trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia EwySzarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich
SMYKWKUCHNIznów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie złamałyby słodycz, nadając odświeżającej kwaskowatości. Mniam! A miałam już nic nie piec w ten weekend :) Składniki na jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną: na tortownicę o średnicy 26-28 cm, lub formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHY SPÓD: 160 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki
Rozpustne gotowaniepodamy jeszcze ciepły. W takowych warunkach skutecznie roztoczy swój urok, oczaruje podczas wybornej rozmowy, urywany rękami i podgryzany kęsami, popijany koniecznie wyśmienitym winem lub innym procentem, np. genialnym Jabłecznikiem z mieszadełkiem z imbiru (o tym wkrótce). Wymaga tylko troszkę uwagi, za to mnóstwo miłości i ciepełka. Odwdzięczy się z nawiązką, gwarantuję! Składniki: 900 g mąki pszennej 25 gramów świeżych
Garniec MagalieBardzo popularny jabłecznik wreszcie i u mnie :) Nie dziwię się, że jest tak lubiany - smakuje doskonale! Robi się je bardzo, a jeszcze szybciej znika ze stołu ;) Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jest taki miękki i delikatny! Połówki jabłek z orzechami i cynamonem i nieco inny lukier - bajeczny smak! Bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego
Domowa cukiernia Ewyczyli kruchy i lekki jabłecznik Pyszne lekkie i po czasie :) Urodziny dawno były, zreszta szarlotka też była po czasie. Jednak faktem jest, że była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję
Lajtkraft food intoleranceCiasto biszkoptowe, to rodzaj ciasta, który bardzo wielu ludziom sprawia wielkie problemy. Bardzo często ten rodzaj ciasta wykorzystywany jest jako rant do tortów, spód pod jabłecznik. W przypadku rolady jednak, nie musimy się martwić o to, czy biszkopt wyrośnie, czy da się przekroić. Moim zdaniem jest to chyba jedno z najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia
Jacob Tastesnormalnie nie chce się stać przy garach. Poszła bym na spacer z rodzinką, popatrzyła na wodę i las. Tak po prostu beztrosko i radośnie. Jednak nie da rady, robię Jabłecznik dla rodzinki ale może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę. Składniki ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g masła miękkiego 200 g ksylitolu
Różowa kuchniaUwielbiam jabłeczniki, a w takim wydaniu to po prostu ubóstwiam ;) Składniki na tortownicę 24 2 1/2 szkl maki tortowej 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 4 żółtka 6 dużych jabłek Pianka: 4 białka, 2/3 szkl cukru, 1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto
Gotowanie...to proste !Witajcie :) U mnie dzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :( Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik. Ja upiekłam prosty, tradycyjny na cienkim kruchym spodzie z bitą śmietaną, taki lubimy najbardziej :) Zapraszam do wypróbowania
Sama słodycz i szczypta chilijabłecznik jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nie ma mowy, żeby to ciasto nie wyszło ;) Składniki: *1/2kg mąki, *250g cukru, *200g palmy, *3 jajka, *1 cukier wanilinowy, *2 łyżeczki proszku do pieczenia, *1 litr musu jabłkowego. Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz musu zagnieść ciasto, podzielić na 2 części (mniejszą i większą). Większą częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Zrób to smaczniewypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie ciasta nie sprawiło mi takiej frajdy. Kiedy rumiany jabłecznik wynurzył się z piekarnika, nie mogłam doczekać się chwili, aby usiąść spokojnie przed telewizorem z kawą i kawałkiem ciasta, które wspaniale smakowało dodatkowo osłodzone zwycięstwem Polaków nad drużyną Niemiec
W mojej kuchniJabłecznik Składniki : Ciasto mąka - 3 szkl cukier -1/2 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 4 szt masło - 250 g mocno schłodzone tłuszcz do formy cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa : jabłka szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie
Kuchnia Danusi