jabłka - 25490 przepisów (strona:1027/1700)

Sałatka ziemniaczano jajeczna z tatarem śledziowym SEKO 138

gotowa!  W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO ,  ja wykorzystałam 2 opakowania gotowego już tatara ze śledzia SEKO 3 ziemniaki 1 jabłko 3 jajka 5 łyżek majonezu 1 łyżeczka koperku sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Śledzie przedkładamy do miski, chyba że pracujemy z innymi śledziami to wtedy odsączamy i kroimy w drobne(...)paski. Tatar ze śledzia od firmy SEKO to duże, chrupiące kawałki warzyw połączone z solonym mięsem śledzia w gramaturze 100 g.  Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy również w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i kroimy w dużą kostkę.  Wszystkie składniki musimy połączyć, dodajemy majonez, przyprawiamy koperkiem, solą

Życie zaczyna się w kuchni
Pierniczki 124

przepis na pierniczki. Czekają w słoju na Wigilię i miękną. Ciekawa jestem czy do świąt dotrwają, bo tata je systematycznie podjada. Żeby szybciej zmiękły dziś włożyłam do słoika skórkę jabłka. Poniższy przepis pochodzi z NAJ poleca Święta pełne magii nr 14/2008 s. 23. Zmieniłam jego nazwę z Piernikowych misiów na zwykłe pierniczki, ponieważ pośród swoich foremek do wykrawania ciastek

blog.moje-pasje.info
SURÓWKA OBIADOWA Z PORA I JABŁKA 146

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 4 małe pory (białe i jasnozielone części), jabłko, 3-4 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego, curry, sól, pieprz świeżo mielony, szczypta cukru. Przygotowanie: Pora kroję w jak najcieńsze paseczki. Jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Całość mieszam z jogurtem, doprawiam do smaku przyprawami

JejKuchnia
Co Lila jadła w środę? 31 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 150

wodzie z nasionami chia. Po ugotowaniu i wystudzeniu zmieszałam z jogurtem naturalnym. Na górze banan, kasza jaglana ekspandowana i granat. II Śniadanie 10:30 Sok wyciśnięty z kiwi, jabłka i jarmużu. Zupa 13:00 Zupa kalafiorowa z ryżem + łyżeczka oleju lnianego. II Danie 16:00 Makaron ze szpinakiem. Zawsze jak robię coś ze szpinakiem, to przypomina mi się

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pełnoziarniste cebularze z czarnuszką 153

mnie typ 1050) 1 opakowanie (8g) drożdży instant 1 łyżeczka soli ½ szklanki ciepłego roślinnego mleka ½ szklanki wody 2 łyżki oleju Cebulowy farsz: 3 średnie cebule 1 łyżka oleju 1 jabłko 2 łyżeczki czarnuszki sól i pieprz do smaku Aby przygotować ciasto, do miski wsyp wszystkie suche składniki wlej mleko, wodę oraz olej i ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiaj ciasto(...)ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebule obierz i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Obierz i pokrój jabłko w drobną kosteczkę i dorzuć do cebuli. Całość zamieszaj, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw

Roślinna - blog wegański
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 183

warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe.  Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze(...)głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli było ugotowane, dodajemy trochę mąki i wody, i taką masę umieszczamy w gofrownicy. Czas na surówkę. Łodygę brokułu, głąb od kapusty i jabłko trzemy na drobnej tarce. Dodajemy soli, pieprzu i oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb żytni na własnym zakwasie 167

tyle żeby utrzymać pierwotną luźną konsystencję. Po 3 lub 4 dniach, gdy już widać że są bąbelki i zwiększyła się objętość a z naczynia czuć zapach podobny do fermentowanych jabłek, zakwas jest gotowy. [1/3 zostawiamy w naczyniu i wstawiamy do lodówki do następnego pieczenia. Następnym razem nie będzie trzeba robić nowego, a tylko aktywować uśpiony zakwas wyciągając

AZgotuj!
Owsianka z musem owocowym dla dzieci :) 180

zdrowa 😋 Składniki (2 małe porcje): 60 g płatków owsianych  1 szklanka wody  2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) 2 miarki mleka migdałowego w proszku (Justorganic) owocowe puree z jabłek i rokitnika (Justorganic) Przygotowanie: Płatki zmiel przez chwilę w malakserze, aby je rozdrobnić. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji.  Po ostygnięciu, kiedy

Zdrowie na języku :P
Fasola w sosie pomidorowym 167

ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki 500 ml przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 duża marchewka 1 małe jabłko 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 szkl. wody 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1/2 łyżeczki(...)utartego świeżego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu

Codziennik Kuchenny
Risotto z gruszką i tymiankiem 176

GRUSZKĄ I TYMIANKIEM  Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego lub jabłkowego 1 szklanka wody szczypta cynamonu 1 garść świeżego tymianku 1 gruszka 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy na nie ryż i smażymy, aż ryż się zeszkli.   Sok jabłkowo-gruszkowy lub jabłkowy mieszamy(...)sklejał. Resztę soku dolewamy na patelnię w miarę wchłaniania go przez ryż. Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy garść świeżego tymianku (same listki bez gałązek) i mieszamy z ryżem. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i całość dodajemy do ryżu kiedy ten będzie już usmażony al dente

Bon appetit mon amie
ZDROWE ROŚLINNE ŚNIADANIE DLA DZIECKA I NIE TYLKO 125

mojego bloga wiedzą, że na śniadanie pijamy zielony sok z jarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja

Jeść, by żyć w zdrowiu
Swiateczne ciasto bakaliowe czyli Slodki Czwartek odc.121 185

małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao(...)Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube kawałki. Przesypujemy bakalie do miski, dodajemy starte na grubych oczkach jabłko (ze skórką), skórkę oraz sok z mandarynki. Dolewamy piwo i mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Do misy miksera wkładamy masło i cukier. Miksujemy na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Trendy kulinarne na 2017 124

żywności Jeśli chcesz jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody.   Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść kanapki i jajecznice

Ugotowane pozamiatane
Galette z brzoskwiniami 145

plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone

Słodki Kompromis
Owsianka z karmelizowanymi bananami i jabłkami 96

szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 3/4 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli 2 -3 łyżeczek miodu 1 laska wanilii 1/4 szklanki mleka (może być roślinne) 1 banan 1 jabłko 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka amarantusa ekspandowanego 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól, wyłuskane z laski wanilii nasiona(...)mleko, odstawiamy 3. Na patelnię wysypujemy równomiernie brązowy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, ostrożnie żeby nie przypalić karmelu, kiedy stanie się płynny o bursztynowej barwie, dodajemy masło 4. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, niezbyt małą, wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy banana pokrojonego w plastry, karmelizujemy całość ok 4  minut, mieszamy od czasu

Słodki Kompromis