jabłka - 25490 przepisów (strona:360/1700)

Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki 883

Dzisiaj proponuję Wam niezwykłą surówkę: pyszną, chrupiącą i orzeźwiającą. Por w połączeniu z mocno chrupiącą młodą marchewką, pietruszką i słodkim jabłkiem, a wszystko podkreślone smakiem lekkiego delikatnego sosu majonezowego i natki pietruszki. Taka surówka z wazrywami i dodatkiem jabłka to doskonały dodatek do pieczonego mięsa.: Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki. Inne przepisy na surówki: Surówka(...)ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłko myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce. W misce mieszamy por z marchwią, pietruszką i jabłkiem, siekaną natką pietruszki oraz z sosem majonezowym. The post Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 265

Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego(...)cytryny, aby nie pociemniały. Orzeszki pinii prażymy na teflonowej patelni. Rodzynki wraz ze skórką z cytryny i ziarenkami wanilii zalewamy rumem. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy jabłka i smażymy przez dwie minuty, na średnim ogniu.Dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Jabłka smażymy parę minut, pamiętając, że jabłka nie mogą się rozgotować. Od czasu do czasu

Mia Cucina Sofieta
Orzechowa szarlotka 193

przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Pokrojone na średnie plasterki jabłka mieszamy z sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy cynamon i brązowy cukier, mieszamy. Dodajemy jabłka i żurawinę. Gotujemy, delikatnie mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 12 minut. Odkładamy 2 - 3 łyżki soku z patelni, mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy na końcu do jabłek(...) i wyrównujemy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyzkę mączki ziemniaczanej, mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe crumble z jabłkami 195

zrodlo P. Hermé Le Larousse du chocolat składniki dla 6 osób kruszonka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki 50 g mielonych migdałów szczypta soli 4 jabłka 120 g gorzkiej czekolady laska wanilii wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy ze sobą. Gotową kruszonkę odkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd(...)nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Napełnimy nimi kokilki. Laskę wanilii przecinamy na pól, wyciągamy nasionka i posypujemy nimi jabłka. Na jabłka kładziemy pokruszoną czekoladę i wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Uwagi : Zamiast w 6 kokilkach można to crumble zrobić w jednej, dużej foremce

Przysmaki Karolki
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 437

przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla amatorów jabłek i cynamonu, pyszne połączenie kwaskowatości jabłek w warstwie budyniowej oraz oszałamiającego cynamonu w warstwie śmietankowej.   Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem Składniki: warstwa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 6 łyżeczek(...)żelatyny 2 łyżki masła 0,5 litra mleka 5 łyżeczek cukru pudru 50 dag mocno odsączonych startych jabłek kilka łyżek zimnej wody warstwa śmietankowa: 0,4 litra śmietanki 30% około 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny kilka łyżeczek cynamonu kilka łyżek zimnej wody 2/3 szklanki gorącej wody Wykonanie: - żelatynę do masy budyniowej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody - zagotować

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 710

kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń. Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście(...)przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki: ciasto 350g mąki pszennej 150g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cynamonu masa jabłkowa 500g startych jabłek 2 łyżki cukru pudru

Smakołyki Bereniki
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 212

Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową(...)polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru cynamon   Ciasto: 1,5 szkl. mąki

Słodkości i nie tylko
Pierożki serowe z jabłkami 130

latach. Jest to też świetna propozycja na pikniki majowe ;) Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g sera twarogowego 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy gotowy. Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka(...)wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy zmieszac z wodą ( podałam 3-4 łyżki

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik z bitą śmietaną 189

równocześnie kwaskowych jabłek i puszystej bitej śmietany.  Składniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie: Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy(...)cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam jedynie 1 i 1/2 szklanki cukru) i jeszcze chwile podsmażamy, by cukier się rozpuścił, następnie dodajemy jedną galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy dwa rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Chrupiące gofry jabłkowe 73

Bardzo proste gofry z podstawowych składników. Przepis na szybkie gofry śniadaniowe z tartym jabłkiem. Takie gofry możesz upiec w gofrownicy, sprawdzą się nawet dla niemowlaka który je metodą BLW. Jeśli stosujesz się do zaleceń żywieniowych dla niemowląt i małych dzieci, pomiń dodatek cukru waniliowego, w zastępstwie możesz dodać ziarenka wydłubane z laski wanilii. Gofry wychodzą chrupiące, nie przywierają i ładnie(...)taki wartościowy produkt, niż np. chrupki kukurydziane które nie mają praktycznie żadnej wartości odżywczej, a jedynie zapychają żołądek i oklejają zęby sprzyjając próchnicy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste gofry z jabłkami 0 z 0 głosów Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk Przygotowanie 10 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 250 kcal Chrupiące gofry z jabłkiem

