kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo przyjemne i sycące danie. Pamiętajcie, że my mieliśmy porcje degustacyjne, normalne wersje są dużo większe W opcji była jeszcze HOVÉZI GULÁŠ (39 zł) czyli gulasz wołowy (160g) ze świeżą cebulą, knedlikiem i plackiem ziemniaczanym. Następnym razem muszę spróbować ich kaczuszkę. Na koniec mój hit zaraz po tatarze, KNEDLIK S POVIDLY (18 zł) drożdżowy knedlik z powidłami
karmelowyWitajcie :) Mamy znowu poniedziałek i kolejny tydzień, jak ten czas szybko leci Wam też ? Dzisiaj ma dla was propozycję obiadową, placki ziemniaczane z gulaszem i kiszoną zasmażaną kapustą. Po prostu pycha. Obiad prosty ale troszkę pracochłonny. Zapraszam :) Składniki : 1 kg karkówki 1 cebula 1 czerwona papryka 6 pieczarek średniej wielkości 2 kiszone ogórki 1/2 papryczki
Sama słodycz i szczypta chiliżołądek był jeden - a chętne na niego trzy 😊 Tak więc moja miłość do żołądków trwa do dziś ❤ Uwielbiam gotować na nich zupy ( np. krupnik ) lub robić pyszny gulasz . A, że zimno za oknem, i wtedy chce nam się porządnie gorącej, rozgrzewającej zupy postanowiłam z moich ukochanych żołądków ugotować zupę a'la flaczki. Mmm ... wyszła przepyszna! Treściwa, pikantna, sycąca ... Polecam
Walijskie Pichceniebarbaratusinska | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen ZAPIEKANKA Z SOCZEWICY I RYŻU autorka: barbaratusinska | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen Gulasz ziemniaczany z groszkiem i czerwoną fasolką autorka: Życie ze smakiem | blog: Życie ze smakiem Hummus z ciecierzycy- podstawowa wersja. autorka: bisiakowska | blog: Iammuffina Zupa
Weekendy w domu i ogrodzieDanie jednogarnkowe wprost z Filipin. Sinigang to filipińska zupa lub gulasz charakteryzująca się kwaśnym i pikantnym smakiem. Można do niej włożyć co tylko dusza zapragnie ale smak kwaśny od tamaryndu powinien zagościć, u mnie zakwaszenie od limonki. Zapraszam zatem na pyszne danie. Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCzęsto mam problem jak wykorzystać mięso wieprzowe w innej formie niż gulasz:). Wymyśliłam te oto bitki i okazały się strzałem w dziesiątkę, smakowały każdemu. 1 kg szynki wieprzowej 300g kurek, mogą być mrożone 150g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 łyżka mąki sól, pieprz
Szefowa kuchni„Zimowy garnek ” ciekawy jednogarnkowiec z łopatką Zimowy garnek , to potrawa w stylu tych , co wrzucisz , będzie smaczne . Można go przygotować , dzień wcześniej , więc niesamowicie
Ogrodnik w podróżyDawno nie pojawiała się komosa ryżowa w moich przepisach. No to jest! w doborowym towarzystwie czerwonej soczewicy, kilku warzyw i zieleniny. Zupa jest gęsta, prawie jak gulasz, ale dzięki temu jeśli dorzucimy do niej kilka kromek chleba, będziemy mieć sycący obiad, niewymagający drugiego dania. Czytaj więcej
Kasia Sarnaznajdziecie w poście Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie Crock-Pot.pl
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżka, przyprawy: pieprz, papryka...lub gotowa przyprawa 1 czubata łyżka. Mięso ~1,5 kg myjemy dokładnie w zimnej wodzie, osuszamy i oddzielamy schab właściwy. Z odkrojonej części robimy np.szybki gulasz jak do placka po cygańsku.... Osuszony schab solimy z każdej strony, czekamy 2-3 minuty i wcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy
chleba naszegoDahl, to indyjski gulasz z soczewicy. To pyszne, sycące, aromatyczne i rozgrzewające danie, a przy okazji jest bardzo łatwe do przygotowania. Dahl z soczewicy możemy je również jeść podczas wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej, ponieważ zawiera wszystkie dozwolone składniki, należy tylko pamiętać, żeby bardzo oszczędnie dodawać do niego oliwę podczas smażenia, żeby nasza potrawa nie była zbyt kaloryczna. O szczegółach
Kulinarne przygody Gatitykiszonkę? Do dań mięsnych, rybnych i owoców morza to ognisty, wyrazisty w smaku dodatek i oryginalna jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi 1 marchew 1/2 czerwonej cebuli 2 młode cebulki ze szczypiorem 15 g imbiru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce owa włoska odmiana, to równie
Even Better Foodcodziennie robię zakupy pojawiły się żeberka z taką dużą naroślą mięsa, które bardziej przypominają chudy boczek niż żeberka właśnie. Odcięłam ten kawał mięsa i z tego właśnie powstał pyszny gulasz. Podałam go z kaszą pęczak oraz pysznymi patisonami Firmy ORZECH . Składniki: 600 g mięsa z żeberek wieprzowych 1 średnia marchewka 1 średni ogórek kiszony 1 średnia cebula
Gosia gotuje