jabłka - 25490 przepisów (strona:353/1700)

Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym 173

natki pietruszki - 4 łyżki jogurtu greckiego - 3 łyżki domowego majonezu (tym razem zrobiłam na oleju z pestek winogron) - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - sok z cytryny (do jabłek) Dodatkowo: - do jadalnej dekoracji – miechunka (physalis) * , gałązki tymianku i pieprz czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez(...)wyboru) również kroimy w drobną kostkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Jogurt mieszamy z majonezem (najlepiej ”rózgą” – nie będzie grudek), dodajemy jabłka, cebulę, natkę pietruszki i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy ukośnie na kawałki, przekładamy do gotowego sosu. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy

mojewypiekiinietylko
Ciasto jabłkowo-jogurtowe z patelni 178

cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie umyć jabłka, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Do ubitych jajek dodać jogurt naturalny i kontynuować miksowanie. Następnie dodać olej. 3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując stopniowo dodawać przesianą(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników.  4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką. 5. Patelnię (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować olejem. Nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym. 6. Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i przykryć pokrywką.  7. "Piec" na najniższym ogniu do momentu suchego patyczka, z wierzchu ciasto też powinno

Domowa Cookierenka Agi
.778. nadziane jabłko 217

pieczone jabłko nadziane kokosowym masłem orzechowym i domowym dżemem malinowo-brzoskwiniowym ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~średnie jabłko, ok. 200g ~2 łyżki masła orzechowego z kokosem Primavika ~łyżka jogurtu sojowego ~1-2 łyżki dżemu malinowo-brzoskwiniowego (lub innego ulubionego, dobrze żeby był lekko kwaskowaty) Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je w środku pozostawiając odstęp ok. 1 cm od ścianek. Masło orzechowe(...)mieszamy z jogurtem i wypełniamy nim środek jabłka. Na wierzch nakładamy dżem. Wkładamy jabłko do naczynia żaroodpornego/blaszki i zapiekamy ok. 20-30 minut w 180*C. Smacznego

breakfast of dreams
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 156

Takie na wypasie muffiny. I jak się okazało wyszły naprawdę niezłe. 200 g mąki pszennej 120 g banana (waga już po obraniu, czyli ok. 1 banana) 100 g startego jabłka (po obraniu ze skórki i usunięciu pestek to ok. 3/4 dużego jabłka) 40 g otrębów orkiszowych 40 g brązowego cukru trzcinowego 20 ml oleju rzepakowego 150 ml mleka(...)śmietany 12% 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną kostkę, a jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka ryżowa z jabłkiem i budyniem 154

propozycją na fajny, smaczny podwieczorek, kolację, czy śniadanie. Posmakuje przede wszystkim dziecku, które często wybrzydza. Zaspokoi Twój głód, dzięki temu, że jest sycąca. Spróbujcie :) Składniki: ok 150g ryżu 5 jabłek budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku cukier waniliowy pół litra mleka odrobina masła      Przygotowanie: Ryż gotujemy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Budyń(...)Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy do niego warstwa po warstwie ryż, budyń oraz jabłka i powtarzamy czynność. Delikatnie wygładzamy łyżką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 20 minut. Najlepiej smakuje na gorąco :) Smacznego

ChilliJemy
Puszyste placki z jabłkami 153

brzmiał "kolacja". Moja kolacja pasowałaby bardziej na podwieczorek, ale być może znajdą się wśród Was takie łasuchy, które wieczorem spałaszują takie placki :) Składniki na około 10 placków: 3 średnie jabłka 250 g mąki 250 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli olej cukier puder Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. 1 jabłko zetrzeć na tarce a pozostałe dwa pokroić w średniej wielkości kostkę. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą w misce. Powinno wyjść dosyć gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste dodać trochę więcej kefiru lub mleka). Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Kłaść po łyżce ciasta na rozgrzany olej

My simple kitchen
Detoks - dzień 4 217

ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku i koperkiem - leczo zielony sok z jabłek i selera naciowego Kolacja: - zielony sok z jabłek i selera naciowego (świeżo tłoczony) - pomidory i ogórki kiszone (jakoś mam fazę na pomidory od wczoraj) - "pieczone" jabłko (czyli jabłko na parze

pyszne zdrowości
ZUPA POMARAŃCZOWA 154

nasycić w czasie deszczowej wiosny. Przepis na zupę krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru - bez żadnego smażenia i dla zabieganych!  ZUPA POMARAŃCZOWA Krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 4-5 średniej wielkości marchewek 1 pomarańcza 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki mielonego chilli 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz wg uznania   W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, jabłko, imbir i pomarańcze. Marchewkę kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka, zalewając całość wodą. Tak samo robimy z jabłkiem i imbirem.   Z pomarańczą możemy postąpić identycznie, pamiętając, aby wcześniej

Bananowe Pole
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 157

przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone(...)mała kostkę, skropionych cytryną łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Powrót do dzieciństwa 167

powstał w mojej kuchni. Co więcej, wiem z czego powstał: rabarbar w ogródka, truskawki ze znajomej plantacji i tylko jabłko z bliżej nie znanego źródła. Bilans jest bardzo korzystny. Polecam i Wam takie rozwiązanie.   Kompot z truskawek z dodatkiem jabłka i rabarbaru składniki: 1 łodyga rabarbaru  1 jabłko(...)truskawek woda 1-1,5 litra 1 łyżka miodu - opcjonalnie wykonanie: Do garnka z wodą wkładam truskawki, rabarbar pokrojony z kawałki około 3 cm i jabłko pokrojone w ósemki. Gotuję do miękkości jabłka. Pozostawiam do wystygnięcia. Gdyby dla kogoś taki kompot był zbyt kwaśny proponuje dodać do przestygniętego płynu 1 łyżkę miodu i dobrze wymieszać. Kompot przecedzam i przechowuje

Przysmaki Karolki
Jabłka faszerowane sałatką śledziową NA SYLWESTRA 141

Pyszna przystawka śledziowa, podana w niecodzienny sposób w winnym jabłku. U mnie w tym roku na Sylwestrowym przyjęciu. Składniki: 25 dag płatów śledziowych 4 winne jabłka 1 cebula ½ puszki zielonego groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Jabłka opłukać, odciąć górną część od ogonka i wydrążyć miąższ z nasionami(...)Śledzie pokroić z cebulą, wymieszać z miąższem z jabłek, groszkiem, majonezem i całość przyprawić do smaku. Pucharki jabłkowe napełnić farszem śledziowym i podawać zaraz po przyrządzeniu

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna i błyskawiczna szarlotka 167

coś słodkiego ta szarlotka sprawdzi się idealnie ;) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki otrębów 6 łyżek mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 jabłka 2 tabletki STEWII cynamon Sposób przygotowania: Płatki i otręby zalewamy gorącym mlekiem i czekamy około 5 minut aż spęcznieją dodajemy do tego jajko, STEWIE, proszek do pieczenia(...)około 3/4 powstałej masy wykładamy na spód żaroodpornego naczynia wkładamy masę do piekarnika na około 5-10 minut (180stopni), żeby się lekko spiekła w tym czasie myjemy i obieramy jabłka, trzemy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy około łyżeczką cynamonu wykładamy jabłka na spieczoną otrębowo-owsianą masę, a na górę "kruszymy"/ wykładamy resztę (1/4) ciasta

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczne racuchy żytnie z jabłkami 178

podczas samego robienia ;) trochę tego trochę tamtego i ciasto gotowe, zniknęły w kilka chwil ;) wyszło 9, a mi udało się zjeść 2 ! ;) Składniki: 2 średnie jabłka (około250g) 1 duże lub 2 małe jajka(...)szklanki mąki żytniej typ 2000 niecałe 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5-1 łyżeczki cynamonu miód do polania Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach do jabłek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rozgrzewamy dużą teflonowa patelnie, na której smażymy placuszki przykrywamy pokrywką

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ryż z jabłkiem 162

Proste Uwielbiam takie połączenie, cynamon i jabłko, pycha! :) Składniki: 50g brązowego ryżu 0,5 łyżeczka cynamonu 1 jabłko garść rodzynek/orzechów miód do dosłodzenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach ugotowany ryż odcedzamy i dodajemy starte jabłko i cynamon wszystko smażymy ciągle mieszając przez 5-10 minut, aż jabłko puści sok jeśli(...)jabłko było za mało słodkie dosładzamy ryż miodem tak przygotowany ryż posypujemy przed jedzeniem garścią rodzynek lub orzechów SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość