gulasz - 5976 przepisów (strona:35/399)

Podejrzana potrawka i pieczony ziemniak w ziołach – Minecraft 35

przykrywała wszystkie składniki. Dokładnie wymieszaj i wstaw garnek na średni ogień. Doprowadż do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Pod koniec gotowania gulaszu w małej miseczce za pomocą trzepaczki wymieszaj 1/3 szklanki zimnej wody z mąką, łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką octu balsamicznego (opcjonalnie). Powoli wlej miksturę do garnka, cały czas mieszając(...)gulasz. Duś gulasz jeszcze 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby wlej odrobinę wody, jeśli gulasz zrobi się zbyt gęsty. Dodaj natkę pietruszki i zamieszaj. Sprawdź smak gulaszu i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub sosu sojowego czy octu lub cukru (a także więcej ziół) aby zbalansować smak. Możesz też opcjonalnie dodać nieco słodkiej śmietanki

Nerds Kitchen
Gulasz wieprzowy 54

Share Pinterest Print Gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki i pietruszki to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Użyłam łopatki wieprzowej ale może być też szynka lub karkówka. Pasuje do kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku około 0,75 – 1 litra bulionu(...)paprykę słodką, czosnek granulowany i wlać bulion. Dusić na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami → Orientalny gulasz wołowy z batatem → Placek po węgiersku → Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym → Gulasz z szynki wieprzowej z suszonymi pomidorami Artykuł Gulasz wieprzowy

Oryginalny smak
Bogracz 31

miękka, bogracz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do gotującego bograczu wrzucamy kluski i gotujemy dosłownie jakieś 4 minuty, do ich miękkości. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podobne przepisy: Gulasz wołowy z papryką Gulasz wieprzowy z cydrem Gulasz wieprzowy z cynamonem Gulasz wołowy z Guinnessem Gulasz z indyka z papryką Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym Gulasz węgierski Artykuł

Kardamonovy
Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami 39

Szukasz prostego, ale i smacznego dania, którym zaskoczysz swoich gości? Knedliki z gulaszem, to idealne węgierskie danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Danie nie wymaga zbyt wielu składników, a dodatkowo wykonasz go szybko, nie spędzając całego dnia w kuchni. Zobacz koniecznie ten przepis! Przepyszne danie prosto z Węgier – Knedliki z gulaszem Kndeliki to nic innego jak puste bułeczki drożdżowe(...)które w tym daniu zastępują popularne ziemniaki lub kopytka. Są niesamowicie smaczne i miękkie, dlatego mają wielu swoich zwolenników, a nawet miłośników. Najczęściej polewane są gęstym sosem z gulaszu, nadając im aromatycznego smaku. Oprócz mięsa, obok nich często można spotkać również duszoną kapustę. Całe danie jest naprawdę sycące i smaczne. Co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie świetnie sprawdzają

Rozdomowiona
Gulasz z indyka. Inny niż tradycyjny. Z tego przepisu wychodzi delikatny i kremowy 79

Indyk to kulinarnie bardzo wszechstronne mięso. Można zrobić z niego również gulasz, który z tego przepisu wychodzi bardzo delikatny, kremowy, oczywiście pyszny. Przepis na gulasz z indyka Składniki: Kilogram mięsa z indyka , najlepiej z udźca, 2 większe cebule, 2 ząbki czosnku, 1 dojrzały pomidor, 100 ml śmietanki kremówki 36 proc., łyżka mąki pszennej plus mąka do obtoczenia mięsa, olej, majeranek(...)ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić gulasz z indyka? Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą oraz mąką pszenną, wymieszaj, aby obtoczyć każdy kawałek. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, równomiernie rozłóż kawałki mięsa, smaż na dużym ogniu bez ruszania przez około 3 minuty, dzięki temu mięso się „zamknie” i puści mniej wody. W tym czasie posiekaj cebulę

Kulinarna Polska
Gulasz z łopatki wieprzowej, buraczki i kasza jęczmienna. Domowy obiad, który uwielbiamy. PRZEPIS 64

Domowo, jak u mamy, zawsze pysznie i od serca. Takie jedzenie lubimy najbardziej i nic nigdy go nie przebije. Gulasz z łopatki wieprzowej, buraczki i kasza jęczmienna zdecydowanie się do niego zalicza. Po prostu pysznie. Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej Składniki: Około 1,2 kilogramowy kawałek łopatki wieprzowej, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, łyżka(...)mąki pszennej, olej , majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić gulasz z łopatki wieprzowej? Mięso pokrój w plastry w poprzek włókien, następnie w kostkę, Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż mięso w taki sposób, aby każdy kawałek przylegał do dna, smaż na dość dużym ogniu bez mieszania przez około 5 minut – dzięki temu mięso się zamknie

Kulinarna Polska
Jednogarnkowy gulasz z wołowiną, papryką i kuskusem perłowym 68

zewnątrz chłodno i wiatr, to ochota na rozgrzewające dania rośnie adekwatnie do spadku temperatury. Mnie do gulaszu najprościej przekonać słowem: “jednogarnkowy”. Zazwyczaj na jednej patelni coś smażę, obok gotują się ziemniaki, jeszcze obok fasolka, a do dużej michy trę surówkę. Góra naczyń się powiększa. Na pewno znacie to uczucie. Tutaj brudzimy w zasadzie duży garnek, deskę do krojenia(...)nożem i mamy pełnowartościowe danie na obiad. Super sprawdza się też na parapetówki i przeróżne imprezy. W gulaszu smak jest głęboki, iście jesienny, a charakter nadaje mu kuskus perłowy (ten gruby, już jakiś czas temu pokazał się w sklepach). Technicznie jest to makaron z semoliny, dlatego w zastępstwie sprawdzą się drobne muszelki, kolanka czy gwiazdki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego

Poezja smaku
Gulasz wołowy z cynamonem 74

Gulasz wołowy z cynamonem Gulasz wołowy z cynamonem to potrawa przygotowana przez czarodziejkę Keirę Metz na dziękczynną kolację w środku lasu. W czasie wykonywania jednej z misji, Geralt ma okazję spróbować tego przysmaku. „Przyjazna przysługa”. Przygody Wiedźmina to nie tylko walka, potwory i magia, ale także przyjemności wręcz rozpusta w spożywaniu mięs, win czy przypraw z Zerrikanii takich(...)goździki. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, Keira, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 180 minut 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 500 g wołowiny na Gulasz 2 cebule pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego 2 marchewki pokrojone w talarki 3 łyżki masła Świeża pietruszka Sól Pieprz świeżo zmielony Zmielone goździki Laska cynamonu Miód Musztarda Rustykalny

RafalCook
Gulasz mięsny z Chorwacji – Čobanac 83

Gulasz mięsny Gulasz mięsny, czyli Čobanac z Chorwacji a dokładnie z regionu Slawonii, to obowiązkowe danie dla wielbicieli mięsa. Čobanac – Gulasz miesny, a właściwie z trzech rodzajów mięsa, bo możesz wykorzystać oczywiście dowolne mięso. Ale najlepiej sprawdzają się, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina czy też dziczyzna, które możesz dobrać według własnych upodobań. Čobanac powstał na równinach slawońskich, a jego ojcami(...)pomidorów w puszcze 300 ml czerwonego wina 2 jajka 250 g mąki Sól Pieprz świeżo Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Jeśli mamy już składniki, Gulasz Mięsny, czas zacząć szykować, dzień wcześniej Po pierwsze tak jak pisałem, Čobanac trzeba zacząć od zamarynowania mięsa. W tym celu przyszykuj trzy miseczki, do każdego włóż mięso, dodaj po 2 łyżki musztardy

RafalCook
Gulasz myśliwski z wołowiną 152

Gulasz myśliwski z wołowiną Gęsty, rozgrzewający, bogaty w składniki, delikatnie pikantny i niezwykle aromatyczny gulasz, to idealny zimowy posiłek. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub po prostu z pieczywem. To super pomysł na treściwy, pożywny i przepyszny obiad. Polecam!     Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli garść suszonych grzybów 1/2 szklanki(...)bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy *** *** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem, przez około 1 godzinę. Po tym czasie do gulaszu dodajemy pokrojone na kawałki ogórki kiszone oraz paprykę, a także odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
Marokański gulasz z ciecierzycą 62

