gulasze - 3717 przepisów (strona:110/248)

Parówki w cieście francuskim 194

cieście Rogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Naleśniki z parówką i serem Fasolka szparagowa a’la gulasz Ja polecam zaopatrzyć się w specjalny wałek do robienia ozdobnej kratki w cieście, gdy go nie macie to wystarczy ciasto pokroić w paski i owinąć nim parówki przed pieczeniem. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak ugotować rosół – przepis 1608

oraz garść wskazówek jak ugotować rosół. Zupa której nie doceniałam jako dziecko i polubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda

nietylkopasta.pl
Zupa z brukwi i soczewicy... 121

miał kompletnie marchewki (braki w zaopatrzeniu = bolaczka poniedziałkowego poranka), więc złapałam w zastępstwie tzw. 'stew pack', czyli wybór zimowych warzyw korzeniowych, przeznaczonych do duszenia z mięsem w angielskim gulaszu. Za cenę niewielka dostałam korzenie pietruchy, sporo marchewki, trochę cebuli i średniej wielkości brukiew. Na cała resztę miałam oczywiście pomysł, tylko ta brukiew... Aż wreszcie nie dało się dłużej unikać zalegajacego

Lejdi of the house
Chlebek bananowy. 'Lepszy'... 143

zamrażarki; potem ewentualnie odgrzewam jakieś resztki z poprzedniego dnia na lunch dla siebie, a wieczorem zdarza się piekarnikowy obiad - pieczone kawałki kuraka, lub ryby, czy jakiś długo zapiekany gulasz. W weekendy od czasu do czasu mamy frytkowa zachciewajkę pomiędzy posiłkami, ot tak, żeby przetrwać do obiadu... Tymczasem jeśli wszystkie zamierzone posiłki zaplanuje się zawczasu i po prostu przemyśli strategię, można

Lejdi of the house
Schab pieczony w cebuli 170

cebula 8-10 szt., smalec 70-100 g, łyżka soli, łyżka papryki, 1/2 łyżki pieprzu. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, potem odcinamy kawałki, które nadają się na gulasz... W tak przygotowany schab wcieramy sól, czekamy 3-5 min., potem posypujemy pieprzem  i papryką, cebulę obieramy i kroimy, smalec wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiony schab chowamy do lodówki

chleba naszego
Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny 302

się nie posklejały powinno się mrozić je rozłożone na papierze do pieczenia. Po zamarznięciu można je przesypać do woreczka. Kopytka doskonale smakują zarówno na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym ), jak i na słodko posypane cukrem

Dieta bez mleka
Surówka z marchewką i jabłkiem 250

Wami przepisami na pyszne surówki – w planach mam już kolejne, pyszne. Surówkę z marchewką i jabłkiem możecie serwować do kotletów z kurczaka, karkówki w sosie własnym czy gulaszu z jelenia – w zależności od Waszych potrzeb oraz upodobań smakowych Zobacz też: Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi Sałatka Gyros Przepis

Kuchnia Bazylii
Siekane placuszki z kurczaka 116

przygotowuje dość często. Mogę zrobić ich więcej i zabrać jako obiad do pracy na dwa dni. W moim domu na pierwszym miejscu zawsze były standardowe placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Potem przyszła kolej na coś lżejszego, czyli placki z kalafiora , które wraz z sosem koperkowym lub czosnkowym goszczą na moim stole latem. Kolejną propozycją na danie tego typu są siekane

Życie ze smakiem
JAK ZROBIĆ TORTILLE? 202

aluminiową lub spożywczą, aby nie odparowywała. I to chyba wszystko co powinniście wiedzieć o przygotowaniu tortilli. Możecie je wykorzystać na sto sposobów, zamiast pieczywa do kanapki, jako dodatek do gulaszu, możecie użyć ich do przekąsek - rolowanych tortilli , możecie również piec je w piekarniku. Jutro pokaże Wam mój pomysł na tortille! Do zobaczenia

SMYKWKUCHNI
Pizza z suszonymi grzybami i "Pudełko z marzeniami" 183

książka napisana przez Magdalenę Witkiewicz i Alka Rogozińskiego . Malwina pracuje w korporacji i mieszka ze swoim partnerem Radosławem, amatorem kuchni pięciu przemian i "weganinem", który najbardziej lubi kopytka z gulaszem z karkówki i nie pracuje od pewnego czasu, bo "szuka swej życiowej drogi". W korporacyjnej sieci Malwina natyka się na ogłoszenie o sprzedaży lokalu na restaurację i trzypokojowym mieszkanku

Weekendy w domu i ogrodzie
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 129

dobrze zadomowiło się warzywo jakim jest por. Używam go do wielu dań zamiast cebuli, ponieważ ma podobny smak a jest o wiele lżejszy. Stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy, sałatek, surówek czy farszy. W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę wraz z selerem naciowym, koperkiem i pietruszką stanowi składnik bardzo delikatnego, kremowego i zielonego sosu. Szczerze powiedziawszy jest

Życie ze smakiem
Przepis na Chili sin carne z cukinią i bakłażanem 172

Dzisiaj znalazłam w zamrażalniku dwie paczuszki fasoli, pimento i czerwoną mung…”będzie chili” pomyślałam…Dawno nie robiłam chili. Jemy fasolę dosyć często, bo gotuję perskie gulasze z fasolą i fasolową, ale chili to inna bajka zwłaszcza chili sin carne czyli bezmięsne. Tak, można się obyć bez mięsa choćby jeden raz w tygodniu i mimo wszystko jeść

codojedzenia
Do czego można wykorzystać wolnowar? 190

czego można wykorzystać wolnowary #Crock-Pot oprócz przygotowywania doskonałych mięs, gulaszy i zup? Świetnie pokazał to film opublikowany na kanale Bed Bath & Beyond

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zimowy kociołek warzywny z soczewicą 130

rozgrzej 3-4 łyżki oliwy. 2. Warzywa umyj, papryki pozbaw gniazd nasiennych, cebulę i czosnek łupin, a cukiniom odetnij końce. 3. Pokrój warzywa w większe, nieregularne części, jak na gulasz i wrzuć na rozgrzaną oliwę - smaż przez ok. 20min. 4. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i wodą. 5. Dorzuć przekrojone na pół oliwki i liście bazylii. 6. Wsyp czerwoną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chowder kukurydziany 140

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku. Pochodzenie słowa "chowder" nie zostało dotychczas wyjaśnione. Prawdopodobnie wywodzi się od francuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière ) na której gotowano pierwsze chowdery. Pierwotnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata