moim stole rzadko gości cielęcina pewnie dlatego, że nie przepadam za jej smakiem. Moimi ulubionymi daniami z cielęciny jest gulasz i kulki na parze, które to chcę Wam właśnie dzisiaj zaprezentować. Wyglądają jak jeże, co się szczególnie podoba dzieciom, smakują wybornie również z mięsa drobiowego. Trzeba tylko uważać przy wyciąganiu ich z parowaru, gdyż ryż lubi odpadać, a szkoda
Pieguskowa Kuchniafasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 1 puszka marchewki z groszkiem 3 pomidory 2 cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz zioła Małgosi vegeta do … Czytaj dalej Gulasz z fasolki
czarrna od kuchniPolecam proste przygotowanie domowych wędlin. Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne kawałki, z których robimy gulasz lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę... Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę... Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru, 5 ząbków
chleba naszegozdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą znakomitym dodatkiem do sałatek, kasz, komosy, mięs czyli gulaszy i potrawek albo do warzywnego curry. Idealne do kanapek i placków ziemniaczanych, polecam wypróbować. Przepis według Aleksandra Barona z jego książki. Kiszone cytryny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniefulu był blog Marty Dymek Jadłonomia. Zobaczyłam, przeczytałam, pokochałam i zrobiłam, pyszny. Ful medames to nazwa egipskiej potrawy przygotowanej z jednej z odmian bobu. Pierwotnie był to długo gotowany gulasz z bobu, teraz jest tak z fulem jak z naszym bigosem, ile domów tyle wersji. Ważne jednak jest to że pasta jest przepyszna i warto ją zrobić i zajadać
Moje Małe CzarowaniePyszny sposób ,żeby zimą cieszyć się dalej smakiem cukinii i pomidorów-potem tylko otwieramy słoik podsmażymy mięsko i sos do makaronu gotowy,można również dodać do gulaszu czy ryżu-polecam ten słodko-kwaśny dodatek do dań Składniki: 1,5 kg cukinii(waga już bez nasion ) 500 g czerwonej cebuli 1 łyżka soli(u mnie czubata) 1/2 łyżki słodkiej papryki
Swojskie jedzonkomoże warto zrobić to mięsko inaczej i skorzystałam z przepisu z jakiegoś starego wycinka gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafragmentami mięsa. Można też część wywaru odlać (można, ale po co marnować takie dobro…) a resztę zagęścić jasną zasmażką z masła i pszennej mąki, uzyskując coś bardziej na kształt gulaszu, z gęstym sosem. Dla mnie samej ta ‘rosołowa‘ forma jest dużo smaczniejsza i pełna – świetnie nawilża mięso i idealnie wsiąka w pieczywo, z którym takiego indyka podaję
Karo in the Kitchenfocaccie z rozmarynem i kabanosami o smaku chilli marki Maestro. Danie jest dość lekkie ale sycące za razem. Może służyć jako danie główne lub jako dodatek do wielu sałatek, gulaszów czy jako dodatek do grilla. Polecam Wam bo przepis jest bardzo prosty i pyszny! SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej typ 00 (mąka włoska) - 4 g drożdży świeżych - 3 łyżki oliwy
SMYKWKUCHNInastępnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą
Pani domowaUwielbiam małosolne ogórki. Nie tylko na kanapki. Można z nich zrobić prostą sałatkę do mięsa na obiad. Swoją podałam do gulaszu z kurkami i suszonymi pomidorami. Polecam! Składniki: 5-6 ogórków kiszonych (użyłam małosolnych) 1 mała dymka ze szczypiorem łyżka oleju, np. z awokado 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z kiszenia ogórków pieprz i ew. sól ogórki odcedzić, pokroić
Czerwień i błękitmasła -1 szklanka śmietany -1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku -sok z połowy cytryny -sól, pieprz -natka pietruszki Z filetów usuwamy skórę i kroimy w kostkę jak na gulasz. Skropić sokiem z cytryny. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę. Pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Układać warstwami: pomidory, paprykę, ryż oraz
Kulinarne przemysleniaDzisiaj sezonowa cukinia w towarzystwie mięsa wieprzowego i papryki. Składniki: 500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka pokrojona w kostkę) 1 cukinia 1 papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pieprz cayenne słodka mielona papryka majeranek listek laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do smażenia woda do uzupełnienia Sposób przygotowania: 1. Mięso obsmażyć na oleju z każdej
Kuchnia domowa AniWiosna i lato to czas kiedy staram się wykorzystywać w kuchni młode warzywa ile tylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek
Szefowa kuchnikarczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym i maggi dodać przeciśnięty
Gaździnka warzy