Marokański gulasz z ciecierzycą Oglądam ostatnio sporo vlogów podróżniczych i robię sobie smaka, co rusz na inną kuchnię. Tym razem zawiesiłem oko na… Maroko! W kuchni marokańskiej zachwyca mnie przede wszystkim bogactwo smaków i składników, które pochodzą ze wszystkich krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. W związku z tym, że zbliżała się nieuchronnie pora obiadowa, postanowiłem przygotować marokański(...)gulasz z ciecierzycą . Połączenie aromatycznych przypraw, chrupiącej marchewki i cieciorki, dobrej jakości pomidorów, limonki i słodkich suszonych owoców dało początek temu wyjątkowemu daniu… Po prostu coś PYSZNEGO! Z czym podawać marokański gulasz z cieciorką? Dla mnie idealnym towarzystwem dla dzisiejszego gulaszu był kuskus, prażone migdały oraz posiekana pietruszka. Oczywiście możesz również ugotować ryż, kaszę bulgur, a nawet ukręcić podpłomyki

Blendman
Gulasz warzywny z sercami drobiowymi 66

pewnie nie zdawałam sobie sprawy skąd właściwie biorą się te serca. Myślę że gdyby nie przyzwyczajenie do ich jedzenia od czasów dzieciństwa, pewnie nie jadałabym ich teraz tak chętnie. Gulasz zawiera w swoim sosie mnóstwo warzyw, które wysycają i tworzą jego smak. Apetyczny odcień zupy gulaszowej i jej zapach + zdrowa kasza orkiszowa tworzą przepyszny, swojski obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj(...)Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 1 godz.  Kalorie 150 kcal Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g serduszek kurzych 1 papryka pomarańczowa 1 większa marchewka 1 korzeń pietruszki 1 żółta cebula 300 ml gorącego bulionu jarzynowo

ProstePesto.pl
Gulasz wołowy w sosie orzechowym 72

zrobić Gulasz wołowy w sosie orzechowym czyli Mahfe Jak zrobić gulasz wołowy w przepysznym sosie orzechowym, czyli Mahfe.  Bez wątpienia tym co zadziwiło by Europejczyków w posiłkach w Mauretanii jest to, że nie używa się tam sztućców a posiłek który jedzony jest wspólnie , spożywa się własnymi rękoma. Dlatego przed posiłkiem każdemu podaje się wodę i mydło w celu umycia(...)Załóżmy, że wszyscy umyli już ręce, gospodarz, najstarszy przy stole rozpoczyna posiłek od życzeń „Bismillah”, które jest jednym z pierwszych słów w Koranie.  Czym jest Gulasz Mahfe? to danie z mięsa koziego lub wielbłądziego gotowane z orzeszków ziemnych i pomidorów, oczywiście z dodatkiem innych warzyw.  Godne uwagi jest to, że danie można również zrobić bez mięsa

RafalCook
Gulasz z dyni i orzeszków ziemnych 77

zrobić gulasz z dyni i orzeszków ziemnych czyli Voatavo Sy Voanjo Jak zrobić Gulasz z dyni i orzeszków ziemnych? Dobre pytanie. Ze względu, że każda swoją potrawę robię tylko raz, nigdy nie wiem, jak smakuje. Istotnie nigdy bym nie pomyślał, że można połączyć dynię i orzeszki ziemne w taki wspaniały Gulasz. Chociaż jest tutaj tylko kilka składniki, nie ma mięsa(...)pewno zadowoli wegetarian , danie jest bez wątpienia przepyszne. Jak zrobić Gulasz, dowiesz się poniżej i może go zrobisz, a swoimi opiniami podzielisz się w komentarzu.  Na koniec życzę Ci smacznego.   👥 – 4 ⏰ – 45 minut 🇲🇬 – Madagaskar Co potrzebujesz by zrobić Voatavo Sy Voanjo 500 g dyni pokrojone w kostkę 2 cebule pokrojone w kostkę 1 puszka pomidorów

RafalCook
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 63

Pyszny, sycący, aromatyczny, rozgrzewający gulasz z mięsa wołowego z dodatkiem papryki czerwonej, pieczarek i cebuli. Doskonały z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi a nawet plackami ziemniaczanymi. To taki prosty, klasyczny gulasz, który na pewno zasmakuje każdemu. Dobrze doprawiony, lekko pikantny. Przyznam się Wam, że w tak chłodne dni jak dziś wystarczy mi gorący gulasz i bułka :) Jednak zanim przejdę do przepisu(...)chciałabym wspomnieć Wam kilka słów o garnku, w którym gotowałam gulasz. Garnek nabyłam w sklepie  marpuch.pl . Jest to garnek z pokrywką o pojemności 3l i średnicy 20 cm. Wykonany jest ze stali nierdzewnej, odporny na uszkodzenia dzięki grubej warstwie stali. Pokrywa jest szklana z odpowietrznikiem pary. Dostosowany jest do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych oraz gazowych. Dużym

Zrób to smacznie
Gulasz z Mamałygą 72

Tochitură czyli Gulasz z Mamałygą Gulasz rumuński Gulasz z Mamałygą to chyba najlepsze danie Rumuńskie, choć dla wyjaśnienia trzeba to sobie jasno powiedzieć, danie to pochodzi z Mołdawii.  Danie najlepiej smakuje, kiedy jest przygotowywane w żeliwnym garnku na otwartym ogniu, oczywiście w tradycyjnym rondlu też wyjdzie pyszne.  Gwiazdy tego chłopskiego dania to wieprzowina i kiełbaski, które gotowane(...)Rumunii można zjeść niemalże ze wszystkim.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 4-6-8 ⏰ – 180 minut 🇷🇴 – Rumunia Co potrzebujesz do zrobienia Gulaszu z Mamałygą 600 g schabu 500 g karkówki 400 g wędzonych kiełbasek 2 cebule pokrojone w kostkę 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego Świeży tymianek Liście laurowe Puszka pomidorów

RafalCook
Zrób obiady na 5 dni 105

robisz obiad przygotuj więcej któregoś ze składników i wykorzystaj jako bazę obiadu następnego dnia. Zobacz jak zrobiliśmy to w Niedzielnym Kucharzu w minionym tygodniu: W poniedziałek był Lekki węgierski gulasz To danie chodziło za nami od dawna. Pyszny gulasz zjedliśmy w Bratysławie, wracając z wakacji: był ostry i rozgrzewający, co zważywszy na chwilowe załamanie pogody pod koniec sierpnia było(...)najbardziej na czasie. W związku z tym, że zrobiła się jesień nie na żarty, wymyśliliśmy gulasz na rozgrzewkę. Zrobiliśmy go sporo, nie tylko po to, żeby zamrozić na później. Ugotowaliśmy więcej gulaszu, żeby w ciągu tygodnia zjeść placki po węgiersku:) Zamrożona porcja gulaszu po podgrzaniu, zagęszczeniu odrobiną mąki ziemniaczanej, zmieniła się w sos do placków. Zobacz przepis We wtorek były

Niedzielny kucharz
Gulasz z łopatki wieprzowej 97

Gulasz z łopatki wieprzowej to łatwy i szybki sposób na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego dania obiadowego. Z pewnością każda Pani domu ma swój ulubiony sposób na jego przygotowanie, jak też i preferowane dodatki, które wzbogacają smak gulaszu z łopatki wieprzowej . W tym przepisie użyliśmy niewielu dodatków, bardziej postawiliśmy na wydobycie smaku i zamknięcie go w aromatycznym i dość pikantnym sosie(...)chyba nam się udało. Udostępnij Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 1 / 2 papryczki chili (bez pestek) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka estragonu 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 liście laurowe 1 1 / 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka

niecodziennikpary
Gulasz wieprzowy z fasolą 104

Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, a'la gulasze, które można zjeść z pieczywem, lub z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Takie danie robię raz na kilka dni w dużym garnku, w ten sposób oszczędzam czas i nie gotuję codziennie. Taką potrawę można szybko odgrzać i nic ona przy tym nie traci na jakości. Dziś również zrobiłam takie danie, a mianowicie gulasz(...)szynki wieprzowej z białą fasolą, marchewką i cebulą. Dodałam też pora i odrobinę selera. Gulasz zaprawiłam lekko koncentratem pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny i sycący. Nawet dzieci zajadały z apetytem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,7kg szynki wieprzowej 250g fasoli typu Jaś 2 duże marchewki 3 cebule biała część pora mały kawałek selera 3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa

