jabłka - 25490 przepisów (strona:350/1700)

Wątróbka z jabłkiem 169

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Wątróbka z jabłkiem jest delikatna, ma wyrazisty smak i posmakuje nawet niejadkom. Należy pamiętać, aby użyć twardych jabłek - po duszeniu pozostaną chrupiące i nie staną się "maziste". I kolejna ważna rzecz- wątróbkę doprawiamy po usmażeniu - tylko wtedy będzie miękka i soczysta. 500g wątróbki drobiowej (może być wieprzowa) 1-2 jabłka (koniecznie twarde(...)sól, pieprz     Wątróbkę pokroić i dokładnie obtoczyć w mące. (Uprzednio można namoczyć w mleku.) Smażyć po kilka minut z obu stronach. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i jabłka (pokrojone na większe kawałki). Całość tuszyć (pod przykryciem) do miękkości. Doprawić solą i pieprzem

Di gotuje
Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką 150

Wrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej kurkumy  1 łyżka oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g posiekanej szalotki 200 g jabłek, obranych i posiekanych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki masła  1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą(...)pieprzem i marynuj w lodówce około 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj confit. Włóż do garnka jabłka, drobno posiekaną szalotkę, sól, cukier, masło i gotuj na średnim ogniu około 10 min  mieszając cały czas do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet, zamieszaj i odstaw z ognia. Rozgrzej piekarnik z funkcją grill lub rozgrzej patelnie grillową. Obsmaż

Bike By Life
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 220

wiedzą gdzie to jest.  Jakiś czas temu pokazywałam Wam moją  bułeczek z pieczarkami . Może ktoś się skusi i upiecze?  Ale Gorzów to także i słynne już jabłko, czyli reneta Landsberska. "[...]została wyhodowana przez sadownika amatora, radcę prawnego – Theodora Heinrich Otto Burchardta z Gorzowa Wielkopolskiego, syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta. Rodzina ta posiadała podmiejski majątek połączony(...)została wyhodowana ponad 170 lat temu na tym terenie. Owoce jabłoni odmiany Landsberska osiągają dojrzałość zbiorczą w ostatniej dekadzie września i w chłodni mogą poleżeć jedynie do połowy grudnia. Jabłka tej odmiany są dość duże z soczystym, wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie. Jabłka

Codzienna kuchnia niecodzienna
łatwa, smaczna puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i posypką migdałową... 180

trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem(...)pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z budyniem 300

moim domu. Na blogu czeka na Was wiele propozycji tego ciasta . Czasem jednak można zaszaleć i coś zmienić w jego wykonaniu. Tym razem padło nie na farsz (bo jabłka są niezmiennie) i nie na ciasto (klasyka wygrała). Tym razem chodzi o dodatek, którym jest budyń - najlepiej domowy, szczególnie, gdy w Waszych zapasach nie ma sklepowych proszków ( u mnie(...)budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka   lub domowy  budyń z tego przepisu                Farsz jabłkowy: 1,5 kg  jabłek 3 łyżki  cukru                łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu cynamonowego Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka

Słodkie Przyjemności
ciastka francuskie z jabłkami 653

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka koperty z jabłkiem + film 239

starsze pokolenia smakoszy. W sam raz na wizytę nie zapowiedzianych przyjaciół. składniki na ok 30 ciasteczek 3 szklanki mąki pszennej 200 g śmietany 18 % 220 g masła 4 - 5 jabłek cukier puder przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy śmietanę, pokrojone miękkie masło i dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Obrane ze skórki(...)jabłka kroimy w niewielką kostkę. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na  każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut

Smakowite Dania
Makaron castellane z brukselką, chorizo, fetą i jabłkiem 191

chorizo ·          10 brukselek ·          pół twardego, kwaskowego jabłka ·          1 ostra papryczka ·          2-3 ząbki czosnku ·          mała cebula(...)obficie solimy. W tym czasie kroimy chorizo i kiełbasę białą na plasterki, a następnie te plasterki na ćwiartki. Brukselkę obieramy z listków, dla ułatwienia odcinając ich końcówki. Połówkę jabłka kroimy na drobną kostkę. Siekamy czosnek i papryczkę , a cebulę kroimy na dość dużą kostkę. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy al. dente (czyli z reguły

Bazując na smaku
Piersi kurczaka z melisą i jabłkami 178

Propozycja na szybki obiad. Bardzo soczyste i aromatyczne piersi kurczaka obtoczone w suszonej melisie i pieczone z cząstkami jabłek. W ten sam sposób można przygotować także udka (jabłka można(...)pominąć) :) Składniki: 3 piersi kurczaka 2 torebki melisy (takiej do przygotowania naparu) jabłko sól pieprz Dodatkowo: odrobina oleju Wykonanie: Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz melisą. Ułóżyć w naczyniu żaroodpornym, którego dno uprzednio wysmarowane zostało olejem. Cząstki obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka ułożyć na kurczaku. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika

MyCookBook.pl
Ciastka francuskie z jabłkiem i orzechami 181

Zapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 3 jabłka, 50g orzechów włoskich szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka. 2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam(...)Wycięte kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku układam kawałki pokrojonego jabłka. Ciastka oprószam cynamonem i posypuję posiekanymi orzechami.  4. Piekę około 12 minut w temperaturze 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Racuchy z jabłkami i Ballarini Positano 199

znajdziecie na stronie firmy Ballarini ) Składniki 0,5 kg. mąki pszennej, typ od 405 do 500 400 ml. ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 duże lub 2 mniejsze jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki drobnego cukru 1 jajko olej do smażenia Sprzęt miska o pojemności minimum 3,5 litra głęboka patelnia – korzystałyśmy z modelu Ballarini Positano(...)mąki, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy, aż ciasto zacznie rosnąć. Gdy ciasto podrośnie,  dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy,  dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, to racuchy nie będą puszyste. Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SURÓWKA Z CYKORII 211

zdrowotnych oraz smakowych walorów.  Wcale nie musi być gorzka. W poniższej surówce nie wyczuje się goryczy. Połączenie jej ze słodkim jabłkiem, polanej sosem z dodatkiem czosnku  jest naprawdę smaczną propozycją. Składniki: 3 cykorie 2 słodkie jabłka sok z połowy cytryny 30-50 g orzechów włoskich ( opcjonalnie) Składniki na sos: 200 ml śmietany jogurtowej 1 łyżeczka musztardy np.dijon(...)czosnku ( starty lub wyciśnięty przez praskę) sól świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)  Cykorie umyłam i osuszyłam. Odkroiłam twarde głąby. Pokroiłam na mniejsze kawałki.    Jabłka obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Można też pokroić je w drobną kostkę. Skropiłam je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.  W miseczce połączyłam

potrawyregionalne
Wątróbka drobiowa ze słodkim jabłkiem 133

szczyptą pieprzu i pół łyżeczki majeranku. Jabłko pokroić w plasterki cebulę w półtalarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, chwilę podsmażyć, następnie dodać jabłko podsmażyć je z obu stron ok minutę z każdej po czym zdjąć jabłka i cebulę z patelni. Podlać jeszcze raz tłuszcz, panierować wątróbkę w przyprawionej mące i ułożyć na rozgrzanej patelni, przysmażyć(...)jednej strony, obrócić , zmniejszyć ogień i przykryć wątróbki jabłkami i cebulką. Tak przykryte na wolnym ogniu smażyć ok 4-5 min. sprawdzić czy wątróbka juz gotowa . przed podaniem posypać natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
"UŚMIECHNIĘTE" CIASTECZKA Z JABŁKAMI 139

puder A jak to zrobić: Mąkę z masłem i zmielonym twarogiem zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie jabłka obrać ze skórki i każde z nich pokroić na 12 części. Ciasto wyjąć i rozwałkować ( podsypując mąką ) na grubość 4-5 mm., przy pomocy szklanki wyciąć koła. Każde koło(...)osypać cynamonem i ułożyć na nim kawałek jabłka. Złożyć ciastko na pół, przykrywając jabłko i pozostawiając widoczną jego grubszą część. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni (termoobieg). Po przestudzeniu, obficie posypać je cukrem pudrem

Kuchnia w opałach