Smak tego dżemu jet rewelacyjny, przypomina trochę jagodowy. Aronia z jabłkiem to super kombinacja. Aronie umyć, jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wrzucić aronie i jabłka. Gotować, aż jabłka się rozgotują a aronia zmięknie. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Gotować jeszcze jakiś czas. Dżem powinien być
Kuchnia Pokoleńprawdziwą wanilią 130 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3 jabłka wykonanie: Jabłka obieramy przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i nacinamy równolegle. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, za każdym dodaniem miksujemy do połączenia się z masą. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)ekstrakt i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 25 cm średnicy), równomiernie rozsmarowujemy. na wierzchy układamy ponacinane jabłka (nacięciami do góry). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniajabłkiem, rozmarynem i czerwoną cebulą. A szanowny Pan Szpinak Świeży dzielnie spaja koleżków :) W takim razie wybierzmy się na majową, podniebieniową wycieczkę! Voyage, voyage! :D Orkiszowa tarte flambée z kozim serem Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki orkiszowej 110g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 200g koziego niefermentowanego sera 2 jabłka(...)elastyczne ciasto ( w miarę potrzeby dodaj więcej mąki) i odłóż pod ściereczką na ok. 20min. 2. W miseczce wymieszaj kozi ser z mlekiem i poszatkowanymi igiełkami rozmarynu. 3. Pozbaw jabłka koszyczków nasiennych, pokrój w cienkie plasterki i obsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. 4. Cebulę pokrój w półplasterki i też podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek
Kuchnia w Słońcu Skąpanakolejne pyszne ciasto dyniowe przed Wami! Ostatnio pokazywałam Wam takie ucierane z dodatkiem cynamonu, a dziś mam dla Was kolejne pyszności, ale z dodatkiem jabłek. Taki prawdziwie jesienny przysmak. Delikatne i puszyste ciasto połączone z soczystymi jabłkami tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Ciacho idealne do popołudniowej kawy! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)cynamon – 1 łyżeczka * jabłko – 2-3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, jajka i puree z dyni. Wsypujemy mąkę waz z cynamonem i jeszcze raz miksujemy. Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Na górze układamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy ok. 50 min/180C Zajadamy posypane cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na Słodkośniadanie bez pośpiechu. Kawa, świeży chleb z masłem, jakieś śniadaniowe niezobowiązujące głupoty w telewizji i ten dżem. Tak, zdecydowanie lubimy w ten sposób :) Potrzebujemy: 3 kg jabłek 1 kg pomarańczy 750 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru Wykonanie: Z pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie kroimy w kostkę. Gotujemy(...)cukrem przez 15 minut na wolnym ogniu. Jabłka kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Gotujemy aż się rozgotują, a potem przecieramy przez sito. Jabłka wkładamy do pomarańczy, dodajemy imbir i gotujemy do zagęszczenia się marmolady. Gorącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Marder&Marder Manufacturecukru 110 g masła, miękkiego 1 jajko 2 jabłka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli 65 g migdałów wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy. Make mieszamy z cynamonem, gałką, sodą oraz solą. Masło ucieramy z pozostałym(...)cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaWitam serdecznie Propozycja na surówkę z kalarepy i jabłka, surówka jest bardzo smaczna i zdrowa. Możemy ją podać do obiadu, wędliny lub zjeść samą. Nadaje się również do zabrania do pracy jako lekkie drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki z kalarepą będziemy potrzebować: 500 g jabłek winnych 500 g kalarepy 3 łyżki jogurtu(...)naturalnego typu greckiego 3 łyżki usiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Link do filmu z przygotowania : Surówka z kalarepą i jabłkiem Przygotowanie: Obraną kalarepę ścieram na tarce o grubych oczkach. Umyte jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką i dodaję do kalarepy. Teraz dodaję sok z cytryny, jogurt naturalny, koperek doprawiam solą
Uwaga Babcia Gotujepodać do obiadu jako dodatek do drugiego dania? Najlepiej błyskawiczną surówkę, którą wszyscy zjedzą z apetytem Składniki: 4 marchewki 2 jabłka(...)połowy cytryny 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewki starłam na tarce o grubych oczkach. Polałam miodem i oliwą. Wymieszałam. Jabłka, po usunięciu gniazd nasiennych również starłam na tarce jarzynowej. Skropiłam sokiem z cytryny. Jabłka dodałam do marchewki i wymieszałam. Surówkę wstawiłam do lodówki na 10 minut. Miód, oliwa
Kuchnia u Krysizużyjemy całe ciasto. jabłka: 1 antonówka po łyżce cukru i masła Jabłko obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę cukru. Cukier powinien się rozpuścić i lekko zrumienić. Możemy lekko poruszać patelnią ale nie mieszamy. Dodajemy łyżkę masła i łączymy poruszając patelnią. Wkładamy jabłka i smażymy najpierw z jednej potem z drugiej strony. Jabłkami i powstałym
Dzieje kuchennej Wiewiórygorący spali placki i będą surowe w środku Składniki: * 3 szklanki mąki * 3 łyżki cukru * 1 i 1/2 szklanki mleka * 2 jajka * pół łyżeczki proszku do pieczenia * sól * 6 jabłek Wykonanie: Jabłka(...)obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Mąkę, cukier, jajka, mleko, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce. Wszystko wymieszać mikserem. Do wymieszanego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać wszystko łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Można posypać cukrem albo cukrem pudrem
Zrób to smacznieCiasta z owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)DODATKOWO : 1 puszka brzoskwiń, odcedzonych 2 jabłka, obrane i pokrojone w kawałki 3 białka 1 budyń waniliowy z cukrem 2 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili budyń. Delikatnie mieszamy pianę
Kulinarne Fantazje MarioliNadzienie : 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki 100 ml wody 0,5 kg jagód 180 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania(...)godzinę. Blaszkę o rozmiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukry, wlewamy wodę i prużymy często mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypujemy jagody i dalej mieszając prużymy około 10 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko mieszamy aż mąka połączy się z owocami i powstanie
Kulinarne Fantazje Mariolimiało? Przepis jest dziecinnie prosty, wykonanie szybkie, a smakuje zacnie. Polecam dla zabieganych, dla pragnących na szybko czegoś słodkiego, dla dzieci. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego) 2 średnie jabłka cukier puder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej zawartości kakao) – opcjonalnie, bo można po prostu wierzch posypać cukrem pudrem. Wykonanie: Ciasto(...)francuskie podzielić wzdłuż na 4 równe pasy Jabłka obrać (nie jest to wymóg konieczny i zdecydowanie ładniej wyglądają nieobrane, ale my obierać ze skórek wszystko musimy). Przekroić każde jabłko na pół i pokroić na bardzo cienkie półksiężyce. Pokrojone jabłka poukładać na każdym pasie ciasta francuskiego, mniej więcej po środku, aby część jabłka wystawała ponad ciasto – patrz zdjęcia. Oprószyć cukrem
gutfutjuż piątek, weekend lada chwila :) Na nasze weekendowe śniadania przygotowałam pieczoną frittate z jabłkami pachnącą cynamonem. Najlepiej jak frittata jest jeszcze ciepła, wtedy smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi owocami, smacznego :) SKŁADNIKI 4 jabłka 4 jaja 40 gr m ą ki pszennej(...)mleka 50 gr cukru 50 gr masła 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnuszku rozpuszczamy masło. Do masła dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka, 25 gr cukru i 1 łyżeczkę cynamonu. Jabłka podsmażamy 5 min. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem
La grande e la piccola cuoca