Waniliowe Improwizacje
Gulasz z szynki (bardzo prosty) 132

Gulasz z szynki. Szynka jak dla mnie nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki, bardzo łatwo ją wysuszyć na wiór i dlatego też pilnowałam pod koniec jej gotowania miękkości mięsa. To jak przygotowałam ten gulasz to trochę wspomnienie dzieciństwa. Moja mama robiła taką najprostszą wersję gulaszu i taka wszystkim bardzo smakowała. Nie omieszkałam zagęścić go łyżką mąki. Właściwie odchodzę już zwyczajem(...)zagęszczania. Zdarza mi się to bardzo rzadko. Jednak tu poczułam dawne dobre lata i maminą kuchnię. Pewnie nie gotuję tak dobrze jak ona. Wiadomo, mama gotuje zawsze najsmaczniej! Ten gulasz przygotowałam na oleju, jednak zdecydowanie wolę na smalcu. To jest dopiero smak i aromat! Składniki: * 1 kg szynki wieprzowej * olej lub smalec * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * majeranek * sól * pieprz

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z ciecierzycą 86

Gulasz z ciecierzycą to zdrowe, smaczne i energetyczne danie obiadowe. Duża porcja białka roślinnego z ciecierzycy połączona z mięsem i przyprawiona tak, że posiłek jest aromatyczny, sycący i dobrze trawiony przez organizm. Bardzo lubię ciecierzycę i dość często pojawia się na moim stole w postaci hummusu, jako dodatek do sałatek lub w połączeniu z mięsem w gulaszu. Jeśli chcę odpocząć(...)płyn po ugotowaniu ciecierzycy ma właściwości takie same jak białko jaja kurzego? Po schłodzeniu płyn ten można ubić na sztywną pianę i upiec wegetariańskie beziki. Dzięki tym właściwościom ugotowany gulasz z ciecierzycą po lekkim wystudzeniu zacznie gęstnieć i nie ma potrzeby jego zagęszczania.   Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na gulasz z ciecierzycą: 1 kg łopatki

Kuchcik gotuje
Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad 135

Amerykański gulasz i ziemniaki serowe Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad w stylu USA . Przepis pojawił się w naszej rodzince w dość nietypowy sposób . Otóż w ramach wakacyjnych eksperymentów , wpadliśmy z chłopcami na pomysł wypróbowania wojskowych racji żywnościowych z różnych krajów . Jedna z racji armii USA , tak zwana MRE zawierała właśnie taki zestaw . Czyli pachnący wędzonką , wołowy gulasz(...)smaczny pomysł na obiad , choć wysoce kaloryczny , ale jeśli nie jemy tego codziennie nie ma tragedii , co szkodzi spróbować Pychotka , polecam ! składniki : 0,5 kg wołowiny gulaszowej ( udziec na gulasz ) 200 g wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego , kopconego 2 cebule 3 łyżeczki sosu worcester 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego sól , pieprz do smaku smalec wołowy

Ogrodnik w podróży
Gulasz z serc indyczych z majerankiem 130

Cześć! Dla lubujących się w podrobach propozycja na obiad :) Tym razem ugotowałam gulasz z serc indyczych. Zazwyczaj kupuję kurze serduszka, ale z racji że są one drobniejsze i tym samym trzeba poświęcić więcej czasu na ich oczyszczenie kupiłam z indyka. Ja tego czasu wolnego mam naprawdę niewiele... Serca indycze wiadomo, że są większe, ale i bardziej mięsiste. Nie trzeba(...)czasie dodałam pokrojoną w półplasterki cebulę i dusiłam jeszcze do miękkości cebuli.  Pod koniec duszenia posoliłam do smaku i zagęściłam gulasz łyżką mąki rozbełtanej w 1/4 szklanki wody.  Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam gulasz. Majeranek i serduszka świetnie razem komponują, dlatego też dodaję go dość sporo.  Kiedy zdjęłam gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem

Pieprzyć z Fantazją
Wegański gulasz z soczewicy 118

wegański gulasz z soczewicy jest w zasadzie zupą, bardzo rozgrzewającą i kojarzącą się z zimą. Wiem, że dopiero mamy listopad, ale aromat suszonego rozmarynu i dodatek brązowego cukru sprawiają, że jest to danie zdecydowanie na zimniejsze dni. Gulasz zrobiłam dwa razy z rzędu i jeszcze nam się nie znudził. Co prawda miałam ochotę na gulasz wołowy, ale soczewica tak długo(...)swoją kolej, że nie mogłam dłużej zwlekać. Pomysł był jeden – ma powstać coś równie bogatego, obfitego i aromatycznego, ale bez mięsa . Mieszanka warzyw i ziół tworzy pyszny gulasz, który tylko błaga o kawałek chrupiącego pieczywa. Ponieważ mało kto ma czas na gotowanie, życie jest teraz takie szalone, daję wam pomysł na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa i zalać

Słodkie Gotowanie
Odkrywany na nowo gulasz z dziczyzny 136

taką możliwość, zaserwujmy ją naszym najbliższym, będziemy spokojni, że serwujemy posiłek bez dodatku antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji, które niestety są obecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)około 1 minuty wszystko razem przesmażamy, następnie dodajemy marchewkę i cebulę i również smażymy około minuty, całość zalewamy wrzącą wodą (wody dolewamy tyle, aby zakryła ona wszystkie składniki). Kiedy gulasz się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,52 godziny do miękkości mięsa (w przypadku użycia szynki lub łopatki gotujemy gulasz krócej 1 godzinę i 15 minut). Gulasz od czasu

KulinarneImpresje.pl
Prosty gulasz wieprzowy 229

Prosty gulasz wieprzowy gości u mnie dość często z kilku powodów. Jest prosty w przygotowaniu, szybki, a składniki do jego przygotowania są powszechnie dostępne, bo w zasadzie potrzebujemy do niego tylko kawałka mięsa wieprzowego, cebuli, odrobiny mąki oraz kilku przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno(...)gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Gulasz z jelenia

Kuchnia Bazylii
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i z kaszą gryczaną paloną 138

Dziś na wokandzie gulasz. Kto lubi? kto wspomina mile z dzieciństwa? Przypomniała mi się taka historia mojego pierwszego gulaszu wołowego. Miałam może 12 lat, mama w pracy a zostawiła mi mięso wołowe chyba jakieś szlachetne, już nie pamiętam abym zrobiła gulasz. Jak mi tłumaczyła jak przygotować gulasz to mówiła, pamiętam jak dziś że jak już zacznę dusić pod przykryciem(...)bardzo spalone. Dostałam burę ale ja się broniłam że jak mama kazała to ja się słucham, ha ha. Taka to historia z dzieciństwa. Tym razem nic nie spaliłam a gulasz wyszedł znakomity. Użyłam tutaj grzybów leśnych czyli muchomorów rdzawobrązowych i gołąbków zielonawych ale można użyć pieczarek czy podgrzybków i też będzie smaczny. Zabieramy się za gotowanie, zapraszam bo gulasz jest

Moje Małe Czarowanie
Gulasz z szynki z dodatkiem pieczarek (danie z szybkowaru) 371

Szybkowar to garnek, w którym uwielbiam przygotowywać wszelkiego rodzaju gulasze 😋 Dzięki takiemu garnkowi czas duszenia jest o wiele krótszy, a ponadto mięso jest idealnie miękkie. Zachęcam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i pieczarek. Poniższy gulasz możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki(...)złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 25 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć

Ugotować
Prosty przepis na gulasz wołowy 137

Prosty przepis na gulasz wołowy Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie broni się smakiem. Jest to nasz domowy sposób przyrządzania gulaszu(...)jest wystarczająco dużo wody, żeby danie się nie przypaliło. Po godzinie doprawić solą, pieprzem i zaprawić mąką – pół łyżki mąki rozmącone w około 3 łyżkach wody. Dodać do gulaszu i gotować jeszcze przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotowe! Gulasz świetnie pasują do kaszy gryczanej, ale również do placów ziemniaczanych, kaszy pęczak czy gotowanych ziemniaków. Przepis

Taste and Cook
Pieczony gulasz wołowy 171

początek oczywistość: podstawą smacznego gulaszu jest dobre mięso wołowe! Nie ma co spodziewać się cudów, jeśli mięso będzie wątpliwej jakości to choćbyśmy się najbardziej starali nie wyczarujemy z niego ani dobrego gulaszu, ani generalnie nic dobrego. Zatem lepiej kupić mniej, ale lepszego mięsa i zjeść ze smakiem niż siłować się potem z gumowatym mięsem nadwyrężając staw skroniowo – żuchwowy(...)Gulasz jest wybitnie prosty w przygotowaniu, wystarczy mięso obtoczyć w mące, szybko obsmażyć a potem wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika na około 2 godziny i magia robi się sama :) Mięso jest miękkie i delikatne, wręcz rozpada się w ustach. Przyprawy nadają mu niepowtarzalnego aromatu i lekko pikantnego smaku. Najlepiej smakuje w wersji tradycyjnej z kaszą gryczaną

Book of spells
Gulasz z karkówki w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki 175

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to zachęcam do przygotowania gulaszu z karkówki wraz z dodatkiem sosu pomidorowego, marchewki, papryki i cebuli. Poniższy gulasz jest rewelacyjny w smaku! Lekko pikantny, aromatyczny... mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Do przygotowania takiego dania będziecie potrzebować szybkowar. Wystarczy składniki pokroić, przełożyć do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz wodą i dusić(...)godziny na małym ogniu. Jeżeli nie macie szybkowaru to gulasz przygotujcie (pod przykryciem) w naczyniu żaroodpornym. Pamiętajcie tylko o tym, że czas pieczenia będzie o wiele dłuższy (3-4 godziny). Szczerze polecam przygotować poniższy gulasz :)  Składniki na porcję dla 6-8 osób: 1 kg karkówki 2 średniej wielkości cebule 2 średniej wielkości marchewki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej

Ugotować
Gulasz z indyka i cukinii 217

Sezon na cukinię w pełni, więc korzystając z tego przygotowałam gulasz z indyka i cukinii. Gulasz z dodatkiem cukinii wyszedł bardzo delikatny.  Przyprawy bardzo fajnie nadały mu aromatu i zaostrzyły jego smak. Taki gulasz nie dość, że jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania, to jeszcze i zdrowy, gdyż zawiera lekkostrawne mięso indyka i dużo warzyw. Gulasz z cukinii świetnie(...)smakuje z kaszą jęczmienną typu pęczak, ale również z ryżem lub innym rodzajem kaszy. Jeśli taki gulasz będą jadły małe dzieci, to oczywiście należy ograniczyć jego pikantność. Pikantność mego gulaszu oceniam na jakieś  2 - 2,5 punkty w skali 5, więc nie jest bardzo mocno pikantny. Bardzo pikantnego nie polecam robić, gdyż przejmie ona wszystkie smaki i nie będzie

Kuchcik gotuje
Placek po węgiersku z gulaszem 140

Placek po węgiersku z gulaszem Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi się dla swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.  Gulasz(...)grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.W razie konieczności podlewać pozostałością bulionu

Aromatyczne Podróże
Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem. 201

Drugim daniem gotowym, które chciałam kreatywnie wykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet(...)sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol . Polecam serdecznie! GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM. Składniki na 8 sztuk: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego 1 żółtko posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gulasz z Ziemniakami – Danie Jedno Garnkowe 184

Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny gulasz z ziemniakami który stanowi samodzielne danie . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego (bez kości) 1 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 puszka 400 g kukurydzy 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne(...)łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku mielonego 2 małe listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 1 litra wody Link do filmu z przygotowania : Gulasz z ziemniakami  https://www.youtube.com/watch?v=mWlmQrCtKTw Przygotowanie : Najpierw przygotuję składniki na gulasz : Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę . Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę

Uwaga Babcia Gotuje
Placki po węgiersku bez papryki. 245

Dziś mniej dietetycznie, ale równie smacznie ze względu na to, że mój mąż   zażyczył  sobie właśnie gulasz :).   Składniki (2 osoby): 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 duża cebula ziele angielskie liść laurowy przyprawa do gulaszu pieprz, sól kostka mięsna pieczeniowa 1,5 l wody masło mąka (do zagęszczenia) Składniki na placki: ziemniaki mąka jajko GULASZ Mięso(...)półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do garnka.  Następnie ok. 150 g masła roztapiamy na patelni wsypujemy do niego pieprz (w zależności jak bardzo chcemy ostry gulasz tyle go sypiemy).  Masło również wlewamy do garnka zalewamy wszystko wodą, dodajemy 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego. Do smaku dodajemy kostkę mięsną oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu

Moje-pitraszenie
Gulasz mocno paprykowy 174

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)gotowania zależy od rodzaju użytego mięsa, chudsze szybciej się rozpada. Ja użyłam  chudej biodrówki i mięso dość szybko się ugotowało, jednak to z większą ilością tłuszczyku jest delikatniejsze. Gulasz w sumie gotował się na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut. W przypadku dość pikantnego gulaszu długiego redukowania płynu nie polecam, gdyż stanie się on jeszcze ostrzejszy

Kuchcik gotuje
Gulasz z łopatki w sosie pomidorowym (danie z szybkowaru) 341

Aromatyczny, lekko słodki gulasz wieprzowy z marchewką i cebulką w sosie pomidorowym. Poniższy gulasz podałam z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem - uwierzcie mi, danie wyszło idealne! Gulasz z łopatki wieprzowej to kolejny przepis na danie z szybkowaru. Jeżeli macie ochotę na inne gulasze to wypróbujcie przepis na gulasz z pieczarkami lub w sosie własnym . Przygotowanie poniższego dania  zajęło(...)para (stałym strumieniem!). Gotować 25-30* minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowany gulasz można lekko zagęścić (do szklanki wsypać 1 łyżkę mąki; wymieszać ją z odrobiną wodą i przygotowaną zalewę wlać do sosu; gotować jeszcze kilka minut, ponieważ sos musi się wyraźnie zagęścić

Ugotować
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie 139

rozgrzewa w chłodne dni jak sycący gorący gulaszGulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie  gulaszu jest proste,  za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagrodzi.   Ciężko dokładnie określić jak długo(...)gulasz będzie się gotował bo to zależy od wołowiny jaką użyjemy - od części mięsa którą weźmiemy a także od wieku zwierzęcia czym starsze tym dłużej będzie się gotowało. I tak gotowanie gulaszu może nam zająć w przedziale od 1h do 2,5h trzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości

