takie awokado ma kremową konsystencję i uwalnia aromat, inne będą mdłe i gorzkawe. Jeśli nie uda nam się kupić dojrzałego awokado, wkładamy je do papierowej torebki razem z jabłkami lub bananami i pozostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, owoce te przyspieszają proces dojrzewania. Pamiętajmy, że awokado nie znosi temperatur poniżej 6 stopni C oraz
Słodki Kompromissię nieswojo, Klasyczna granola wymaga wypiekania w piekarniku, przepis omija ten etap przenosząc granolę na patelnię, przygotowanie zabiera jakieś 10 minut waszego cennego czasu. Ja dodaję do miseczki karmelizowane jabłka, ale banany i pomarańcze sprawdzają się równie dobrze. Waszej uwadze polecam również owsiankę lub klasyczną wersję granoli . Składniki Czas przygotowania: 10 min 2 łyżki masła 3 łyżki
Słodki Kompromiswarzyw i owoców. Celem dobrego smoothie bowl jest łączenie ze sobą pasujących warzyw i owoców. Przy tworzeniu możemy dać upust naszej wyobraźni jednak warto stosować zasadę: 1 szklanka owoców ( jabłka, jagody, mango, pomarańcze, ananas, maliny, brzoskwinie itp.), 1/2 szklanki warzyw (jarmuż, szpinak, marchew, awokado,buraki), 1/2 szklanki płynu (mleko, woda, sok) oraz ok 2 łyżek protein (masło orzechowe, jogurt
Słodki Kompromisdodatkiem rodzynek, które powinny być wymoczone i odsączone. - 350 g mąki - 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier do posypania - 300 g jabłek lub gruszek - olej do smażenia Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej , pulchnej masy. Dodaj proszek do pieczenia. Obierz owoce i drobno je pokrój
Pasje Jolkisię jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły i krzesła, bez przepychu czy cerat
Pink EnvelopePuszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się na talerzu. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm ) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku
KuchniaWeDwoje.plJest zima. Styczeń. Truskawki? Serio? Mrożone ok, ale świeże lepiej sobie odpuścić. Obecnie mamy sezon na buraki , fenkuł, marchewkę (mój króliczek jest w siódmym niebie), pietruszkę, por, seler, gruszki, jabłka . Obiad na już! Po trzecie. Czas! Wszyscy żyjemy w pośpiechu i większość z nas wychodząc z pracy, na pewno nie chce spędzić reszty dnia przy garach
rabarbarowosobie oczyszczanie organizmu i włączyć do naszego menu zielone koktajle. Koktajle możemy przygotować z szerokiej gamy produktów: szpinak. jarmuż, sałata, szczaw, natka pietruszki, ogórek, awokado, kiwi, melon, winogrona, gruszki, jabłka banana oraz cytryny. Przeważnie do koktajli dodaje banana, który nadaje słodyczy i koktajl jest bardzo dobry w smaku. Zielone koktajle maja
kulinarne odsłony patioglądaliście najchętniej. Jak coś przegapiliście to jest czas, żeby nadrobić:) 1. Indyjska zupa z ciecierzycą i kalafiorem 2. Szybkie ciastka owsiane z bananem 3. Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami 4. Gofry gryczane 5. Szybkie ciasto śniadaniowe z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym 6. Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem 7. 3 pomysły na sałatki
Cooking for Emilykolejna odsłona śledzi na wigilijny stół. Bardzo delikatna. Doskonałe połączenie ananasa i śledzia. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka ananasa 2 szalotki 1 duże jabłko pół szklanki żółtego sera pokrojonego w kostkę 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka majonezu Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Szalotki i jabłko drobno
Pysznie & Piękniebiło jednego królika, bo w przeciwnym razie nie było co jeść. Z tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką polewkę to już
Kryzysowa Książka KucharskaDomowy sos pomidorowy 9. Sernik gotowany z brzoskwiniami i galaretką 10. Ciasto jogurtowe z truskawkami 11. Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 12. Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju
My simple kitchensłoik, ziemniak 2 duze, cebula biała pół szt, groszek mrożony 1 szklanka, kukurydza w puszce pół puszki, ogórki kiszone 1 średni słoik, jabłko 1 szt, majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 4 łyżki, musztarda delikatesowa 1 łyżka, pieprz, sol do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę(...)Buraczki, obrane jabłko i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, drobno siekamy. Dodajemy rozmrozony groszek i kukurydze. Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
kulinarne odsłony pati