jableczniki - 1381 przepisów (strona:42/93)

Jabłecznik z lukrem 148

Jabłecznik z lukrem Skoro za oknem typowa jesień,  więc na talerzach nie może zabraknąć  deseru z jabłkami. Zastanawiałam się, co można by zrobić za ciasto, ale padło na to, które wiele razy zachwalała moja babcia. Jednak stwierdziłam, że pół kilograma cukru pudru na lukier, to odrobinę za dużo i chyba miałam rację, bo szklanka zdecydowanie wystarczyła

My sweet a life
Kołocz z jabłkami 154

wersja z jabłkami lub z makiem. U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami, gdyż mak jest zbyt ciężko strawny. Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników, oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach,  gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą

My sweet a life
Jabłecznik ucierany z nutą pomarańczy 201

Jabłecznik, który przypomina mi dzieciństwo i pyszne wypieki mojej mamy. Delikatny, rozpływa się w ustach. Zapraszam...   Składniki w temperaturze pokojowej: 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, 200 g miękkiego masła, 2 pełne szkl. mąki pszennej, 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 litrowy słoik najlepiej domowego musu jabłkowego lub 5 -6 jabłek, 2 łyżki galaretki

Kubki smaku
Szarlotka tatrzańska 153

Moim ulubionym ciastem jesienią jest szarlotka. To chyba najlepsze ciasto, które można piec na różne sposoby. Jest tak wiele wersji szarlotek, jabłeczników, tartaletek z jabłkami, że na samo wspomnienie ślinka cieknie. Moje dzisiejsze ciasto z jabłkami to słynna „szarlotka tatrzańska spod samiuśkich Tater” Piekłam ją kilka razy, ale dopiero teraz zdecydowałam się, że pokażę tym, którzy jej nie piekli albo

Kuchnia u Krysi
MAŚLANY JABŁECZNIK JAK U BABCI 473

Pamiętam do dziś smak jabłecznika Babci. Na kruchym spodzie, z kratką, z kruszonką, a do tego  na swojskim masełku. Przepyszna. Dziś dziele się z Wami tym przepisem, abyście i Wy mogli poczuć ten smak.  Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 5 żółtek szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 szklanki musu z jabłek

Z Majeczką w kuchni
Jabłecznik włoski 189

cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3-4 jabłka Przygotowanie: Całe jaja ubić z … Czytaj dalej Jabłecznik włoski

czarrna od kuchni
Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem 153

Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem…Uwielbiam jabłka i przepadam za ciastem z jabłkami. Jabłkowa tarta , jabłecznik czy szarlotka to moje ulubione ciasta z jabłkami ale wracając do cobbler z jabłkami…Co to jest cobbler? Najprościej chyba powiedzieć, że to owoce zapiekane w cieście…Skąd my to znamy!?…Kochane dziecko ma wiele imion…Mamy takie

codojedzenia
Jabłecznik z nutą kokosową 119

ubijamy pianę. Do ubitej piany dodajemy 200 g wiórków kokosowych i 1/2 szkl cukru kokosowego. Mieszamy, wykładamy pianę na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.   Artykuł Jabłecznik z nutą kokosową pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Ciasto z musem jabłkowym i kremem śmietanowo-budyniowym 505

Moja ulubiona wersja jabłecznika. Delikatny biszkopt, na nim aromatyczny mus jabłkowy i przepyszna masa budyniowo - śmietanowa. Pycha! Biszkopt 4 jajka 1 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju   Mus jabłkowy 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny     Masa budyniowo śmietanowa 400 ml śmietany

Jadło i czytadło
Jabłka pod razową kruszonką z płatkami owsianymi 129

Ciasto, które nie jest szarlotką ani jabłecznikiem, jednak wiele ma z nimi wspólnego. Smakuje bardzo podobnie, ale jest nieco zdrowsze, bo do przygotowania kruszonki użyłam płatków owsianych i mąki razowej. Dodałam też miód i cynamon, dzięki czemu zapach w domu był obłędny! Składniki: 5-6 jabłek Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki razowej 1/2 szklanki brązowego cukru

Czerwień i błękit
Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru) 123

trochę rozgrzewa bo problem z grzejnikami ciągnie się już dłuższy czas, więc piekarnik musi nas trochę ogrzać (niezła wymówka, żeby zajadać ciacha prawda? 😉 ).  Szarlotka czy też jabłecznik wyszedł taki jak lubimy, czyli dużo jabłek zamkniętych między kruchym ciachem. Nazwa "pustynna" wzięło się od popękanej i zarumienionej góry, dlatego raczek idealnie się tam wpasował. Na koniec wystarczy jeszcze polać

Candy Pandas
Schab z jabłkami 163

Sięgamy w tym celu po przepis z północnej Francji, gdzie jest mnóstwo jabłek i cydru, bo również i ten ostatni produkt nadaje nietuzinkowy charakter naszej potrawie. Cydr, zwany inaczej jabłecznikiem to napój alkoholowy, powstały z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Jeśli nigdy nie próbowaliście cydru, to zaznaczę, że wyróżnia się on świeżym aromatem i lekko słodkawym, orzeźwiającym smakiem. Doskonale gasi

Kuchennyviral.pl
Jabłecznik z połówkami jabłek 178

Sezon jabłkowy już dawno się zaczął a u mnie zagościł jabłecznik z połówkami jabłek. Mój pierwszy ale na pewno  nie ostatni. Świetny smak i do tego ciasto bez jajek. Polecam Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 187

Szarlotka to pyszne ciasto na weekend, które zrobicie maxymalnie w 20 minut. Smakuje bardzo dzieciom. Chrześnica mojego męża stwierdziła wczoraj "jeszcze nigdy w życiu ciocia tyle nie zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe SKŁADNIKI na dużą blachę CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki - 330 g mąki tortowej - 2 jajka - 1 żółtko - 120 g cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania