jabłka - 25490 przepisów (strona:1036/1700)

Słodka Kuchnia Polska Pawła Małeckiego w Lidl 165

mieć sześć.  W Cook up na Bielanach stół już świąteczny.   Podzieliliśmy się na siedem grup. Każda grupa przygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą.  Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową.  Uwielbiam taką

AZgotuj!
"Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" - recenzja i KONKURS! 235

zastępować (świetne propozycje!). A potem - tak, jak w tytule - znajdziemy przepisy na każdą porę dnia - mamy więc  słodkie:  - śniadania (np.waniliowy serek homogenizowany z brzoskwiniami, owsianka zapiekana w jabłkach) - drugie śniadania (smoothie jagodowo-miętowe, chlebek bananowy) - obiady (placuszki serowo-dyniowe, razowe pierogi z jagodami) - podwieczorki (brownie z orzechami i chili, bezglutenowy makowiec z bakaliami) - przekąski (krakersy na słodko

Moje Kuchenne Rewelacje
Śledziowe ślimaczki z rodzynkami 95

domach majonez i rodzynki by nie przeszły, ale zawsze trzeba szukać złotego środka. Składniki: • 4 filety ze śledzia w oleju • 3/4 szklanki rodzynek • 1 jabłko • 2 cebule • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem i odstawić(...)minuty. • Rodzynki również zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. • Cebulę odcedzić, przelać zimną wodą, posolić. • Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cebulą. • Dodać odcedzone rodzynki i majonez. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem. • Wyłożyć na półmisek, na wierzch położyć zwinięte

To co kocham
Ryż pomarańczowy 146

Większość z Was jadła lub przynajmniej słyszała o ryżu z jabłkami. Ja go uwielbiam i często gości na naszym stole. Ostatnio pokombinowałam i zrobiłam ryż z pomarańczami. Bardzo delikatna konsystencja, nie za słodki i z leciutką goryczką skórki pomarańczowej. Idealny na podwieczorek lub jako deser, albo

To co kocham
Biszkopt z rabarbarem 111

Mokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam

To co kocham
Ratafia czyli nalewka wieloowocowa 101

owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą, jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych. • Jako ostatnie dodajemy pomarańcze i cytryny sparzone, pokrojone w plastry, ze skórą ale bez pestek. • Dosypać goździki

To co kocham
Kompot z rabarbaru 108

Teraz jest czas rabarbaru, postanowiłam więc ugotować wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i miętowy równocześnie. Najlepszy schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Kompot będzie miał ładny kolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku

To co kocham
Owsianka z owocami 107

Uwielbiam taką owsiankę! Kilka lat temu dietetyczka zaproponowała mi takie lekkie śniadanie i od tamtej pory jem je prawie codziennie. Używam owoców sezonowych latem, a zimą jabłka, banany, kiwi, cytrusy i posypuję wtedy cynamonem. Mój ulubiony jogurt naturalny to z Krasnegostawu Calpro. Składniki: • 3 łyżki płatków owsianych górskich • 1 mały jogurt naturalny

To co kocham
Surówka z marchwi i buraka 112

pomysł Ewy Wachowicz. Zdecydowanie polecam, my jedliśmy ją jako dodatek do  schabu w sosie pieczarkowo-jabłkowym. Składniki: • 1 kg marchwi • 1/2 kg surowego buraka • 1 jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1 ząbek czosnku • sól, cukier do smaku • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki śmietany • sok z 1/2 cytryny Wykonanie: • Obraną marchew i buraka zetrzeć(...)drobnej tarce. • Obrane jabłko zetrzeć na grubej tarce. • Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. • Wymieszać warzywa, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. • Wymieszać z majonezem, śmietaną i na koniec dodać orzechy włoskie

To co kocham
Nalewka z pigwy – Pigwówka 100

krzewem, pigwa ma duże owoce, a pigwowiec małe, pigwy są bardziej słodkie i aromatyczne, a pigwowiec bardziej kwaśny. Składniki: • 500 g pigwy – 4 sztuki wielkości jabłka • 750 g cukru • 0,5 l spirytusu • 1 szklanka wody Wykonanie: • Oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną na małe plasterki pigwę włożyć do słoika

To co kocham
Bukiet owocowo-warzywny 115

stołu. Składniki: • pomidorki koktajlowe czerwone i żółte • mini kulki mozzarelli • marynowane kulki dyni • rzodkiewki • owoce kiwi • owoc kaki • kiść winogron jasnych i ciemnych • czarny sezam • 1 duże jabłko Wykonanie: • Pomidorki wydrążyć i włożyć kulkę mozzarelli, posypać sezamem. • Rzodkiewki ozdobnie wyciąć w tulipanki. • Z plastrów kaki wyciąć foremką kwiatki. • Plastry kiwi połączyć z kulkami marynowanej(...)dyni. • Na długie patyczki nabijać osobno winogrona jasne i ciemne. • Wszystkie owoce i warzywa powbijać w jabłko umieszczone we flakonie

To co kocham
Surówka Coleslaw 142

popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki, jak marchew czy jabłko. U mnie w zeszycie figuruje jako obiadowa surówka, po zrobieniu jej wszyscy stwierdzili, że to jest właśnie Colesław. Wychodzi jej trochę, można więc zmiejszyć proporcje(...)słoiki rozdałam, a reszta stoi w lodówce i się konsumuje. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku Zalewa • 1/2 litra wody • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki octu

To co kocham
Pomidory marynowane cebulą 142

ubiegłego roku, bo uczuliłam się na pomidory i tego lata omijam je z daleka, co mnie bardzo smuci. Do tej pory jadłam pomidory jak jabłka, w całości, szczególnie ze szklarenki mojej mamy i szwagra, takie pomidory pachnące pomidorem. Wiedząc, że nie powinnam ich jeść, postanowiłam zrobić wyjątek

To co kocham