gulasze - 3717 przepisów (strona:48/248)

Gulasz z sarniny 121

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny(...)kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mięso musi być miękkie. gulasz z sarniny

O kuchni z uczuciem
Orientalny gulasz z indyka 222

Lubię gulasze bo są w miarę szybkie do zrobienia a można otrzymać różne smaki w zależności od składników, których się użyje. Ten gulasz ma lekko ostry, orientalny smak. Oczywiście ostrość można regulować dowolnie. Składniki: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cebula - ja użyłam małej cebuli i resztek cebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego(...)ostrej papryki. Na koniec trzeba zrobić więcej sosu. Do kubka wlać o 100 ml zimnej wody i rozmieszać w niej 1/2 łyżki mąki kukurydzianej. Wlać mąkę do gotującego się gulaszu i szybko wymieszać. Pogotować chwilę nie dopuszczając do przypalenia. Podawać z dowolną kaszą (kuskus, jaglana) lub ryżem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 168

Kiedy za oknem jesienna plucha żołądek domaga się czegoś treściwego i konkretnego.  U mnie wtedy doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju gulasze.  Pełny, bogaty smak, danie pożywne i stosunkowo łatwe do wykonania. Tutaj wersja z mięsem wieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby(...)mięso będzie miękkie należy zrobić sos.  Na patelnię wrzucić dwie łyżki tłuszczu, rozpuścić i dodać mąkę. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie na patelnię wlać 4 łyżki wody z gulaszu, dokładnie wymieszać mąkę i przełożyć zasmażkę do garnka z gulaszem. Całość dokładnie wymieszać i pogotować chwilę uważając, żeby się nie przypaliło. Na koniec dodać śmietankę oraz doprawić solą i pieprzem. Pogotować

Ze smakiem bez glutenu
Zupa gulaszowa 138

Gulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię

Smak mojej kuchni
Wielkanocny gulasz z wołowiny 160

Pyszny gulasz z wołowiny z ciemnym piwem, brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad. Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką: Składniki Ilość porcji: 4 Wołowina – 500 g Kasza gryczana niepalona – 300 g Brokuły – 300 g Mini marchewki – 200 g Ciemne piwo – 200 ml Bulion wołowy – 250 ml 1 cebula(...)porcji: Energia: 532,8 kcal Białko: 39,0 g Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 57,3 g Sprawdź również ten przepis – łosoś pieczony w piekarniku .   Artykuł Wielkanocny gulasz z wołowiny pochodzi z serwisu Blog kulinarny | Ale Pysznie

ale Pysznie
Gulasz z udźca z indyka z cukinią, papryką, marchewką i kaszą jaglaną 181

razem bardzo lekkie, zdrowe i pożywne danie z indyka. Delikatny gulasz, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza warzywom, a nie przyprawom. Danie zdecydowanie lekkostrawne, dietetyczne a do tego smaczne Wykonanie dania dla 4 osób Zagotuj wodę i wrzuć ziele angielskie, listki laurowe oraz mięso. Przykryj garnuszek, zmniejsz ogień i pozwól mięsku gotować się pod przykryciem przez co najmniej 40 minut. Posiekaj(...)garnka 0,5 łyżeczki soli i gotuj jeszcze przez 10 minut. Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej (1/4 łyżeczki soli) wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ja nie zagęszczam mąką gulaszu – wody było tak mało, że sam z siebie powinien mieć gulaszową konsystencję, ale jeśli masz ochotę możesz dodać odrobinę mąki, wymieszać, gotować dosłownie minutkę i zdjąć z ognia. Gulasz

Eat me! Fit me!
Gulasz z dzika / Wild boar stew 254

zawiodłam. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis do kubków smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka . Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka(...)Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj. Smacznego! English version Wild boar stew (6-8 servings

karmelowy
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 272

Przyłapana na gorącym uczynku. Wczoraj po południu. W postaci zakwitających bazi. Wiosna!  Propozycja na w miarę szybki obiad. Gulasz z sosem to nic wielkiego, ale czasami ma się też ochotę na zwykłe dania, nie wymagające wielogodzinnego siedzenia przy garach. Składniki: 2 filety z kurczaka 500 g pieczarek 1 cebula kawałek pora szklanka wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki(...)dorzucamy kurczaka. Smażymy kolejną chwilę po czym dolewamy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu aż kurczak zmięknie. Mąkę rozprowadzamy w mleku aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Przed podaniem można gulasz posypać natką pietruszki lub koperkiem

My simple kitchen
Gulasz z dzika / Wild boar stew 203

zawiodłam. Naniosłam jedynie kosmetyczne zmiany, dostosowujące przepis do kubków smakowych mojej rodziny i podałam z genialnym puree z topinambura i jabłka . Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Gulasz z dzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka(...)Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj. Smacznego! English version Wild boar stew (6-8 servings

karmelowy
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowy gulasz z brokułem 178

Gulasze drobiowe to bardzo fajny pomysł na obiad  bądź kolację osób dbających o swoją dietę. Połączenie dzisiejsze jest jednym z moich ulubionych. Gulasz ten świetnie smakuje zarówno z ryżem, kasza czy makaronem.  Drobiowy gulasz z brokułem Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 150-200 g brokułów przyprawa do gyrosa oliwa około 200-250 ml wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 229

Słynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego(...)piekarnika lub dusić na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a szalotkę w piórka. Podsmażyć razem na maśle, przyprawiając solą i pieprzem.  Dodać do gulaszu i piec/gotować jeszcze około pół godziny, aż mięso będzie kruche

wyzwania kuchenne
NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ 246

NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !  ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka

Kuchnia Paulettes
Gulasz z serduszek indyczych z pieczarkami 183

Pyszny gulasz z indyczych serduszek z dodatkiem pieczarek w połączeniu np. z kaszą pęczak to bardzo pożywne i tanie danie – doskonałe na obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie nie jest to potrawa „na już”, ale dużą jej zaletą jest to, że po wrzuceniu wszystkich składników do garnka praktycznie robi się sama :) Zamiast serc indyczych z powodzeniem możecie użyć serduszek kurczaka(...)gulasz dodatkowo wzbogacić warzywami. Składniki (na ok. 6 porcji): 1 kg serduszek indyczych 500 g pieczarek 2 średnie cebule ok. 2-3 łyżki mąki pszennej ok. 0,7 l bulionu drobiowego sól pieprz olej (do smażenia serduszek) 2 łyżki masła (do smażenia pieczarek) Wykonanie: Serduszka myjemy pod bieżącą wodą, następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z niepotrzebnych błonek, przerostów

MyCookBook.pl
Gulasz wieprzowy 175

Doskonała potrawa na zimowe dni, która doskonale rozgrzeje nas od środka. Gulasz możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub kasz ą  - jak kto lubi...Doskona ł e połączenie gulaszu możemy uzyskać z plackami ziemniaczanymi, to trochę tłuste i niezdrowe połączenie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie danie. U mnie dzisiaj na obiad była wersja z kasz(...)gryczan ą , a do tego surówka, aby wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki., koncentrat 2 łyżki, m ą ka pszenna

kulinarne odsłony pati