potrawy były jej bliżej nieznane. Z czasem doszła do wprawy i wszystko biegło swoim utartym szlakiem. Dla Niego specjalnie suszyła owoce na wigilijny kompot, tak jak robiła to teściowa. Jabłka, śliwki, gruszki...Pięknie pachniało w całym domu. Barszcz czerwony i kapusta z grzybami, krokiety z grzybami, karp. Ryby oboje szczególnie lubili zawsze, więc i chętnie je dla Niego przygotowywała
Codzienna kuchnia niecodziennamoja córka wcina ją jak szalona wiec chyba jej zasmakowała , więc zapraszam serdecznie może tobie też zasmakuje . Składniki 4 marchewki 2 pietruszki puszka kukurydzy 1 jabłko 2 łyżki musztardy 4 łyżki majonezu 2 ziemniaki pieprz czarny sól do smaku 2 ogórki kiszone 3 jajka Wykonanie Marchew , pietruszkę(...)ziemniaki ,gotuję do miękkości , jajka gotuję na twardo . Kiedy warzywa mamy ugotowane i przestudzone kroję w drobną kostkę , następnie ugotowane jajka , jabłko , ogórka kroję także w drobną kostkę , dodaję majonez musztardę ,kukurydzę , doprawiam do smaku,mieszam dokładnie i gotowe , odstawiam do lodówki na kilka godzin
Mój Smakokoło 2 duże szklanki 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 1/2 cytryny około 2 cm świeżego korzenia imbiru kilka łyżek zimnej wody Sposób wykonania : P omarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki. Jabłko i gruszkę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj, pokrój na mniejsze kawałki. Imbir obierz ze skórki, pokrój na cienkie plastry. Z połowy cytryny wyciśnij
Przepisy i porady kulinarneśledzi matiasów 1 jabłko 1 cebula 1 ogórek kiszony sól pieprz majonez śmietana 2 ugotowane buraczki cukier sok z cytryny sól natka pietruszki Śledzie moczymy w wodzie.. 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku. mieszamy Śledzie kroimy w kostkę(...)cebulę, ogórek i jabłko siekamy w drobną kosteczkę mieszamy ze śledziami, doprawiamy 2 łyżkami majonezu i łyżką śmietany, do smaku dajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Tak wymieszane śledzie nakładamy w salaterce pasami . Posypujemy natką pietruszki
Gotowanie jest łatwe/nie tylko na Wigilię/..Gotuję taaaaaaaaaaaki gar by przez całe święta można było pić.. A owoce suszone .które nie są tanie zawsze susze latem.. Składniki: 50 dag jabłek suszonych
Ugotujmy CośSkładniki: 50 dag suszonych owoców (gruszki, jabłka, śliwki) 5 łyżek miodu cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 3 litry wody Sposób wykonania: Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego wywaru dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Kompot lekko podajemy schłodzony
Qchnia po prostubędę musiała zrobić kolejną partię. Te pierniczki stają się miękkie szybciej niż te z poprzedniego przepisu ale trzeba je przechowywać w wilgotnych warunkach. Można dorzucić do pojemnika kawałek jabłka. Są dobrym pomysłem na mały symboliczny świąteczny podarunek. składniki pół kostki miękkiej margaryny ( tym razem użyłam Palmy ) 3 szklanki mąki 1 i pół szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu
cukrem pudrem posypanekolacji. Gotuję więcej tego kompotu, żeby był do popicia świątecznego obżarstwa. W chłodnym miejscu wytrzyma całe święta. Potrzebujemy: 10 sztuk wędzonych śliwek 20 sztuk suszonych śliwek 15 plastrów suszonego jabłka 15 plastrów suszonej gruszki 6 suszonych fig pokrojonych w plastry kilka suszonych moreli garść rodzynek 8 goździków 1 gwiazda anyżu 1 laska cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 3 plastry
ladykitchenopiszę Wam 4 warianty smakowe: 1. Tetley Malina & Granat. To wysokiej jakości owocowo-ziołowa kompozycja, która wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem soczystej maliny oraz granatu. Skład: hibiskus, jabłko, korzeń lukrecji, aromaty, owoc dzikiej róży, korzeń cykorii, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), bez czarny, skórka pomarańczy, granulki soku z granatu (2%), malina (2%), naturalny aromat. 2. Tetley Jagoda & Acai(...)Pyszna herbata, która zachwyca intensywnym smakiem i aromatem dojrzałej jagody oraz acai. Skład: hibiskus, jabłko, korzeń lukrecji, aromaty, bez czarny, skórka pomarańczy, owoc dzikiej róży, granulki soku z acai (1%), jagoda (1%). 3. Tetley Rumianek & Trawa cytrynowa. Świetne połączenie intensywnego smaku i aromatu rumianku z trawą cytrynową. Skład: rumianek (55%), mięta, trawa cytrynowa (5%) 4. Tetley Mięta. To wysokiej
Di gotujelodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy w pojemniku ze skórką pomarańczy lub jabłka. Dekorujemy wg uznania. Smacznego
MarcinChefprawie do domu Świętego Mikołaja. Zastawa stołowa Fala z oryginalną falistą linią wpisała się w koncepcję „cottage” idealnie! Udekorowana na powitanie gości naturalnym dodatkiem w postaci czerwonych i żółtych jabłek nabrała wesołego charakteru. Owoce posłużyły jako stojaki na wizytówki stołowe. Szklanki Prestige z rurkami ze świątecznym motywem czerwono-białych pasków podkreśliły nieformalną odsłonę stołu, przy którym każdy może przyjemnie
Kuchcik gotujegruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony
karmelowynowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane
To co kochamblaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 7-8 minut (nie dłużej bo będą twarde. Jeśli tak się stanie włożyć do szczelnego pojemnika z kawałkiem jabłka). Ostudzić. Można udekorować lukrem lub polać czekoladową polewą
Smakołyki Asiśledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często. Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Posmarować nim osaczone z zalewy filety. Zwinąć jak roladki, spiąć wykałaczkami i gotowe.” Czytaj więcej
Wiem co jem