odpowiednich badań weterynaryjnych przed dopuszczeniem go do spożycia. W smaku dziczyzna przypomina nieco wołowinę, jest jednak bardziej intensywna. Dziczyznę wykorzystać można do przygotowania kiełbasy, jest idealna duszona w postaci gulaszu bądź pieczona z dodatkiem przypraw. W zależności od tego z jakiego zwierzęcia pochodzi, może wymagać krótszego lub dłuższego czasu na ogniu. Moja dzisiejsza propozycja to gulasz z dziczyzny , do przygotowania(...)jelenia , a dokładnie po udziec. Pokrojony w kostkę udziec połączyłam z warzywami korzeniowymi, jałowcem, tymiankiem i czerwonym winem. Całość dusiłam na małym ogniu przez około 2 godziny. Gotowy gulasz z dziczyzny podałam z dodatkiem galuszki . Jeśli nie robiliście jeszcze takiego gulaszu, polecam poniższy przepis na gulasz z dziczyzny . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Gulasz
MeCooksGulasz po węgiersku to bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie z łopatką wieprzową, papryką, marchewką i pomidorami, przyprawione sporą ilością ostrej i wędzonej papryki. Podałam go z kluskami śląskimi z tego przepisu, ale świetnie będzie smakował również z plackiem ziemniaczanym, pieczywem czy kaszą. Danie można przygotować na dwa-trzy dni to przodu, gdyż po podgrzaniu jest równie smaczne, jeśli(...)lepsze niż od razu po ugotowaniu. [caption id="attachment_9443" align="aligncenter" width="1200"] Gulasz po węgiersku – pyszny gulasz wieprzowy z papryką[/caption] Składniki na gulasz po węgiersku: 500 g łopatki wieprzowej 250 g boczku wędzonego 2 cebula sporej wielkości papryka czerwona średniej wielkości marchew 2/3 szklanki passaty pomidorowej półtora szklanki bulionu sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek suszony
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam gulasze i to różne. Ale najbardziej z pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne. 750 g świeżej szynki wieprzowej 300 g pieczarek ( dojrzałych ) 1 duża cebula 500 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku(...)dusić całość do miękkości. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec wlac śmietankę i wymieszać gulasz. Gulasz można podać z ziemniakami i surówką
Ewa w kuchniNiestety nie byłam nigdy na Węgrzech, dlatego trudno mi odtworzyć smak pysznej potrawy, która idealnie rozgrzewa w zimne, wilgotne, jesienne dni. Czytając wiele artykułów dowiedziałam się, że bazą gulaszu jest smażenie mięsa na smalcu oraz duża ilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula(...)ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu. Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego
Kitchens AlphabetGulasz robię dość często, więc staram się, aby za każdym razem był on trochę inny w smaku. Tym razem pokombinowałam całkowicie:) Był piękny kawałek wołowiny, były angielskie białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku. Gęsty - oprócz mięsa zawiera marchewkę, cebulę i pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami(...)gotujemy na małym ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku. Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym
Walijskie PichcenieZdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia. Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego(...)liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu. Podajemy
Walijskie PichcenieKiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować. Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :) Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem(...)Klasycznie mięso osmażane jest na smalcu (nie oleju czy oliwie) i duszone wraz z kapustą kiszoną. Moje wersja tego gulaszu odbiega trochę od oryginału. Zamiast wieprzowiny użyłam fileta drobiowego i pominęłam kminek, którego niestety ... nie-cier-pię :)) Składniki: 1 kg fileta drobiowego duży słoik kapusty kiszonej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 ząbek czosnku
Walijskie PichcenieDziś nic nowego. W zasadzie z braku czasu tylko podgrzewam gulasz który ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,, po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami
Buniabaje w kuchnicoś nie pasuje.. No, bo w końcu człowiek to istota baaardzo wybredna! (; Ciekawe jesteśmy czy przypasuje Wam dzisiaj nasza propozycja na te dość mroźne popołudnie, a mianowicie: gulasz wołowy z jarzynami! Gulasz jak wiemy to potrawa prosta, ale potrafi zauroczyć smakiem.. Soczyste, delikatne mięsko w towarzystwie aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki(...)jeśli chcemy uzyskać bardziej klarowny sos, ale nie jest to konieczne) Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodajemy płatki chilli i ocet balsamiczny. Podajemy razem z gulaszem. Smacznego! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook
Symfonia SmakówJednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły gulasz ale po dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję z nimi. Najsmaczniejsza gulaszowa i gulasz jest z wołowiny , ale co tu ukrywać jest droższa/y i dłużej się gotuje . Z wieprzowiny robi się zdecydowanie krócej ,a jest równie pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniżółwim tempem. Słyszysz sygnał karetki, ale nawet ona się nie pospieszy. Nie ma to jak zima. A na mróz i zimno najlepsze jest coś rozgrzewającego i sycącego. Na przykład gulasz wieprzowy, z dużą ilością mięsa, pikantny i bardzo smaczny. Od razu zapominasz o tym, co dzieje się za oknem. GULASZ WIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może(...)być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję w kostkę, wrzucam do cebuli i przesmażam. Ogórki kroję
W kuchni Karmel-itkiTola powiedziała, że miała w przedszkolu na obiad makaron z ciemnym sosem i że go nie zjadła, bo jej nie smakował (o zgrozo). Bo oczywiście i makaron i gulasz uwielbia, ale osobno. I wtedy cyk, w momencie znalazłam się w moim przywojskowym przedszkolu i przypomniałam sobie moją ulubioną potrawę. Postanowiłam ją zrobić, zjeść (sama oczywiście) i opublikować. Problem z gulaszem(...)razu po zrobieniu, żeby makaron nie wchłonął całego sosu. Wtedy potrawa robi się sucha i mniej zjadliwa. Nie trzymamy jej w garnku i nie czekamy na nie wiadomo co. Gulasz wieprzowy z makaronem zjadłam oczywiście z sałatką z buraków, którą robię jesienią i zamykam na zimę w słoikach. To był idealny dodatek, nie wiem czy coś pasowałoby jeszcze bardziej
KardamonovyGulasz wieprzowy jest dość często przygotowywany na obiad w moim domu. Przepis na gulasz sprawdza się jako szybki obiad, a do tego łatwy do zrobienia. Najlepszy gulasz z papryką rewelacyjnie smakuje i prosto się go robi. Gulasz z łopatki to danie jednogarnkowe, które dobrze smakuje również po podgrzaniu. Prosty przepis na gulasz wieprzowy z papryką zawsze wszystkim smakuje, a szczególnie(...)jesienią i zimą. Najlepszy gulasz wieprzowy wychodzi z łopatki, gdyż łopatka świetnie nadaje się do duszenia. Gulasz z łopatki , aby dobrze smakował, musi być z dużą ilością warzyw, a szczególnie ważna jest papryka. Smaku nadaje zarówno papryka świeża, jak i ta mielona. Gulasz najlepiej dusić na małej mocy palnika, wtedy mięso będzie miękkie, a warzywa zachowają swój kształt. Gulasz wieprzowy
Kuchcik gotujeNajlepszy gulasz z indyka z cukinią, który wykonasz w 1 garnku. Jest smaczny, syty i kolorowy. To dietetyczny pomysł na obiad z chudym mięskiem i dużą ilością warzyw. Mój gulasz z indyka to uniwersalna potrawa, którą możesz zrobić z ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam: cukinię, marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Potrawę możesz urozmaicić o takie warzywa jak: pieczarki, paprykę, kiszoną kapustę(...)pomidory, pietruszkę, pora, groszek i paprykę konserwową. Jestem pewna, że świetnie będą pasowały także kawałki ananasa lub pomarańczy. Zobacz jak w prosty sposób w 5 krokach zrobić wyśmienity gulasz na obiad. Polecam również mój gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym oraz gulasz wieprzowy z pieczarkami . Gulasz z indyka z cukinią – składniki Moja szklanka to pojemność 250 ml 700 g piersi
Ania gotujeprostu go wylać. Od jakiegoś czasu przymierzałam się do potraw, do których mogłabym go użyć. I ciągle się nie składało. I parę dni temu się złożyło. Pomyślałam, że ugotuję gulasz wieprzowy. Spodziewałam się, że wyjdzie smaczniejszy niż taki zupełnie klasyczny. Wino zawsze oddaje trochę smaku potrawie. I powiem Wam szczerze, dawno nie jadłam tak aromatycznego gulaszu. Nie był jakiś ąę(...)Był zwyczajny, ale dodatkowo bardzo bardzo smaczny. A, przypomniało mi się coś jeszcze. Bazą tego przepisu był mój przepis na gulasz wieprzowy z cydrem. To on mnie tak naprawdę zainspirował to zrobienia tej samej potrawy, tylko że z białym winem. Na dole macie linka do niego, możecie sobie zerknąć. Gulasz zjadłam z bardzo klasycznymi dodatkami – kaszą gryczaną i ogórkami
