowe. Wykładamy na jabłko. Sos do polania: - 2 łyżki syropu różanego - cynamon, kardamon, cukier brązowy Wszystko ucieramy w moździerzu. Polewamy po upieczeniu jabłko i dookoła. Przepyszny deser! Polecam! Zapraszam na SmykWKuchni na Facebooka
SMYKWKUCHNIłyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - świeże gałązki rozmarynu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka soku z limonki WYKONANIE: - rybę marynujemy(...)godziny, grillujemy na rozgrzanym grillu - boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondelku dodaj ugotowaną kaszę, duś 5 minut, dodaj nowalijki - w małym rondelku rozgrzej masło i zacznij dusić jabłka, dodaj kilka gałązek rozmarynu, sok z cytryny i limonki, na sam koniec dodaj miód eukaliptusowy, jak się skarmelizuje podajemy Kaszę jak i jabłka możecie potem swobodnie podgrzać na grillu
SMYKWKUCHNIuprażyć i zapasteryzować. Oto mój przepis... Prażone jabłuszka Potrzebujemy: 6 sporych jabłek 0,5 szklanki cukry (lub trochę więcej, jeśli jabłka są bardzo kwaśne) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka myjemy i obieramy. Następnie pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane umieszczamy w garnku, w którym będziemy je prażyć i zasypujemy cukrem z cynamonem. Odstawiamy(...)jakiś czas (można je tak zostawić na noc). Kiedy jabłka puszczą sok stawiamy je na małym ogniu i czekamy. Jabłka będą zmieniać konsystencję. Gdy zmienią się w mus z pojedynczymi większymi cząstkami, są gotowe by umieścić je w słoikach. Nakładamy gorący mus do wygotowanych, wciąż ciepłych słoików i szczelnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 20 min. Z podanej ilości
Ratunku obiadzrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka 1 małą cebulkę 1 łyżka mąki pszennej sól, cukier sok z cytryny Buraki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach. Czas gotowania buraków może się znacznie różnić. Ja staram się(...)czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na głębokiej patelni lub w garnku o nieprzywierającym dnie. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłka również obieramy i ścieramy tak samo. Do cebulki dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jabłka i całość podlewamy ok. 1/3 szklanki wody. Dusimy do momentu, kiedy jabłka
Ratunku obiadjajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne Jabłka obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach - rozsmażyć. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody - wlać do jabłek, zamieszać i zostawić. Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę. Krem śmietankowy - ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera . Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć. Polać polewą, też użyłam polewy Dr. Oetkera . Gotowe ciasto wyszło tak - przepraszam, że nie porcja, ale to wypiek na ślubowanie dzisiejsze
kolorowotorcikowokokardki 4 łyżki tartych orzechów Back Mit łyżeczka miodu łyżka oleju rzepakowego 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do rondelka, posypać cukrem - smażyć 5 minut. Pod koniec smażenia dodać cynamon. Na patelni rozgrzać olej z miodem, wsypać(...)makaron i tarte orzechy. Wymieszać. Smażyć do podgrzania składników. Gotowy makaron wykładać na talerze, na wierzchu kłaść jabłka. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego
kolorowotorcikowojajka, śmietanę. Szybko zagnieć ciasto i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować jabłkowe nadzienie do ciasteczek. Jabłka umyć, obrać ze skóry i pokroić w dość drobną kostkę, około 1x1 cm. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło. Na roztopiony tłuszcz wrzucić jabłka, wsypać cukier(...)cynamon. Smażyć około 5 minut. Jabłka mają zmięknąć, nie muszą się całkowicie rozpaść. Tak przygotowane jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, wałkować, podsypując mąką na grubość 0,5 cm. Wycinać foremką do wykrawania ciastek kształty - tu serduszka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach ( ciastka bardzo nie rosną podczas pieczenia ) układać wykrawane
kolorowotorcikowotakie leniwe pieczenie. Jednak właśnie dziś znalazłam czas i postanowiłam umilić sobie popołudnie czymś pysznym do herbaty i książki. Jako, że mój tata bardzo lubi takie placuszki z jabłkami, to dziś właśnie w takiej postaci pojawiły się na naszym stole. Składniki(...)jajka 170 ml mleka 170 ml kefiru 75 ml oleju 300 g mąki pszennej 80 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Wykonanie: W misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja masy powinna być gęsta. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki
Pasja Smakutrudny do zrobienia ale tak naprawdę jest bardzo łatwy.Tort jest bardzo efektowny i co ważne nam bardzo smakował.Słodka bita śmietana idealnie się równoważy z kwaskowatym smakiem jabłek. Składniki: Biszkopt jajka 4 szt mąka pszenna 4 łyżki cukier 4 łyżki proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny(...)Pieczemy około 20 min w 170 st . Masa jabłkowa;Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód , cukier ,galaretkę w proszku i żelatynę .Mieszając podgrzewać tak długo , aż żelatyna się rozpuści . Odłożyć
Ala piecze i gotujezimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szklankami mleka kokosowego i gotować na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie się całe mleko.Ryż dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym. Jabłka obrać ,pokroić w cienkie plasterki.Na patelni podgrzać 3 łyżki wody dodać jabłka i podsmażać do miękkości.Zdjąć z pieca dodać miód, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu.Na talerz(...)wyłożyć ryż a na ryż wyłożyć podsmażone jabłka.Dodatkowo ryż na talerzu posypałam cukrem trzcinowym
Ala piecze i gotujebardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje charakterystycznego smaku. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1 kg jabłek (obranych) 2 szk wody 0,5 szk cukru cynamonowego 0,5 szk cukru 50 g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe Bita śmietana 500 ml kremówki 3 łyżki(...)obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt. Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję
Ala piecze i gotujeSkładniki na ciasto : 250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek 4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio(...)zagotowuję, w między czasie obieram jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło. Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki
Mechanik w kuchniodstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło(...)temu bułeczki będą bardziej puszyste. Środek każdej wyrośniętej buchty lekko nacinamy nożem do 3/4 głębokości i we wgłębieniach umieszczamy kilka listków tymianku (opcjonalnie) oraz po grubym plastrze kwaśnego jabłka. Naczynie lub formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut - najlepiej na funkcji termoobiegu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i przyozdabiamy gałązkami tymianku (opcjonalnie). Smacznego
Symfonia Smakówmlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm. Dodatkowo: szklanka płatków kukurydzianych, 10 średnich jabłek, *1/2 szklanki cukru cynamonowego, 2 łyżki zwykłego cukru, 2 białka. Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć ciasno na cieście(...)Posypać cukrem cynamonowym. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście. Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. * można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Równie pyszne szarlotki możecie
Z miłości do słodkościDobrze przyprawiona, upieczona z chrupiącą skórką i miękka w środku. Taka jest dla nas najlepsza. Króluje na stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Moja tym razem z jabłkami i majerankiem. Składniki : * kaczka około 2 kg * 5 jabłek winnych * 2 łyżki majeranku * łyżeczka soli * pieprz czarny mielony * 3 łyżki oliwy(...)świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy Przygotowanie : Kaczkę dobrze natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka obraz i pokroić w ósemki, dodać oliwę i sok z pomarańczy. Nadziać kaczkę jabłkami, polać pozostałym sokiem. Odstawić na minimum 12 godzin do lodówki. Piec około dwie godziny aż będzie rumiana. W czasie pieczenia podlewać wytopionym tłuszczem, by skórka była chrupiąca
Magiczne Życie Marty