zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp. Pomidorowa nuta dodaje charakteru. Są przepyszne ! Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu (ewentualnie kostka rosołowa) sól , pieprz
CynamonemPoOczachśmietanki 30% bulion lub 2 kostki rosołowe 1 duży liść laurowy 2-3 ziela angielskie olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Łopatkę kroimy na kawałki (jak na gulasz),podsmażamy na oleju aż się zrumieni,przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 l bulionu.(dobrze jest wlać na patelnie po mięsie ok pół szklanki wody i doprowadzić do wrzenia,zamieszać
Swojskie jedzonkoLeczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule
Gosia gotujeNajlepiej smakują z gęstymi, zawiesistymi sosami, czy też gulaszem . Składniki: około 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5łyżek mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby dodać więcej mąki. Odrywamy kawałki, formułujemy kulki, które spłaszczamy i robimy dziurkę, wgłębienie na środku. Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia
Lena Gotujedolać oleju na patelnię, to wtedy gdy nie mamy na niej aktualnie placków, bo wtedy wchłoną nie rozgrzany jeszcze olej i nie będą smaczne. Placki ziemniaczane można podawać z gulaszem jako osobne danie obiadowe lub jako dodatek do zup, z kwaśną śmietanką lub tak jak u nas z cukrem
W garach u Gosilemoniadą na rozgrzewkę :) Zamówiliśmy: zupę gulaszową i zupę krem z grzybów z grzanką serową. Zupy były aromatyczne i bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone polędwiczki, a do tego oczywiście napoje i dodatki. Wszystkich dań próbowałam, każde z nich było perfekcyjnie wykonane. Mięsa rozpływały się w ustach
Karola gotujeBardzo prosty do ugotowania gulasz, nie wymagający wiele pracy. Na naszym stole pojawił się w towarzystwie klusek kładzionych. Wyszedł bardzo smaczny duet 🙂 . Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 2 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 szklanka soku pomidorowego ziele angielskie,liść laurowy pieprz świeżo zmielony imbir mielony papryka słodka i ostra olej
Ugotujmy CośGulasz gotuję dość często. To bardzo wdzięczna potrawa, którą można podać na wiele różnych sposobów. Może być mięsny lub wyłącznie warzywny, albo jak w tym przypadku- mieszany. Lubię eksperymentować i dodawać różne składniki, próbując nowych połączeń. Jednak są takie, które sprawdzają się niezawodnie i taką propozycję mam dzisiaj dla Was. Tym razem inspiracją do gotowania był prezent, jaki otrzymałam już
Pichceniomaniapaprykę ostrą, wlać przyprawę w płynie sos pomidorowy wsypać do 3/4 szklanki wody, wymieszać i wlać do wywaru, mieszać do zagęstnienia, wymieszać z wodą i mąką i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu makaron ugotować w nie osolonej wodzie 6 minut, wylać na sitko wsypać do naczynia żaroodpornego makaron, dodać wywar, dodać jogurt, kawałeczki sera żółtego i fasolkę szparagową
W Mojej Kuchni Lubiępieczarki, koperek, pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z kaszą bulgur. Po dodaniu kaszy odczekać kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn z potrawki. Zobacz również: gulasz z indyka i cukinii
Kuchcik gotujezmodyfikowałam przepis i muszę Wam powiedzieć, że to baaardzo udana surówka, jest orzeźwiająca, i lekka mimo dodatku majonezu. Ta surówka stanowiła dodatek do obiadu, gdzie podałam ją do warzywnego gulaszu z drożdżowymi pyzami (na samym dole zdjęcie tego obiadu), danie może niezbyt fotogeniczne, ale wszystko razem idealnie się komponowało. Składniki na 6 porcji: 5-6 kalarepek (około
greenscarfktoś chętnie go ze mną zje. Do tatara wybieram zawsze najwyższej jakości mięso wołowe, idealnie do tego nadaje się polędwica. Teraz kupiłam piękny kawał ligawy i domownikom przygotowałam gulasz a dla siebie tatara. Dodatki zmieniają się i dopasowują do upodobań, dawniej flagowym dodatkiem była cebula i żółtko, a teraz staram się to urozmaicać i bardzo często podaje go z oliwkami
Apetyczna babeczkauniwersalnym i ciemnym uniwersalnym . Jasny idealnie nada się do makaronów, ryb lub zapiekanek , zaś ciemny sprawdzi się idealnie w towarzystwie pieczeni i innych typowo mięsnych dań, np. takich jak gulasz . Mi brakowało czasu właśnie wczoraj, bo po powrocie z zakupów byłam już głodna jak wilk. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam sos jasny. Dodałam do niego kurki i koperek
Passions hobbies lifepomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Frittata z pomidorami i ziołami Grzanki z czosnkiem, pomidorem i oregano Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Hummus z suszonymi pomidorami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kurczak z cukinią i zieloną papryką
Moja smaczna kuchniaprzygotowania parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach schaby-parzone... Do schabów parzonych wykorzystujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo mięsa do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę. Skład na ~3kg kiełbasy: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę 0,5-1cm oraz 1 kg mięsa tłustego zmielonego na drobnym sitku... ... mięso
chleba naszego