W kuchennej krainie
Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 161

słoneczko przygrzewa i jeść dobre jedzenie przygotowane w części na trawie. Mamy nadzieję, że jeszcze będzie okazja wyjść i coś zjeść z rodziną na łonie natury :) Dzisiaj proponujemy wspaniały gulasz sojowy z papryką, kuskus-em i chrupiące bułeczki na dodatek :) Zobaczcie jak pięknie on wygląda, gulasz oczywiście :P Gulasz sojowy z papryką i kuskus (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie kotletów(...)puszka pomidorów w soku 2 ząbki czosnku 1 duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek

vegetanie
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 182

Witajcie w Nowym Roku !!! Dziś mam okazję zaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie Jack Daniel's BBQ. Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne, zimowe dni. Gulasz możecie serwować z kaszą gryczaną, plackami ziemniaczanymi , pieczywem lub makaronem. Czas przygotowania: 2,5 h Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 21,00 zł SKŁADNIKI na gulasz: 500 g mięsa(...)wołowego na gulasz 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera naciowego 1/2 pora 3 cebule białe 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 cienkie kromki chleba razowego 120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokey oliwa sól, pieprz czarny 3 szklanki wody PRZYGOTOWANIE gulaszu: Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym

kulinarnyJa
Gulasz burgundzki 268

Gulasz burgundzki Gęsty, syty i treściwy gulasz wołowy z pysznymi dodatkami. Robiony na wzór wołowiny po burgundzku, tyle, że na patelni (lub duszony w garnku) zamiast w piekarniku. Pyyyszny. Świetnie smakuje z pyzami, kluskami albo po prostu ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.     Składniki: ok 1 kg wołowiny 20dkg boczku wędzonego 1 duża marchew (lub 2 mniejsze(...)przykryciem przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy przez chwilę pieczarki ciągle mieszając *** *** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy je do gulaszu i dusimy całość jeszcze przez około pół godziny, do miękkości mięsa *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy *** *** Gdy mięso jest już całkowicie miękkie, zaciągamy gulasz mąką ( do 1/3 szklanki

Blog z Apetytem
Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych 31

Dziś kolejna propozycja na wytrawne placki ziemniaczane. Chociaż w tym daniu służą w sumie za tło. Gulasz jest tu mistrzem! Co nam trzeba? 1 kg ziemniaków mąka pszenna- 200-300g 2 jajka 1 duża cebula sól i pieprz Olej do smażenia Gulasz ok 500-600 g serduszek drobiowych 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki woda-400ml mała(...)cebula sól, pieprz czarny olej rzepakowy- 1 łyżka 2 ziarenka ziela angielskiego, jeden listek laurowy, 2 suszone grzybki Robimy! Gulasz>>> Serduszka oczyszczamy myjemy i kroimy na pół. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy serduszka, dokładnie obsmażamy około 3 minut, dodajemy cebulę smażymy kolejne 3 minutki, dolewamy wodę przyprawiamy solą pieprzem, dorzucamy ziele

Latosiowydom
Przepisy na dania jednogarnkowe, kociołki i gulasze 48

Sycące, pyszne i rozgrzewające. Kociołki, gulasze i dania jednogarnkowe, to potrawy, które zazwyczaj przygotowuję na dwa dni. Poniżej znajdziecie przepisy nowsze, ale również te stare, w których wykorzystywałam jeszcze margarynę. Do takiego kociołka można dodać zaplanowane składniki lub po prostu to, co akurat mamy w lodówce. Mi najbardziej smakuje kociołek z mięsa wołowego z ziemniakami, marchewkami i kolorowymi paprykami. Dobrze(...)sycące danie z jednego garnka    Sycący kociołek myśliwego     Zupa gulaszowa    Sycący kociołek zimowy    Rozgrzewający i sycący kociołek mięsno-warzywny   Gulasz z batatami    Jesienny kociołek z grzybami    Szybki gulasz z indyka    Gulasz mięsno-warzywny    Potrawka meksykańska    Gulasz z warzywami    Leczo

Passions hobbies life
Gulasz meksykański z kurczakiem – szybkie danie na obiad 220

Gulasz meksykański z kurczakiem to pyszne i aromatyczne danie, które przygotujecie w około pół godziny. Jest bardzo rozgrzewające i sycące, sprawdzi się idealnie na chłodniejsze dni. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Delikatne mięso z kurczaka wraz z warzywami, słodką kukurydzą i ostrymi papryczkami, skąpane z pomidorowym sosie tworzą bardzo smaczną kompozycję, która(...)wielu zwolenników. Jeśli lubicie bardzo ostre smaki, papryczki pepperoni możecie zamienić na chili i dodać też trochę chili w proszku. Z czym podać gulasz meksykański z kurczakiem? Potrawa świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, grillowanymi kawałkami tortilli czy z ryżem. Gulasz można podać również kleksem jogurtu naturalnego czy śmietany.   Składniki na gulasz meksykański z kurczakiem (4 porcje): 1 kg mięsa

e-PrzepisyKulinarne
Wegański gulasz z dynią. Mnóstwo warzyw i mnóstwo smaków. PRZEPIS 57

Zaskoczył nas ten sezonowy wegański gulasz z dynią. Na liście składników tylko produkty roślinne, a jedząc go ani na chwilę nie zatęsknicie za mięsem. Jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku, a jednocześnie bardzo treściwy. Najlepszy dowód na to, że w kuchni może być pysznie także bez mięsa. Przepis na wegański gulasz z dynią Składniki: 1 dynia o wadze około(...)opakowanie świeżych boczniaków (około 200 gramów), garść śliwek wędzonych, kopiasta łyżka wędzonej papryki w proszku, 700 ml passaty, pęczek natki pietruszki. oliwa, sól, pieprz. – Składniki na duży garnek gulaszu. Jak zrobić wegański gulasz z dynią? Dynię przekrój na pół wydrąż środek z pestkami, następnie pokrój na mniejsze kawałki, obkrój skórkę, miąższ pokrój w dużą kostkę. W dużym garnku rozgrzej

Kulinarna Polska
Bezmięsny gulasz z bakłażana. Rozgrzewający i ekspresowy w przygotowaniu. Danie z niskim ładunkiem glikemicznym. 66

Kochani, czas na przepis idealny na nadchodzące, chłodne dni. Rozgrzewający, bezmięsny gulasz z bakłażana. Tym razem coś dla osób lubujących kuchnię roślinną, choć mięsożerców także namawiam do wypróbowania. Danie jest proste i ekspresowe w przygotowaniu. Jeśli chcecie, możecie dodać na wierzch fetę, lub dodatkowo zjeść ugrillowany ser halloumi dla przełamania smaku. Eksperymentujcie po swojemu Przepis podstawowy z czerwoną soczewicą(...)roślinnego jest do Waszej dyspozycji! Danie sprawdzi się doskonale w menu osób z zaburzeniami glikemii – ma niski ładunek glikemiczny . Uwielbiam takie proste i pyszne dania, a Wy? Ten gulasz jest idealny na jesień! Kilka słów o bakłażanie Bakłażan powinien nam się kojarzyć przede wszystkim z przeciwutleniaczami . W jego fioletowej skórce znajdziemy antocyjany i nasuniny . Neutralizują one wolne rodniki

Natka Pietruszki
Gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią 127

Gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią  Gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią to pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, możecie go podać z ulubionymi dodatkami. Zobacz wykonanie na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Gulasz drobiowy z pieczarkami może być przygotowany z piersi lub pokrojonych(...)mniejsze kawałki udek - udaje się za każdym razem. Jeśli macie ochotę, może wzbogacić go dodatek czerwonej papryki albo marchewki lub pora. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych warzyw.  Gulasz z kurczaka dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą i makaronem. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pysznego kurczaka:) Gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią, składniki: 500 g piersi

Lekcje w kuchni
Prosty gulasz z szynki 58

Prosty gulasz z szynki Dziś na obiad polecam prosty gulasz z szynki - z użyciem minimum składników, idealny dla początkujących i nie tylko. Mój najprostszy gulasz z szynki zawiera mięso, cebulę i czosnek. Oczywiście za każdym razem możecie go trochę urozmaicić, dodając więcej różnych warzyw. Dobrze sprawdziłaby się tutaj papryka, marchewka czy por. Jeśli lubicie sosy zabielane, pod koniec duszenia dodajcie(...)trochę słodkiej śmietanki. Prosty gulasz z szynki wspaniale smakuje z kaszą lub ziemniakami i warzywami na ciepło (buraczkami, kapustą) lub surówką. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne, rodzinne obiady:) Zobaczcie również mój przepis na łopatkę wieprzową w sosie pomidorowo-śmietanowym: Prosty gulasz z szynki, składniki: 500 g szynki, ok. 3 szklanek bulionu / rosołu lub wody, duża

Lekcje w kuchni
Toskański gulasz z kurczaka i warzyw – pyszne danie na obiad 49

Toskański gulasz z kurczaka i warzyw to pyszne i zdrowe danie, które można podać na sycący, a zarazem lekki obiad dla całej rodziny. Robi się go szybko i nie jest skomplikowany. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wrzucić na patelnię. Całość zajmie około 40 minut. Z czym podać toskański gulasz z kurczaka i warzyw? Potrawę można jeść bez żadnych dodatków(...)też świetnie sprawdzi się kawałek chleba czy bagietki. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwy posiłek, danie można podać z pieczonymi ziemniakami albo ryżem czy makaronem.   Składniki na toskański gulasz z kurczaka i warzyw (4 porcje): 500 g piersi z kurczaka średniej wielkości marchew mała cukinia szklanka fasolki szparagowej (mrożona lub świeża) cebula 2 papryczki papperoni szklanka passaty pomidorowej pół szklanki

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz z ciecierzycy 38

Dziś mam dla Was przepis na wegetariański gulasz z ciecierzycy . Gulasz z ciecierzycy to super pomysł na bezmięsny, sycący i pyszny obiad. Do przygotowania tego dania oprócz ciecierzycy użyłam cebuli, pieczarek, papryki i pomidorów z puszki. Danie wzbogaciłam o pastę ajvar, dzięki temu mój gulasz z ciecierzycy jest lekko pikantny i aromatyczny, taki jak lubię. Do przygotowania gulaszu użyłam suchej(...)ciecierzycy, którą wcześniej namoczyłam i ugotowałam do miękkości, ale możecie również skorzystać z ciecierzycy w puszce. Wówczas należy pominąć etap gotowania cieciorki i zaoszczędzimy trochę czasu. Gulasz z ciecierzycy to naprawdę bardzo smaczne i ciekawe danie. Uważam, że warte przygotowania i spróbowania. Szczerze polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gulasz z ciecierzycy: 250 g suchej ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy

Gotuj z Prezesem
Gulasz wieprzowy 56

Gulasz wieprzowy może funkcjonować jako osobne danie podane z ziemniakami i surówką, ale równie dobrze będzie smakować jako dodatek do placków ziemniaczanych . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/gulasz-wieprzowy-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/gulasz-wieprzowy-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/gulasz-wieprzowy-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 plastry schabu wieprzowego,\r","1 cebula(...)fili\u017canki wody,\r","1\/2 fili\u017canki \u015bmietanki 30%,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","s\u0142odka papryka,\r","olej"],"name":"Gulasz wieprzowy","recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Schab pokroi\u0107 w kostk\u0119. Przyprawi\u0107 i odstawi\u0107 na chwil\u0119.\r","Cebul\u0119 pokroi\u0107 w pi\u00f3rka, zeszkli\u0107 na oleju na patelni

Bardzo Gruby Smok
Gulasz drobiowy z marchewką 53

Gulasz drobiowy z marchewką  Gulasz drobiowy z marchewką to świetny pomysł na bardzo prosty obiad z piersią kurczaka . Zawsze się udaje, a mięso wychodzi delikatne i soczyste. Gulasz z piersi kurczaka może być przygotowany ze słodką śmietanką, ale możecie zupełnie ją pominąć, jeśli wolicie zmniejszyć kaloryczność dania. Taki sos z marchewką jest bardzo delikatny, ale pasują też do niego(...)inne warzywa lub plasterki pieczarek. Prosty i szybki gulasz drobiowy pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pysznego kurczaka :) Polecam również mojego pysznego kurczaka w sosie cebulowo-musztardowym :) Gulasz drobiowy z marchewką, składniki: 500 g piersi z kurczaka, 3 szklanki wody lub bulionu drobiowego, biała jasnozielona część pora lub cebula, opcjonalnie ząbek czosnku

Lekcje w kuchni
Gulasz z indyka z dynią i marchewką 43

macie pomysłu na nietypowy obiad? Gulasz z indyka z dynią i marchewką podany z ryżem będzie idealną propozycją. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/gulasz-z-indyka-z-dynia-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/gulasz-z-indyka-z-dynia-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/gulasz-z-indyka-z-dynia-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 filety z indyka,\r","100g dyni,\r","1 cebula,\r","1 marchewka(...)szkl. wody,\r","100g \u015bmietanki,\r","ostra papryka,\r","s\u0142odka papryka,\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Gulasz z indyka z dyni\u0105 i marchewk\u0105","recipeCategory":"dania mi\u0119sne, makaron i ry\u017c","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Filety z indyka pokroi\u0107 w paski.\r","Opr\u00f3szy\u0107 sol\u0105 i pieprzem.\r","Podsma\u017cy\u0107 na oleju

Bardzo Gruby Smok
Placki ziemniaczane po węgiersku 68

zgodnie z przepisem, będziecie mieć pewność, że nawet robiąc placki po węgiersku po raz pierwszy, wyjdą przepyszne. Poniżej mój ulubiony i sprawdzony przepis na domowe placki z gulaszem węgierskim. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci każdego z Was. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU Składniki na gulasz węgierski 500 g szynki lub łopatki wieprzowej(...)laurowy 3 ziela angielskie Składniki na placki ziemniaczane ok. 2 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia śmietana Wykonanie – gulasz węgierski Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Jeśli lubicie pikantne dania, możecie dodać szczyptę chilli. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę

Alle Dobre!
Gulasz wieprzowy 109

Niezwykle aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej z papryką i pieczarkami to idealny pomysł na danie obiadowe. Mięso rozpływające się w ustach w lekkim sosie pomidorowym z przyprawami. To gulasz, do którego z powodzeniem dodasz tartą marchew (2 sztuki) oraz 1/2 cukinii. Gulasz możesz smażyć zarówno na oleju, jak i smalcu. Podawaj go z kaszą gryczaną i posiekanymi ogórkami kiszonymi(...)surówką colesław. Świetnie smakuje także z ziemniakami i buraczkami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na gulasz wieprzowy, aromatyczny i rozpływający się w ustach. Gulasz wieprzowy SKŁADNIKI: 800 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 duże pieczarki 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu (500 ml) sól, pieprz, słodka papryka 2 liście

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z serduszek drobiowych z ogórkiem. PRZEPIS 61

Serduszka drobiowe to podroby dużo rzadziej trafiające na nasze stoły niż na przykład wątróbka, na zachętę mamy więc dla was przepis na wyborny gulasz , w którym obok ogórka grają one rolę główną. Świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej. Przepis na gulasz z serduszek drobiowych Składniki: 500 gramów serduszek drobiowych, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 średnie ogórki kiszone(...)proc., 1 łyżka mąki pszennej, łyżka posiekanej natki pietruszki, olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Opcjonalnie kilka kropel ciemnego sosu sojowego – jedynie dla koloru. Jak zrobić gulasz z serduszek drobiowych? Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i zrumień, pod koniec dodaj także drobno posiekany czosnek. Dodaj serduszka, wlej niecałe dwie szklanki wody, dopraw liśćmi

Kulinarna Polska
Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili) 62

Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem  Szukacie przepisów z kabaczkiem? Dziś zapraszam na pyszny gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem , czyli trochę inną wersję chili con carne . To świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego inaczej niż zwykle. Do gulaszu z mięsem mielonym dorzuciłam tym razem pokrojonego w kostkę kabaczka, ale z powodzeniem możecie zastąpić go cukinią(...)kabaczki, warto dodawać je do wielu dań - pasują prawie do wszystkiego:) Możecie tu wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka.  Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasze chili będzie bardzo pikantne, możecie podać je z kleksem kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu

Lekcje w kuchni
Gulasz z kurczaka z papryką i marchewką 194

Gulasz z kurczaka z papryką i marchewką  Jeśli szukacie łatwego przepisu na obiad z piersią kurczaka , polecam szybki gulasz z kurczaka z papryką i marchewką . Jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze dobrze smakuje. Gulasz z piersią kurczaka i warzywami może być doprawiony Waszymi ulubionymi przyprawami, może być łagodny lub ostrzejszy, jeśli użyjecie ostrej papryki. Ja lubię dodawać(...)Taka potrawka z kurczaka z papryką i marchewką bardzo dobrze smakuje z ryżem, ziemniakami, kluskami lub makaronem. Polecam, smacznego :) TUTAJ   znajdziecie więcej moich przepisów z kurczakiem :) Polecam również gulasz z kurczaka z fasolką szparagową: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Gulasz z kurczaka z papryką i marchewką, składniki: 500 g piersi z kurczaka, cebula, czerwona papryka

