tarty chrzan ze słoiczka jogurt naturalny majonez sól, pieprz sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. 2. Obrane jabłka również zetrzeć na tarce. 3. Cebulę drobno posiekać. 4. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, dodać posiekany szczypiorek. 5. Dodać majonez, jogurt naturalny i chrzan wedle uznania
Kuchnia domowa AniPropozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 1 mały słoik selera pokrojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 jabłka 4-5 jajek 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 20 dag szynki konserwowej posiekany szczypiorek sól, pieprz majonez(...)pomidory Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę. 2. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. 3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać, pokroić pomidory i jabłka w kostkę. 5. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę, a plastry ananasa w kostkę. 6. Cebulę drobno posiekać. 7. Wszystko wymieszać, dodać majonez
Kuchnia domowa AniJabłek papierówek nam nie brakuje. Zazwyczaj smażę je i mam jak znalazł na zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot(...)dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający. Składniki: 5-6 dużych papierówek 2 litry wody gałązka świeżej mięty cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne. 2. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Wrzucamy gałązkę mięty, lekko słodzimy do smaku. 3. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Kuchnia domowa Anizbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam! Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: prażone jabłka (1,2 litra) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Sposób wykonania(...)białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. 3. Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając
Kuchnia domowa Animąki tortowej 25 dag mąki krupczatki 250 g margaryny / masła 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 2 kg jabłek (szarej renety) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko(...)24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w cienkie plasterki (np. na szatkownicy). Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie mieszamy. 3. Jabłka wykładamy na schłodzone ciasto, docisnąć, wierzch posypać tartym ciastem z zamrażarki. 4. Całość piec w 170 st. C przez około 1 godzinę. 5. Gotowe ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia domowa Aniłyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 listki laurowe 1 łyżka miodu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę(...)utartą marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec
Delicious TitbitsPolecam, jest naprawdę smaczne i obiecuję, że nie będzie wstydu, jak zaserwujecie je znajomym czy rodzinie ;))) * mąka- 1/2 szklanki* * otręby- 1/2 szklanki * cukier- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * jabłka- 350 g (3 średniej wielkości) * bakalie- 2/3 szklanki (u mnie to orzechy włoskie i żurawina) * cynamon- 1 łyżeczka * soda- 1 płaska łyżeczka Piekarnik nastawić na 180 stopni. Do miski(...)mąką i otrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać. Dodać 2 jajka i łyżką wymieszać do połączenia się składników, a następnie wrzucić jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie i ponownie całość wymieszać. Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego! :) * Użyłam mąki
Kraina Miodem Płynącaantocyjanow.Swieże owoce aronii nie każdemu smakują,ale już w postaci dżemów i konfitur są dużo smaczniejsze.Przygotowałam z aronii dżem z dodatkiem jabłek.Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak,ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny.Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać się po uprzednim przemrożeniu owoców.Mnie zapewniano,iż odmiana o dużych kulkach nie wymaga mrożenia(...)polować na aronię i przygotuję z niej przetwory.Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs,podobnie jak żurawina. Składniki na 4 słoiczki: 1 kg aronii 400-500 g jabłek 0,5 kg cukru trzcinowego sok y 1 cytryny Przygotowanie: aronię przebrać,oplukać i wsypać do rondla o grubym dnie ,w którym będziemy smażyć dżem.Część owoców zmiażdżyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej(...)kuchni śląskiej". Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 700 1 szklanka mąki ziemniaczanej 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 4 jajka 1/2 proszku do pieczenia 1 kg jabłek żurawina lub rodzynki-opcjonalnie cukier puder do posypania Wykonanie: jabłka obrać,zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle z cukrem.Ostudzić cukier utrzeć z masłem dodając żółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki orkiszowej 630 2 jajka 1 szklanka mleka 1 niecała szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła lub oleju 1/3 łyżeczka soli Składniki na mus jabłkowy: 3 jabłka 100 ml soku jabłkowego Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka rumu 50 g czekolady listki mięty do przybrania Wykonanie: przesiać mąkę do miski,wbić jajka i cały czas(...)smażeniem patelnię silnie rozgrzać,przetrzeć skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym maśle.Wylać porcję ciasta,rozprowadzić kolistym ruchem po całej patelni i smażyć do zrumienienia z obydwu stron jabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,dowolnie rozdrobnić.W rodelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut.Zblendowac na gładkie puree kilka kostek czekolady umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłka 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki na ciasto: 1 kg jabłek 180 g cukru 7 łyżek cukru do piany z białek 1 kostka margaryny 220 g mąki 100 g wiórków kokosowych 8 jajek 1 małe opak. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao Składniki na polewę chałwową: 200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka(...)fot.1) . Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2) . Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3) . A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4) . Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 300 g mąki 2 jajka 180 g masła 100 g cukru szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek np. reneta 2-3 łyżki cukru łyżeczka przyprawy do szarlotki Dodatkowo: 1 żółtko łyżka mleka Szarlotka w kratkę, to bardzo prosty przepis na pyszne i delikatne w smaku ciasto z jabłkami. Mąkę na ciasto(...)mąki, razem z cukrem i szczyptą soli. Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto a następnie owinąć je folią i włożyć na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do rondla z grubym dnem (fot.1) . Dodać cukier (wg uznania) i przyprawę do szarlotki a następnie całość udusić pod przykrywką
Świat Ciastapół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku użycia innego ciasta, wystarczy rozwinąć rulon i podzielić go na kwadraty o boku około 10-12 cm. Jabłka obrać, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać(...)kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1) , zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2) . Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka
Świat Ciastajajko – 3 szt - cukier – 1 szkl - olej – 125 ml - cukier waniliowy – 1 op - proszek do pieczenia – 3 łyżeczki - mąka – 2,5 szklanki - jabłka – ok. 1 kg - bułka tarta – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej , mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy(...)mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na Słodko