KardamonovySzybki gulasz meksykański Gulasz z bakłażana Gulasz z cukinii z szybkowaru Zupa gulaszowa Gulasz z dyni – post dr Dąbrowskiej Gulasz z kaczki z karmelizowanym jabłkiem Szybki gulasz z bakłażanem, jarmużem i kiełbasą Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem podany z polentą Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem Gulasz z serc drobiowych Gwiazdnica i gulasz z ciecierzycy Gulasz z pieczarkami Gulasz z serc(...)indyczych z fasolą Gulasz wieprzowy Gulasz z dyni Artykuł Gulasz – 15 najlepszych przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeGulasz Wołowy, czyli nasz dzisiejszy bohater, czyli Pot au Feu, jak wskazuje nazwa, garnek w ogniu, jest narodowym daniem Francji. Pot au Feu z aromatycznymi ziołami, warzywami korzeniowymi i wołowiną, zawiera w sobie wszystko, co najlepsze w kulturze galijskiej. Gulasz, choć mogłoby się wydawać, że to tylko zwykle jedzenie, na przestrzeni lat, w swojej historii, był symbolem nierówności społecznych(...)jego pochodzenie jak to często bywa, jest nieoczywiste. Prawdopodobnie Rzymianie robili podobną potrawę, wzmianki o Gulaszu Wołowym pojawiają się dopiero w XII wieku i są bardzo skąpe, zapewne dlatego, że Gulasz Wołowy był potrawą bardzo skromną i spożywaną przez biednych ludzi. Gulasz Wołowy, czyli garnek w ogniu, zapewne jego nazwa wzięła się z tego, że w średniowiecznej Francji, gospodarstwa domowe
RafalCookGulasz z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z parówkami i warzywami wpadł mi do głowy rano, gdy nie miałam pomysłu na obiad. Zapomniałam wyjąć z zamrażarki mięso, a w lodówce niby wszystko było, ale pomysłu jakoś brakowało. W lodówce miałam cienkie paróweczki, pomidory siekane w puszce i pieczarki w plastrach również w puszce. Danie wyszło(...)gdyż gulasze to jednogarnkowe dania, które właściwie robią się same, no prawie same i do tego Gulasz z kiełbasą i pieczarkami smakował. Mimo to dla większości będzie to proste, skromne danie, no i do tego z puszek i na dodatek z parówkami! Polecam też: – gulasz z kiełbasą i warzywami – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwepchnięty został siłą. Chyba mu u nas dobrze! Okazuje się, że to warzywo wszechstronne – świetnie smakuje w wersji ugotowanej, upieczonej czy podsmażonej. Świetnie sprawdziło się też w pikantnym gulaszu, a takie dania lubię ostatnio najbardziej. W chłodniejsze dni organizm sam domaga się czegoś ciepłego, konkretnego a ten gulasz świetnie się w takim wydaniu sprawdzi. W kremowym, ale nie tłustym(...)sosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia Warzywa myjemy, obieramy (w razie potrzeby) i kroimy w sporą kostkę. Podsmażamy w rozgrzanym garnku
Szybko Tanio SmacznieJeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :) Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory(...)godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h. Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz
Bon Appetit Małgorzatyprzysłowie. Ponoć dzisiejszy dzień jest zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :) Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :) Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 czerwona papryka 100 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz woda olej świeży tymianek świeży(...)wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać. 5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem . Smacznego
Kuchnia domowa AniNieczęsto kupuję dziczyznę. Szkoda, bo bardzo ją lubię, tak jak i inne wyraziste w smaku mięsa. Tym razem spotkałam nieduże porcje mięsa z jelenia na gulasz. I cena (niewysoka) i przeznaczenie (gulasz) wskazywały na to, że być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było
Stare Garyprzepisu, którego wcześniej się nie przetestowało a okazuje się, że coś poszło nie tak albo to zupełnie nie nasze smaki… dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu na mój gulasz wołowy… naprawdę warto. Gulasz wołowy – składniki: 1.5 kg wołowiny 3-4 marchewki 4 cebule 4 papryki 1 papryczka chili (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 150 ml wina czerwonego(...)paprykę i dalej duszę aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie konieczności podlewam w trakcie duszenia resztki bulionu pamiętając, że potrawa ma być gęsta… Smacznego Post Gulasz wołowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla 2. Posiekane cebule udusić na patelni na smalcu, wsypać paprykę - wymieszać 3.Prze(...)pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać 5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa 6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu 7. Gotować, aż mięso i kapusta będą miękkie. Inspiracja - "Szybki obiad z jednego garnka" Według mnie nie jest to danie zbyt szybkie do przygotowania
Proste PotrawyObiad może i banalny, ale jakże smaczny. Wszyscy znamy gulasze i każda gospodyni/arz :) ma swój ulubiony . Dzisiaj chciałabym przedstawić mój z marchewką i pieczarkami- wybór warzyw i dodatków do gulaszu jest ogromy- więc tutaj może nas ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: około 1 kg wołowiny 3 marchewki 200 gr drobnych pieczarek(...)talarki marchewkę- gotujemy około 7-10 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora i ogórków kiszonych- przepis na sałatkę znajdziesz tutaj . Smacznego
Smaki Edyty