Lekcje w kuchni
Wegetariański gulasz z boczniakami 69

Zdrowy, pachnący i rozgrzewający warzywny gulasz zrobiony z kilku składników: soczewicy, boczniaków, ziemniaków i marchewki. A poz tym wegetariański gulasz możesz mieć na stole… w kilka minut:) Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Ostatnio zrobiliśmy sobie przerwę od mięsa i wrzuciliśmy do menu więcej potrwa wege. Wśród nich wegetariański gulasz zajmuje szczególe miejsce. Danie jest(...)bardzo proste, a przy tym niesłychanie pyszne. A składa się z kilku składników na krzyż. To wystarczy, żeby zrobić super danie. Nasz wegetariański gulasz powstał sposób dodatkowo ułatwiający życie. Mianowicie robiliśmy na obiad wegetariańską mussakę, której farsz powstał na bazie soczewicy i grzybów. Zrobiliśmy więcej tego zawiesistego sosu niż było potrzeba. Połowa poszła do mussaki, która trafiła do piekarnika. Razem

Niedzielny kucharz
Gulasz z mnóstwem warzyw i ryżem 79

Gulasz z mnóstwem warzyw i ryżem to idealna propozycja na prosty oraz pożywny obiad. Miękkie mięso doskonale współgra z sosem pełnym warzyw, których u mnie zawsze musi być sporo. Moja rodzina uwielbia nawet brukselkę, ale jeśli macie do niej niechęć to pomińcie. I do tego ryż. Takie połączenie posmakuje każdemu! Koniecznie spróbujcie. 500g mięsa wieprzowego  1 marchewka 1 pietruszka(...)ziarenka ziela angielskiego papryka słodka w proszku sól, pieprz Dodatkowo:   około 750 ml wody + 1 łyżeczka domowej vegety mąka pszenna olej do smażenia Do podania: ryż Gulasz z warzywami i ryżem - przygotowanie: Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie obtoczyć w mące , obsmażyć z każdej strony i następnie przełożyć

Di gotuje
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 969

Gulasz z kurczaka po meksykańsku to idealna oraz szybka propozycja na smaczny obiad, który też wygląda kolorowo i apetycznie. Przyznam, że robię go bardzo często, ponieważ moja rodzina go uwielbia. Delikatne mięso oraz pyszny i aromatyczny sos świetnie komponuje się z kaszami, ryżem, makaronem, a nawet też z ziemniakami. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Gulasz z kurczaka po meksykańsku - składniki: 500g(...)200g fasolki szparagowej (pomieszałam żółtą i zieloną) 300-500 ml bulionu (**) 150g koncentratu pomidorowego  papryka słodka mielona (u mnie wędzona ) s ól , pieprz Dodatkowo: mąka obtaczanie mięsa olej Gulasz z kurczaka po meksykańsku - przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz słodką papryką. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Całość podsmażyć na odrobinie oleju i przełożyć do garnka

Di gotuje
Mamy bardzo dobry przepis na gulasz wieprzowy. Dużo aromatycznego sosu i mięciutkie mięso 1905

prawda gulasz to węgierskie danie narodowe, gotuje się go jednak praktycznie w całej Europie, choć nie wszędzie tak samo. Od dawna mamy sprawdzony przepis na tę pyszną i pożywną potrawę. Spróbujcie, jaki jest dobry. Przepis na gulasz Składniki: około kilograma łopatki lub karkówki wieprzowej, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki papryki w proszku, szklanka ciemnego piwa, 2 szklanki wody(...)łyżeczka musztardy, łyżka mąki pszennej, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej. Jak zrobić gulasz? Mięso pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso i utrzymując dość duży ogień smaż je przez kilka minut bez mieszania – chodzi o to, aby zaczęło się smażyć, a nie gotować, bo wtedy puści dużo wody. W międzyczasie

Kulinarna Polska
Szpinak, fasola mung i…. 104

moczyć przed gotowaniem. Podczas gotowania fasola zachowuje swój kształt i lekko zmienia kolor na żółto zielony. Przepis na szpinak z fasolą i wołowiną jest prosty w przygotowaniu. Pyszny gulasz podany z szafranowym ryżem i sałatkowym miksem polecam osobom, które lubią gotować orientalnie. Inspiracją do tego dania perski gulasz z soczewicą . Przepis na szpinak – gulasz 6 – 8 porcji Składniki(...)zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną wołowinę, kurkumę i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Dodaj resztę przypraw, nakłute widelcem limonki i wlej wrzątek. Gotuj gulasz przez 30 minut po czym dodaj fasolę mung i zamrożony szpinak. Fasoli nie trzeba moczyć. Gotuj gulasz przez godzinę. Mięso i fasola powinny być bardzo miękkie. Pod koniec gotowania dodaj

codojedzenia
Czeski gulasz na piwie. Najpyszniejszy z knedlikiem. PRZEPIS 127

Kawałki wołowiny rozpływającej się w ustach, dużo aromatycznego sosu i knedliki, którymi można wytrzeć talerz do sucha. Nasi południowi sąsiedzi robią pyszny gulasz. Mamy dla was sprawdzony przepis. Przepis na czeski gulasz Składniki: kilogram pręgi wołowej (goleń) – ewentualnie po prostu wołowiny gulaszowej, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki papryki słodkiej w proszku (może być też pół na pół(...)dopraw mięso papryką w proszku, dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem, następnie wlej piwo i około 2 szklanek wody, dorzuć kminek, ziele i liście, dopraw solą oraz pieprzem. Gulasz gotuj pod przykryciem około 3 godzin, co jakiś czas uzupełniając wodę, która odparowała. W tym czasie wołowina powinna zupełnie zmięknąć. Na koniec rozrób mąkę w połowie szklanki wody i powoli

Kulinarna Polska
Prosty gulasz z piersi z kurczaka z kluseczkami 187

Prosty gulasz z piersi z kurczaka z kluseczkami. Dziś przepis na prosty obiad dla całej rodziny. Gulasz z piersi z kurczaka z pysznymi, małymi kluseczkami (jeśli wolicie możecie, to danie nazywać po prostu sosem, bo oczywiście nie jest to tradycyjny gulasz ). U mnie taki obiad cieszy się ogromnym powodzeniem. Do tego zestaw ulubionych surówek i nic nam więcej nie potrzeba(...)Przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę proste i stosunkowo szybkie. Taki gulasz z piersi z kurczaka spokojnie możecie podać również z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. A kluseczki sprawdzą się idealnie z innymi sosami. Spróbujcie. W prostocie siła Ilość składników dostosujecie oczywiście do swoich potrzeb Smacznego. Składniki: Na gulasz: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szklanki bulionu drobiowego przyprawa złocista

Słodkie okruszki
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 87

Gulasz z kurczaka z pieczarkami – czyli pyszny gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem pieczarek w aromatycznym, ciemnym sosie. Polecam również przepis na: gulasz drobiowy z serduszek drobiowych. Gulasz z kurczaka z pieczark The post Gulasz z kurczaka z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 114

Gulasz inspirowany kuchnią belgijską, a dokładnie daniem Carbonade flamande, czyli flamandzkim gulaszem wołowym w ciemnym piwie typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem(...)ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
PLACEK PO ZBÓJNICKU BEZ MIĘSA 273

Wegetariański gulasz z dużą ilością warzyw, podany w chrupiącym placku ziemniaczanym.  Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje i na jak długo daje uczucie sytości, choć nie zawiera mięsa.  Sos gotuje się nie więcej niż 30 minut i można przygotować go dzień wcześniej. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę.  Wszystko zalewamy(...)niewielką ilością wody lub bulionu i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy podsmażone na rumiano pieczarki.  Porcje gorącego gulaszu wykładamy na usmażony placek ziemniaczany, dekorujemy kleksem homogenizowanej, kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym oraz świeżą papryczką chili i posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie, można posypać tartym żółtym serem.  SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE GULASZ 25 g masła 2 łyżki

cool and minty
Gulasz z szynki, zagęszczany chlebem razowym 141

Zima u nas w domu ma swoje prawa: najlepsze obiady to te, które można zjeść tylko widelcem, siedząc na kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort food? Gulasz i ziemniaki (w jednym ze swoich pysznych wcieleń )! Ten gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości(...)uchyloną pokrywką – do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już delikatne i miękkie, dokładnie kruszymy kawałek razowego chleba i dodajemy okruszki do rondla. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy i gotujemy gulasz po dodaniu chleba jeszcze przez kolejne 5-10 minut, do zgęstnienia. Gdyby się okazało że sos wyszedł za gęsty – dodajemy do rondla pozostały bulion. Próbujemy – dopiero teraz, po dodaniu

Karo in the Kitchen
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami 121

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami to rewelacyjne danie dla tych, którzy lubią mięso i bardzo ostre/pikantne potrawy doprawione alkoholem Mięso wieprzowe, papryki w różnych kolorach, grzybki suszone, a całość w aromatycznych przyprawach. Danie jest bardzo smaczne, ale polecam przygotowanie dużej ilości wody do posiłku Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami(...)jest bardzo rozgrzewający, sycący i pożywny. Zachęcam do przygotowania.   Przepis na około 3 porcje dania Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami.   SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju

WSZYSTKO SMACZNE
Gulasz wieprzowy z batatami 96

Gulasz wieprzowy z batatami Gulasz wieprzowy z batatami to moja kolejna propozycja na smaczne i rozgrzewające danie kiedy za oknem chłodno, szaro, buro i ponuro Mięso wieprzowe, aromatyczne przyprawy, a dodatkowo czerwona papryka, czerwona fasola i bataty. Bataty pomimo tego, że są słodkawymi ziemniakami świetnie komponują się w towarzystwie mięsa i pozostałych warzyw, a dodatek kminu rzymskiego sprawia, że całość(...)smakuje wyjątkowo Zachęcam do przygotowania tego pysznego jednogarnkowego dania   Przepis na 3-4 porcje dania Gulasz wieprzowy z batatami   SKŁADNIKI: Marynata: 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka ) 1,5 litra bulionu mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek

WSZYSTKO SMACZNE
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 121

Gulasz inspirowany kuchnią belgijską, a dokładnie daniem Carbonade flamande, czyli flamandzkim gulaszem wołowym w ciemnym piwie typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem(...)ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 157

był szczególnie obfity! Nasyciłam się grzybobraniem jak nigdy dotąd! A nic tak nie cieszy, jak wykorzystanie w daniu własnoręcznych zbiorów. Dziś smak jesieni i zapach lasu przypomniał mi staropolski gulasz z dodatkiem grzybów leśnych i aromatycznych przypraw. Składniki na gulasz (4 porcje): 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 garście suszonych grzybów leśnych (najlepiej podgrzybków) 1 duża cebula 5 łyżek oliwy(...)sól Składniki na placki ziemniaczane (około 10-12 szt): 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 nie duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: GULASZ WIEPRZOWO – GRZYBOWY Suszone grzyby wcześniej namaczamy i gotujemy. Łopatkę wieprzową kroimy w 1,5 cm kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni. Ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu, dokładamy

Kierunekuchnia
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 351

Przepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki(...)ziemniak ów (1kg po obraniu) 2 duże cebule 2 jajk a dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej dość czubata łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka soli pieprz Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej

Słodka Strona
Marokański gulasz z ciecierzycą 207

Proponuję wyprawę do słonecznego Maroka, aby skosztować doskonałego gulaszu na bazie jagnięciny, ciecierzycy i sosu pomidorowego z dodatkiem bakłażana, oliwek i dużej ilości kolendry. Gulasz ten jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale również zdolny do zaspokojenia najbardziej wybrednych podniebień. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram jagnięciny, 500 ml bulionu warzywnego, 1 bakłażana, 2 puszek po 400 gram białej(...)około 2 minut na dużym ogniu, po czym dodałem na patelnię 3 łyżeczki przyprawy ras el hanout. Smażyłem jeszcze przez minutę, po czym dodałem zawartość patelni do garnka z gulaszem. Gulasz gotowałem jeszcze przez 10 minut, po czym doprawiłem go solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodałem do niego dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z cytryny. Po wyłączeniu gazu

Wyprawy kulinarne
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 231

Placek ziemniaczany z gulaszem, tak bardziej po mojemu, bo dla dziecka musi być bardziej delikatnie, a on chętny bardzo, to zrobiłam właśnie tak. Mięso z indyka, do tego pieczarki, papryka czerwona, cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli(...)chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki

kruche babeczki
Gulasz wieprzowy 144

Gulasz...klasyczne danie większości Polaków, choć pochodzi z Węgier. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo, każdy kucharz i gospodyni domowa ma własną metodę. postanowiłem jednak dzisiaj z tym przyrządzaniem gulaszu nieco pokombinować- byle tak, by nie PRZEkombinować...:) Efekt okazał się być więcej niż zadowalający, zatem przepis za pamięci zapisuję, i na blogu czym prędzej się nim dzielę, mam nadzieję(...)którzy postanowią go zastosować-  będzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym

Aromatyczne Podróże
Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych 148

Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych – prosty, pyszny, sycący, choć wymaga trochę czasu (żołądki gotują się ok. 2 godzin). Jedni żołądki i inne podroby kochają, inni nienawidzą – chyba nie spotkałam nikogo, kto żywiłby do nich obojętność :) Myślę jednak, że jeśli ktoś jeszcze ich nie próbował, a chce się do nic przekonać, to ten gulasz grzybowy z żołądków drobiowych jest(...)świetnym pomysłem. Szczególnie teraz, gdy sezon grzybowy właśnie się rozpoczął i mamy pierwsze wysypy. Świeże grzyby można w ciągu roku zastąpić mrożonymi (nie rozmrażamy przed przygotowaniem). W gulaszu grzybowym z żołądków drobiowych ja używam żołądków z indyka – są większe i smaczniejsze, choć wymagają dłuższej obróbki – od kurzych. Jeśli należycie do miłośników podrobów, koniecznie spróbujcie tego gulaszu grzybowego

Pociąg Do Kuchni
Gulasz z boczku 175

Lubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą gryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli, curry, majeranek(...)aromat. Jako, że boczek zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z marchewką i groszkiem 196

Smaczny i pożywny obiad dla małego dziecka: gulasz z marchewką i groszkiem . 4 marchewki 400 g drobnego groszku świeżego lub mrożonego albo dwie puszki 250-300 g mielonego mięsa wołowego łyżka śmietany Groszek świeży albo mrożony moczymy przez 24 godziny w wodzie, którą potem wylewamy. Puszkowany groszek wystarczy odcedzić. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku(...)jogurtach). Powszechnie podaje się, że dzieci mogą jeść śmietanę po pierwszych urodzinach, ale jest to bezpieczne i od dziesiątego miesiąca, o ile nie stwierdzono alergii na krowie mleko. Gulaszu dla niemowlęcia nie przyprawiamy , jednak dla jednorocznego dziecka można dodać troszeczkę soli (dla dorosłego ma być wciąż niesmaczne). W przypadku troszkę starszych dzieci można dać więcej soli i nawet odrobiny pieprzu

PaleoSMAK
Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 162

Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół puszki pomidorów krojonych 300 ml bulionu łyżka mąki kukurydzianej papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól Puree: 5 sporych ziemniaków 2 łyżki masła 150 g sera żółtego 1/4 szklanki mleka sól Przygotowanie Przygotowujemy gulasz(...)czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 104

Gulasz wieprzowy z kluseczkami jest to danie węgierskie. Potrawa jest bardzo prosta, czasochłonna ale za to rezultat naszego wysiłku wyszedł zniewalająco smakowity. Gulasz najczęściej jest przygotowywany z łopatki wieprzowej. