Szarlotka , jabłecznik, czy jak tam zwał, w każdym razie ciasto z dużą ilością jabłek zawsze będzie w moim smakowym menu na pierwszym miejscu. Dodatkowo jeszcze ciepłe to poezja dla mojego podniebienia. Czy też tak macie? Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam. SKŁADNIKI Kruche ciasto
W kuchennym oknie EwyPostanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę " Zdrowsze ciasto" Składniki : mąka ziemniaczana 100 g mąka kokosowa 100 g mąka krupczatka 250 g 200 g masła 125 g szklanki ksylitolu zmielonego
Różowa kuchniaPrzy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche: 2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka
Z Majeczką w kuchniporze roku na stole nie może zabraknąć ciast z jabłkami. Proponowany przeze mnie pachnący jabłecznik to świetna propozycja do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju 125 ml wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe pół szklanki cukru
Pyszności Słodkościlepszych jabłek do szarlotki czy jabłecznika jak antonówki. Lekko kwaskowe, cudnie aromatyczne. Podpatrzyłam je u zaprzyjaźnionej blogerki Kasi.Teraz jest na nie najlepszy czas. To też odpowiedni moment, żeby zamknąć je w sloikach na zimę. Możemy do nich dodać wanilię i cynamon, nasza szarlotka będzie wtedy idealna. Antonówki na zimę Czas przygotowania: 60 minut + czas
Kulinarne przygody Gatitysposób jabłonie, które owocują bez opamiętania;) Na razie przerabiam same tylko spady. Zawekowałam już 15 słoików musu do szarlotek i naleśników, kompot jabłkowy pijemy regularnie niemal codziennie, jabłeczniki też piekę nagminnie. Niestety doba nie jest z gumy i zwyczajnie brakuje mi czasu by zamknąć w słoikach wszystkie jabłka, bo jeszcze oprócz tego mam warzywa, którymi muszę się zająć i standardowe
Posadzone i zjedzonepiecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 45 minut. Sprawdzaj od czasu do czasu , czas pieczenia może ulec zmianie ze względu na różne rodzaje piekarników. Gorący i upieczony jabłecznik zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku 5 minut, a następnie wyjąć i kroić zupełnie schłodzony. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidaktyli, fig oraz śliwek. Przyprawy. Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek, tortów...do wyjadania prosto ze słoika gdy spadnie nam ciśnienie i cukier. Ma fantastyczny smak. Gorące przełóż do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczkami. Woda w garnku powinna
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj bez szaleństw. Klasyk nad klasyki. Zwykła a jakże niezwykła, szarlotka vel jabłecznik na półkruchym cieście. Bez pianki/bezy, bez innych wodotrysków. Kwintesencja jabłek z domieszką cynamonu, dla chętnych z dodatkiem rodzynek i całość okryta ciastem. Takie ciacho, jakie serwowała Wam kiedyś babcia, czy można czasem spotkać w tradycyjnych cukierniach. Pięknie pachnie w czasie pieczenia, mąż wyjada to ciasto wprost
Mieszam w Garnkusię dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest własnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem. Z takiego musu przygotowuję biszkoptowy jabłecznik, który uwielbiamy. Niebawem pokażę go Wam na blogu. Tymczasem jednak przygotujmy pyszny i pachnący mus z papierówek. Składniki: 2 kg papierówek 1 szklanka cukru Jabłka umyć, osuszyć. Przekrawać i wycinać
Codzienna kuchnia niecodziennajest to typowy jabłecznik/szarlotka. Jabłka tu trafiają bezpośrednio do ciasta. Ciasto raczej ciężkie, najlepiej smakuje świeże, zaraz po ostudzeniu. Użyłam w tym przepisie każdej dostępnej mąki w mojej kuchni: razowej, pszennej, krupczatki.Oryginalny przepis pochodzi stąd. Porcja na blachę 21x25 cm. Duża szklanka to 330 ml, czyli 170 gram mąki. 5 jabłek 2 duże szklanki mąki pszennej
Czerwony GupikWitajcie :) mamy sezon na soczyste papierówki więc zapraszam na pyszny i prosty w wykonaniu jabłecznik z budyniem.Uwielbiam to ciasto i mogła bym jej jeść na okrągło:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny Kasi 1 l mleka
Sama słodycz i szczypta chiliwięc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi to czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną szarlotką i chcesz oczarować gości czymś nowym to polecam to ciasto ;) Jego wygląd i smak na pewno zaskoczy Ciebie i gości
Kulinarna (nie)codziennośćPrzygotowanie : Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut. Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolijaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową
Apetyt na Zielone