hot - 500 przepisów (strona:17/34)

Tomato Soup - Zupa Pomidorowa 162

każdą miseczkę odrobina zielonego pesto ( pesto  ) ugotowany makaron In the large pan sweat onion on the olive oil and add tomatoes. Cook for about 10 minutes. Add hot stock, balsamic vinegar and sugar and continue to cook for further 10 minutes. Turn off the heat and blend all ingreadients until all is creamy. Season if needed. Put pasta

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato, basil & Parmesan quiche - Zapiekanka z pomidorami, bazlią i Parmezanem 142

really delicate in taste. The filling is like a fluffy cloud of goodness. It is perfect lunch option, something you can take to work as it tastes great hot or cold. Ta zapiekanka jest bardzo delikatna. Nadzienie jest jak puchata chmurka. Jest to idealna propozycja na lunch, coś co można zabrać ze sobą do pracy, gdyż smakuje dobrze zarówno

Smaki Przyprawy i Kolory
Chocolate cake 133

cream Semisweet chocolate (40-50% cocoa)   Normal 0 21 Method Preheat oven to 180 deg C. Break the chocolate into small pieces and melt it with butter over hot water. Eggs with sugar, mix with flour, cocoa powder and baking powder. Than fold in the melted butter and chocolate and the sour cream. Bake at 180 approximately

Smaki Przyprawy i Kolory
Traditional Polish Christmas Eve meal - Barszcz with Pierogi :-) 167

heat and let it infuse for few hours. After that time drain the veg to have a clear soup. Add sugar, lemon juice and zest. Serve it hot with pierogi or drink on its own in a mug,  Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Lamb koftas - kofty jagnięce 144

sausage shape koftas. You can use wooden skewers to help holding the meat around it (although not necessarily). Heat griddle pan and fry koftas until nicely browned. While still hot cover in sweet chili sauce and crushed pistachio nuts.  In the meantime heat tortillas either in the microwave or on the frying pan. Place one kofta in the middle

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato soup with coconut milk and balsamico 159

juices in the baking sheet, add the coconut milk add the balsamico to the pot. Bring the soup to a boil, check it for seasoning  adjust, and serve hot with extra basil and olive oil drizzles.   Składniki: 4 duże pomidory 3 szalotki 4-5 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego Listki tymianku 1-2 łyżki oliwy sól pieprz

Smaki Przyprawy i Kolory
Naturally fermented, lightly salty dill pickles 290

quarts of water and 4 pounds of cucumbers. More salt slows down microorganism action in summer heat; less salt is good if the temperatures are lower. On the hot days of 85-90 degrees fermentation happens so fast that sometimes pickles are ready in less than 48 hours. The “lightly salty dill pickles” I am showing you recipe

Food Polka
Domowe burgery 176

wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży  340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650  1 łyżeczka soli

cucinare
Prosty gulasz warzywny - fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan 200

ziemniaków (ok. 4 szt.), 200 g cebuli (jedna duża), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, esencja do duszonych warzyw Knorr, 2 łyżeczki madras curry (hot madras curry w wersji pikantnej), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 lisie laurowe, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

SzczyptaSmaQ
Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples 205

Smacznego! English version Omelette with caramel apples (4 servings) Ingredients: 4 eggs, whites and yolks separated 6 tablespoons of sugar pinch of salt 50 g of raisins, soaked in hot water and and dried with paper towels 200 g flour 250 ml of milk 2 tablespoons butter 1 large apple, peeled and diced 50 g walnuts powdered sugar to serve

karmelowy
Fit sałatka z grillowanej cukinii i trochę o patelniach grillowych 225

mocna – nie kupujcie żadnych cienkich żeberkowanych blaszek, bo po trzech użyciach będą do wyrzucenia. Grillowa patelnia przed położeniem na nią naszykowanego jedzenia musi być, jak to mówią Anglicy „smokin’ hot” – naprawdę piekielnie gorąca. Blaszki nie rozgrzejecie odpowiednio, blaszkę spalicie.   Nie kupujcie okrągłej patelni grillowej. Na foremną, czyli kwadratową lub prostokątną, zmieścicie więcej i wykorzystacie całą jej powierzchnię. Pokrywka jest

Karo in the Kitchen
Sałatka szwedzka z ogórków – do hot-dogów, hamburgerów, do obiadu 245

wiem, że nie ma jej w mojej szwedzkiej sałatce. Nie lubię ogórków konserwowych ale ta sałatka to wyjątek. Jest słodko- pikantna i bardzo wyrazista. Zawsze jest elementem składowym domowych hot-dogów. W zimie świetna do obiadu, razem z pokrojonym w słupki jabłkiem. Do tej sałatki najlepsze będą grube i duże ogórki gruntowe. Ważne, żeby nie były puste w środku – powinny

Karo in the Kitchen
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 175

swoim życiu, a uliczne jedzenie raczej nie jest tym, czego szukam, jadając na mieście - stanowi tylko formę przetrwania. Chociaż nie ukrywam, że ogromnie cieszy mnie fakt, że obok nudnych hot-dogów, hamburgerów i kebabów, możemy na ulicy zjeść coś zdrowego, oryginalnego i pysznego (nawet dla takiego marudy jak ja). Oby nowych food tracków z czasem zawitało u nas coraz więcej

Food Square
Ogórki curry – ogórki kanapkowe na zimę 1242

curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy – za szybko znikają. Ogórki w zalewie curry: 1,5 kg ogórków

Poezja smaku
Surówka obiadowa z ogórkiem gruntowym 161

Banalnie prosta i sezonowa surówka do obiadu. Kilka składników i gotowa. Polecam również jako dodatek do frytek czy hot dogów. 1 kapusta pekińska 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe sól pieprz Kapustę pekińską dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół a następnie w piórka. Pozostałe warzywa również dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. wszystkie warzywa dokładnie

VioletoweKucharzenie