kolejne pyszne ciasto dyniowe przed Wami! Ostatnio pokazywałam Wam takie ucierane z dodatkiem cynamonu, a dziś mam dla Was kolejne pyszności, ale z dodatkiem jabłek. Taki prawdziwie jesienny przysmak. Delikatne i puszyste ciasto połączone z soczystymi jabłkami tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Ciacho idealne do popołudniowej kawy! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)cynamon – 1 łyżeczka * jabłko – 2-3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, jajka i puree z dyni. Wsypujemy mąkę waz z cynamonem i jeszcze raz miksujemy. Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Na górze układamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy ok. 50 min/180C Zajadamy posypane cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na Słodkośniadanie bez pośpiechu. Kawa, świeży chleb z masłem, jakieś śniadaniowe niezobowiązujące głupoty w telewizji i ten dżem. Tak, zdecydowanie lubimy w ten sposób :) Potrzebujemy: 3 kg jabłek 1 kg pomarańczy 750 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru Wykonanie: Z pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie kroimy w kostkę. Gotujemy(...)cukrem przez 15 minut na wolnym ogniu. Jabłka kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Gotujemy aż się rozgotują, a potem przecieramy przez sito. Jabłka wkładamy do pomarańczy, dodajemy imbir i gotujemy do zagęszczenia się marmolady. Gorącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Marder&Marder Manufacturecukru 110 g masła, miękkiego 1 jajko 2 jabłka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli 65 g migdałów wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy. Make mieszamy z cynamonem, gałką, sodą oraz solą. Masło ucieramy z pozostałym(...)cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaWitam serdecznie Propozycja na surówkę z kalarepy i jabłka, surówka jest bardzo smaczna i zdrowa. Możemy ją podać do obiadu, wędliny lub zjeść samą. Nadaje się również do zabrania do pracy jako lekkie drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki z kalarepą będziemy potrzebować: 500 g jabłek winnych 500 g kalarepy 3 łyżki jogurtu(...)naturalnego typu greckiego 3 łyżki usiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Link do filmu z przygotowania : Surówka z kalarepą i jabłkiem Przygotowanie: Obraną kalarepę ścieram na tarce o grubych oczkach. Umyte jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką i dodaję do kalarepy. Teraz dodaję sok z cytryny, jogurt naturalny, koperek doprawiam solą
Uwaga Babcia Gotujepodać do obiadu jako dodatek do drugiego dania? Najlepiej błyskawiczną surówkę, którą wszyscy zjedzą z apetytem Składniki: 4 marchewki 2 jabłka(...)połowy cytryny 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewki starłam na tarce o grubych oczkach. Polałam miodem i oliwą. Wymieszałam. Jabłka, po usunięciu gniazd nasiennych również starłam na tarce jarzynowej. Skropiłam sokiem z cytryny. Jabłka dodałam do marchewki i wymieszałam. Surówkę wstawiłam do lodówki na 10 minut. Miód, oliwa
Kuchnia u Krysizużyjemy całe ciasto. jabłka: 1 antonówka po łyżce cukru i masła Jabłko obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę cukru. Cukier powinien się rozpuścić i lekko zrumienić. Możemy lekko poruszać patelnią ale nie mieszamy. Dodajemy łyżkę masła i łączymy poruszając patelnią. Wkładamy jabłka i smażymy najpierw z jednej potem z drugiej strony. Jabłkami i powstałym
Dzieje kuchennej Wiewiórywypróbować ten przepis. Polecam szczególnie na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi :). LEMONIADA JABŁKOWO - LIMONKOWA. Składniki: 800 ml naturalnego soku jabłkowego 700 ml wody mineralnej gazowanej 1 limonka 1 zielone jabłko kilka gałązek listków mięty 30 ml syropu miętowego Sposób przyrządzania: Limonkę dobrze wyszorować, sparzyć gorącą wodą i pokroić w plasterki. Jabłko dobrze umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne(...)pokroić w plasterki. Do dużego dzbanka wlać sok jabłkowy, wodę gazowaną, syrop miętowy, dodać plasterki limonki, pocięte jabłko i listki mięty. Całość wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną z lodem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychgorący spali placki i będą surowe w środku Składniki: * 3 szklanki mąki * 3 łyżki cukru * 1 i 1/2 szklanki mleka * 2 jajka * pół łyżeczki proszku do pieczenia * sól * 6 jabłek Wykonanie: Jabłka(...)obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Mąkę, cukier, jajka, mleko, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce. Wszystko wymieszać mikserem. Do wymieszanego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać wszystko łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Można posypać cukrem albo cukrem pudrem
Zrób to smacznieCiasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)DODATKOWO : 1 puszka brzoskwiń, odcedzonych 2 jabłka, obrane i pokrojone w kawałki 3 białka 1 budyń waniliowy z cukrem 2 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili budyń. Delikatnie mieszamy pianę
Kulinarne Fantazje MarioliNadzienie : 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki 100 ml wody 0,5 kg jagód 180 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania(...)godzinę. Blaszkę o rozmiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukry, wlewamy wodę i prużymy często mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypujemy jagody i dalej mieszając prużymy około 10 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko mieszamy aż mąka połączy się z owocami i powstanie
Kulinarne Fantazje Mariolimiało? Przepis jest dziecinnie prosty, wykonanie szybkie, a smakuje zacnie. Polecam dla zabieganych, dla pragnących na szybko czegoś słodkiego, dla dzieci. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego) 2 średnie jabłka cukier puder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej zawartości kakao) – opcjonalnie, bo można po prostu wierzch posypać cukrem pudrem. Wykonanie: Ciasto(...)francuskie podzielić wzdłuż na 4 równe pasy Jabłka obrać (nie jest to wymóg konieczny i zdecydowanie ładniej wyglądają nieobrane, ale my obierać ze skórek wszystko musimy). Przekroić każde jabłko na pół i pokroić na bardzo cienkie półksiężyce. Pokrojone jabłka poukładać na każdym pasie ciasta francuskiego, mniej więcej po środku, aby część jabłka wystawała ponad ciasto – patrz zdjęcia. Oprószyć cukrem
gutfutzawsze najlepiej odpoczywa mi się... z pysznym deserem w ręku. Nie miałam już czasu, ani siły na długie spanie w kuchni, więc przygotowałam szybki deser ryżowy z karmelizowanym jabłkiem. To taka moja alternatywna wersja tradycyjnego puddingu ryżowego z owocami. Spróbujcie i Wy. Ten deser to smak i prostota w jednym. Składniki: 1/2 ugotowanego wcześniej woreczka ryżu (woreczek(...)mniejsze jabłka cynamon (wg uznania) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru cytryna około 10 łyżek mleka * u mnie najczęściej ryż jaśminowy lub długoziarnisty Uncle Bens Przygotowanie: Jabłka obieramy i dowolnie kroimy, najlepiej w grubszą kostkę. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelni topimy 2 łyżki masła, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć
Słodkie okruszkijuż piątek, weekend lada chwila :) Na nasze weekendowe śniadania przygotowałam pieczoną frittate z jabłkami pachnącą cynamonem. Najlepiej jak frittata jest jeszcze ciepła, wtedy smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi owocami, smacznego :) SKŁADNIKI 4 jabłka 4 jaja 40 gr m ą ki pszennej(...)mleka 50 gr cukru 50 gr masła 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnuszku rozpuszczamy masło. Do masła dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka, 25 gr cukru i 1 łyżeczkę cynamonu. Jabłka podsmażamy 5 min. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem
La grande e la piccola cuocafarszu starte jabłko i brązowy ryż. Eksperyment jabłkowy uznaję za udany - gołąbki w takim wydaniu wydają mi się delikatniejsze i bardziej soczyste. Mimo niestandardowego składnika pozostają tradycyjnym, domowym i smacznym daniem, a na drugi dzień na pewno będą jeszcze lepsze :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 100 g brązowego ryżu 2 (1+1) kwaśne jabłka (np. szara reneta(...)dużych oczkach. Ryż ugotować. W misce wymieszać mielone mięso z cebulą, jabłkiem, ryżem i majerankiem. Dodać sól i pieprz. Nakładać po łyżce farszu na liść i zawijać ściśle i dokładnie. Naczynie żaroodporne wyłożyć luźnymi liśćmi kapusty i ułożyć na nich ciasno gołąbki. Poukładać w przerwach ćwierćplasterki drugiego jabłka i zalać pomidorami z puszki i bulionem. Na wierzchu ułożyć kolejną
zadanie-gotowanie