ProstePesto.pl
Gotowana kasza jaglana z jabłkiem – samo zdrowie 88

bardzo często, bo Zosia i Antoś za nią przepadają i można ją przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Moja dzisiejsza propozycja to gotowana kasza jaglana z jabłkiem – samo zdrowie! To nasz rodzinny przysmak Miseczka pełna zdrowia! Składniki (4 porcje): 100g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy), 500ml niesłodzonego napoju migdałowego, 2 duże jabłka, 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego(...)cynamonu i czarnego pieprzu sprawia, że jaglanka nabiera antyzapalnego charakteru i jest pomocna przy infekcjach Następnie dodaję olej kokosowy i jeszcze raz wszystko mieszam. Później wrzucam pokrojone w kostkę jabłka (nie obieram ich ze skórki, dzięki czemu jaglanka jest jeszcze bardziej wartościowa). Zalewam całość napojem migdałowym i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut. Gotową jaglankę ozdabiam orzechami

Natka Pietruszki
Dwa oryginalne pomysły na świątecznego śledzia 104

nieszablonowymi wariacjami. Dziś poznasz dwie bardzo ciekawe inspiracje na bożonarodzeniowe śledzie. Oba przepisy, charakteryzują się wykwintnym smakiem, a jednocześnie nie są trudne w przygotowaniu. Oryginalne śledzie w śmietanie z jabłkiem Śledź w śmietanie to jeden z bożonarodzeniowych klasyków, ale obecność jabłek nadaje potrawie zupełnie nowego wymiaru. Jeśli pragniesz zaskoczyć swoich gości tym oryginalnym przepisem, przygotuj następujące składniki(...)filetów śledziowych jabłko cebula gęsty majonez kwaśna śmietana sok z cytryny natka pietruszki sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie dania możesz zacząć od sosu. Jednym z sekretów tej potrawy, jest odpowiedni dobór majonezu, który powinien być gęsty i puszysty. Takie warunki spełnia na przykład Majonez Dekoracyjny WINIARY, z którego możesz skorzystać, przygotowując śledzie. Dwie łyżki majonezu, wymieszaj z czterema

Okiem Blondynki by McBlondi
Sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 81

Kolejny, pyszny przepis prosto z kuchni moich teściów Tym razem sałatka z selerem naciowym i jabłkiem. Pyszna, orzeźwiająca i lekka. Miłośnicy sałatek będą nią oczarowani. Na końcu wpisu zobaczycie, że zjedzenie takiej porcji sałatki to naprawdę niewiele kilokalorii. Właśnie dlatego, nie musimy martwić się o nie, jeśli bazujemy na warzywach i produktach jak najmniej przetworzonych. Zdrowa dieta to naprawdę fajna(...)jest niesamowicie zdrową przekąską, dzięki wysokiej zawartości wody i niskiemu poziomowi sodu oraz kalorii. Mam nadzieję, że zagości on na stałe w Waszej diecie Sałatka z selerem naciowym i jabłkiem – składniki (1 porcja): 3 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki nasion słonecznika, około 1 łyżka posiekanego szczypiorku. Sposób przygotowania Najpierw seler naciowy oraz jabłko

Natka Pietruszki
Koktajl na piękną cerę z selera naciowego i jabłka 100

oczyszcza i nawilża skórę, nadając jej aksamitny wygląd, zmniejsza obrzęki, wzmacnia włosy i chroni ciało przed działaniem wolnych rodników, które przecież przyspieszają starzenie. Składniki 3 łodygi selera naciowego 2 jabłka Seler i jabłka wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce i dokładnie mieszamy Seler naciowy wpływa na pobudzenie pracy serca. Zawiera dużo witaminy C i E, oraz witaminy(...)właściwości czynią seler warzywem po, które często się sięga do koktajli. Taki napój wymiata toksyny, cholesterol i trójglicerydy z organizmu. Artykuł Koktajl na piękną cerę z selera naciowego i jabłka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Składane ciasteczka z jabłuszkiem – bez cukru i słodzików 91

kilokalorii kryje w sobie jedna sztuka tych pyszności Składniki (18 sztuk): 250g twarogu półtłustego, 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej, 1,5 łyżki kakao 100%, łyżka cynamonu cejlońskiego, 3 małe jabłka, 150g dobrej jakości masła. Sposób przygotowania *Twaróg oraz masło powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw do miski wrzucamy twaróg, masło, mąkę, kakao oraz cynamon i zagniamy ciasto. Następnie powstałą(...)kulę wkładamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w ćwiartki. Piekarnik rozgrzewamy na 175 stopni, funkcja góra-dół, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Później schłodzoną kulę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm. Można podsypać ciasto delikatnie mąką aby nie przywierało do blatu. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki i wkładamy

Natka Pietruszki