garść zielonej pietruszki ,około 1 szklanki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 plasterki imbiru. Wykonanie Podawać pojedynczo listki, na koniec twardy owoc lub warzywo (np. kawałek jabłka, ) Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: liście zielonej pietruszki, ,jabłko,kapusta czerwona w kawalkach,pomarańcza ,imbir i tak na przemian do konca składników Niewielka porcja soku zaspokoi zapotrzebowanie
w mojej kuchnimożna przygotować z większej ilości na zapas. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięsa jak i do ryb. Ta surówka ma cztery podstawowe składniki: kiszona kapusta, jabłko, cebula i marchew, oraz dodatki: sól, cukier, pieprz, natka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej: Surówka z kiszonej kapusty bez cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty(...)Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste jabłka 1 marchew 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru, sól i pieprz mielony do smaku Jeżeli kapusta kiszona jest za kwaśna należy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędajemy się wziąć w obroty i spalamy wszystko w pocie czoła na budowie. A budujemy świetną rzecz, o której niebawem… Składniki: 4 grube plastry karkówki 2 średniej wielkości jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem kroicie na plasterki i też dodajecie do mięsa. Posypujecie wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a jabłka, czosnek i cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie
GRUBY WAŁEKryż na mleku z tartym jabłkiem*; z sosem karmelowo-orzechowym** *długo gotowany, z dodatkiem startego jabłka pod koniec i kawałków jabłka *dom. sos toffi + masło orzechowe + mleko Trochę inna wersja smaków z dzieciństwa (choć "standardowa" wersja chyba lepsza P ) jakoś tak mimo początku wiosny jesiennych smaków mi się zachciało ^^ Trochę pracowity weekend, także
More food, love and dreamsDzisiaj przygotowałam ekspresowy mus pomarańczowo-jabłkowy z 2 pomarańczy i 1 jabłka, bez dodatku cukru, w przypadku diety odchudzającej jak znalazł. Do wyciśnięcia soku i przygotowania musu z jabłka wykorzystałam elektryczną wyciskarkę do cytrusów. Ale można poradzić sobie inaczej, sok z pomarańczy można wycisnąć ręcznie, a jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach- efekt będzie taki sam tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchwilę Wy też :) Składniki : 1 butelka 400ml Green Mill Cider 2 łyżki cukru brązowego 1 laska cynamonu 3 łyżki żelatyny 2 plasterki jabłka Cydr wlewamy do pojemnika na ryż, albo do pojemnika do żywności odpornego na wysokie temperatury. Wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy laskę cynamonu. Laskę można połamać na mniejsze kawałki. Wstawiamy(...)minutach gdy urządzenie się wyłączy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy oraz wyjmujemy kawałki laski cynamonu. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy z niego 2 plasterki, a z nich cienkie słupki. Po ostygnięciu galaretki przelewamy ją do docelowego naczynia i dodajemy kawałki jabłka. Czekamy aż galaretka stężeje i można wcinać :) Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią
Parowar FacetaDzisiaj dla odmiany typowe, jesienne smaki. Jabłko+cynamon i kruchutkie ciasteczka - czyli idealne zestawienie na osłodę szarych dni. ;) Deser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę. Składniki (na 4 pucharki): na spód - ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych - 1/4 szklanki ciepłego mleka na budyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego(...)mleka - 1-2 łyżeczki żelatyny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy) + cynamon i prażone jabłka (ja użyłam domowych) Przygotowanie : Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno rozkruszyć i połączyć z mlekiem. Nałożyć po czubatej łyżeczce ciasteczkowej masy
Kuchnia Ellietrawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się naszą odporność a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne. Jabłko - zawiera 20 cennych składników , posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze reguluję przemianę materii Chili - jedzenie papryczek chili wspomaga(...)potasu, fosforu, żelaza i wapnia, Cóż więcej do tego dodać, tylko pić :) Do porcji na dwie większe szklanki użyłam 1 dużego buraka 2 jabłka 3 marchwie duże kawałek papryczki chili Wszystko umyłam, obrałam i przepuściłam przez sokowirówkę. Soki takie najlepiej spożywać zaraz po zrobieniu. Im dłużej je trzymamy w lodówce
Basia w kuchni2011/10/20 15:52:11 Kaiserschmarren to właściwie puszysty naleśnik ( niemiecka Wikipedia też tak to określa): Ciasto jak na naleśniki, tyle że białko trzeba ubić. Robię podobny , ale przeważnie bez jabłek. sowa_nie_sowa 2011/10/20 16:02:10 No widzisz, ja nawet nie sprawdzałam w czym rzecz z tą nazwą;) Założyłam, że ktoś wymyślił właśnie z dodatkiem jabłka(...)Czyli okazuje się, że jest on dość znany, a ja pierwszy raz o nim dopiero przeczytałam i byłam przekonana, ze jego charakterystyczna cechą jest właśnie dodatek jabłka;) W każdym razie dzisiaj też zaraz sobie zrobię:) Pozdrowienia! ugotujmy 2011/10/21 14:30:29 ten omlet czyha na mnie na róznych blogach.. i chyba już się zbyt długo nie oprę
Zdrowa Kuchnia Sowywiem czy istnieje lepsze połączenie ale dla mnie jest ono idealne, jabłko i cynamon. Świetnie pachnie i smakuje dlatego często gości w mojej kuchni, tym razem również nie oparłam się pokusie wykonania ciasta z cynamonem i jabłkami. Przepis zapożyczyłam z bloga, który bardzo często oglądam i sobie cenię: http://pokochajgotowanie.blogspot.no/ http://pokochajgotowanie.blogspot.no/2014/01/ciasto-cynamonowe-z-jabkami.html Ciasto jest świetne w smaku(...)cynamonu 2 szklanki mąki pszennej 10 dag posiekanych orzechów lub migdałów łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki oleju 4 jajka litrowy słoik prażonych jabłek jeśli nie macie to kilogram jabłek Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dodajemy olej i jajka , wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieAromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki: 250 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży(...)jajko 50 g rozpuszczonego masła 75 ml mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 2 małe jabłka na kruszonkę: 3-4 łyżki mąki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 2,5 łyżki zimnego masła Przygotowanie: Mąkę przesiać. Dodać
Ze smakiem i z pasjąKolejna propozycja na bezglutenowym posiłek. U nas placki były dziś na obiad, ale myślę, że będą także smacznym i sytym śniadaniem albo słodkim deserem na ciepło. Użyłam słodkich jabłek, dlatego już nie dosładzałam, ale jeśli uznacie, że placki są jednak za mało słodkie, możecie dosłodzić je np. miodem. Z placuszkami należy obchodzić się bardzo delikatnie podczas nakładania na patelnie(...)woreczki brązowego ryżu (u mnie Risana firmy Sonko) 2 duże jabłka 2 łyżeczki cynamonu śmietana lub jogurt do podania olej do nasmarowania patelni Przygotowanie: Ryż ugotować i przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle. Ryż zmiksować przez chwilę w blenderze, dodać starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszać. Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i posmarować olejem (nie smażyłam
Ze smakiem i z pasjądostatkiem no to szarlotka :p Fajny taki kompromis, co nie??? Szukając odpowiadającego naszym wymaganiom deseru trafiłam do: Justyś , a tam pyszności: Kruche ciasto czekoladowe z jabłkiem i gruszką. W mojej wersji wystąpiły tylko jabłka :) Czekoladowa szarlotka Składniki na tortownicę 24cm.: 2 szkl. mąki tortowej; 3/4 szkl. cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szklanki kakao, ja wymieszałam(...)kakao z czekoladą w proszku; 200 g zimnego masła lub margaryny; 3 żółtka; Nadzienie: 3 białka; 1/4 szkl. cukru, ja dałam cukier puder; 3 średniej wielkości jabłka. Oddzielamy żółtka od białek. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao z czekoladą. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy i formujemy wałek, który dzielimy
MiksturownikNajprostsze połączenie marchewki z jabłkiem. Ja lubię takie surówki , niekoniecznie do obiadu. Można zjeść ją na podwieczorek. Zachęcam do spróbowania. Surówka z marchewki i jabłka Składniki : * marchewka * 2 średnie jabłka * sok z cytryny * cukier Przygotowanie : Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce
Magiczne Życie MartyWidząc pięknego indyka w sklepie, nie mogłam się oprzeć. Kupiony, czekał w lodówce cierpliwie. I się doczekał. INDYK NADZIEWANY SUSZONĄ ŚLIWKĄ I JABŁKIEM. (przepis całkowicie autorski;) 1 duży indyk 200g suszonych śliwek 200g rodzynek 3 duże jabłka majeranek 100g orzechów arachidowych sól, pieprz, Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w plastry. Indyka umyłam, osuszyłam. Natarłam solą, pieprzem(...)majerankiem zewnątrz i w środku. Odstawiłam w chłodne miejsce. Następnie do środka upchnęłam wymieszane ze sobą śliwki, orzechy, jabłka i rodzynki. Zaszyłam delikwenta i ułożyłam w dużej brytfannie wyłożonej aluminiową folią. Przykryłam także folią bardzo szczelnie. Wsadziłam do nagrzanego do 175 stopni pieca. Piekłam przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa (5kg mięsa = 5 godzin pieczenia). Na 10 minut
W kuchni Karmel-itki