szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru) 50g margaryny ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli ½ olejku waniliowego Ok. 300g rabarbaru 2 średnie jabłka Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Kruszonka: 100g margaryny ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 ¼ szklanki mąki 1 żółtko Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, tworząc dołek. Margarynę rozpuszczamy(...)używam widelca :), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtko, a następnie mąkę. Dobrze wyrabiamy. Rabarbar i jabłka myjemy i obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy i układamy kawałki rabarbaru i jabłka, lekko wbijając je w ciasto. Górę
Smakowy RajDelikatne jabłka połączone z wykwintnym sosem waniliowym, a ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny. Składniki: 2 jabłka 4 łyżeczki konfitur z jeżyny 2 żółtka pół litra mleka cukier wanilinowy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru szczypta cynamonu Wykonanie: Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki(...)wody włożyć połówki jabłek dusić pod przykryciem aż zmiękną. Należy pilnować aby jabłka nie rozgotowały się. Żółtka rozcieramy z cukrem dodajemy pół szklanki mleka cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i łączymy z wymieszanymi składnikami, mieszając zagotować sos. Ugotowany sos wylewamy na duży talerz wkładamy uduszone jabłka w środek wkładamy konfiturę z jeżyn można polać dowolnym sokiem
kgwjanczewospróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru(...)miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko
Jadło i czytadłoJabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek, to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika(...)łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 400 g serka o smaku pieczonych jabłek (ja miałam z Biedronki i polecam) 330 g kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesiane mąki i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Pieczemy
Jadło i czytadłojabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia. Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 500 g kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesianą mąkę, schłodzoną margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną
Jadło i czytadłoWątróbka z cebulką i jabłkiem to bardzo smaczne, aromatyczne danie. Jabłko nadaje oryginalnego, lekko kwaśno-słodkiego smaku, majeranek i cebulka cudnego zapachu. Tak przygotowana wątróbka jest bardzo soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach :) Polecam :) Składniki ( dla dwóch osób ) - wątróbka drobiowa 40 dkg - jabłka najlepsze będą twarde i lekko kwaskowe - 2 sztuki - cebula 1 duża - olej - majeranek, sól, sos sojowy(...)ciemny Wykonanie Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam. Kroję na mniejsze podłużne kawałki. Cebulę kroję w półplasterki, obrane jabłka w ćwiartki i każda ćwiartkę przekrawam jeszcze na połówki. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Wrzucam cebulę i jabłka, doprawiam roztartym majerankiem, chwilkę smażę na wolnym ogniu, po zeszkleniu cebulki i lekkim zmięknięciu jabłek
Kuchnia z widokiem na ogródsmakuje. Polecam szczególnie na poprawę humoru w mroźne wieczory :) Składniki: 1 jabłko cynamon do posypania Kruszonka : 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 30g roztopionego masła Ceramiczne foremki* o średnicy 9 cm wysmarować masłem. Wyłożyć wydrążonymi, pokrojonymi na połówki jabłkami, posypać cynamonem. W misce wymieszać składniki na kruszonkę i wyrobić palcami(...)Ułożyć grubą warstwę na jabłkach. Piec 20 minut w 200*C. Smacznego! *można przygotować w jednej większej foremce
Chocolate Muffin Blogskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru garść rodzynek cynamon przygotowanie: zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki(...)Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3. Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm. piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną
Luźna Kuchniacukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić, Do masy(...)makowej z jabłkiem dodać rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszać, Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami, Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na 1 h. Może być odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić
Kuchnia Beatyzmodyfikowałam. Przypominając sobie właśnie te moje ciasteczka z dawien dawna - dodałam jedno, nieduże jabłko (choć uważam, że można było dodać dwa). Zjadłam naprawdę ze smakiem. Nie są słodkie, ale jeśli ktoś chce słodsze to musi dodać ok. 1 łyżki cukru. Poza tym, dzięki dodaniu jabłka - babeczki są mokre i nie zapychają. Dla mnie to taka alternatywa dla klasycznych płatków(...)owsianych górskich ale można dodać błyskawiczne, są drobniejsze (płatków nie gotujemy - ani zwykłych, a tym bardziej błyskawicznych) 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki pszennej 1-2 nieduże jabłka Nagrzać piecyk do 180 stopni C Jajko rozbełtać na pianę mikserem, widelcem lub - tak jak ja - sprężynką Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do malaksera. Jeśli nie macie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrazem podczas rozmowy z moją ciocią usłyszałam sałatka jarzynowa z jabłkiem, tego pomysłu właśnie było mi potrzeba. Już następnego dnia podałam ją moim serdecznym przyjaciołom, których gościliśmy w święta. Czy jest ktoś kto nie kojarzy sałatki jarzynowej? Ugotowane jarzyny w mundurkach to sekret owego smaku, a dodatek jabłka doda jej idealnego smaku. Tradycyjna sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: 4 średnie(...)ziemniaki 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki - korzeń 1 niewielki seler 6-7 jajek 6 ogórków konserwowych 2 średnie jabłka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonez sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJabłka - smaczne i zdrowe. Stare angielskie przysłowie mówi : " kto codziennie zjada jabłko, ten lekarza widzi rzadko ". Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. najbogatsze w tę substancję są dojrzałe owoce. Najcenniejsza w tych owocach jest skórka, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substancji toksycznych(...)Jabłka zawierają też sporo kwercetyny, która działa przeciwalergicznie i łagodzi objawy astmy, a także chroni przed wieloma nowotworami, chorobą Alzheimera i Parkinsona ! Pamiętaj : owoce = zdrowie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 4 jabłka 1 tabliczka gorzkiej czekolady dżem borówkowy cukier puder cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka myjemy i odcinamy im górną część z łodygą. Wnętrze jabłka drylujemy łyżeczką lub takim przyrządem do drylowania (o ile dobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka(...)Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem, na koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się
ClauditteMissCookingmąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli, Dodatkowo: 50 g jabłek 1 – łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki(...)lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór. Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Na słodko lub wytrawniezimnego masła w drobnych kawałkach 30 g cukru pudru jajko laska wanilii szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta soli 30g zmielonych migdałów Farsz: 750g twardych jabłek 50 g brązowego cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka mielonego cynamonu łyżeczka mieszanki przypraw do deserów ( te same przyprawy co wyżej) Dodatkowo: białko z 1 jajka łyżeczka cukru(...)mieszaniny na koniec) Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta smarujemy resztą roztrzepanego białka i posypujemy cukrem waniliowym i resztką przypraw. Pieczemy około
Słodkie Przyjemności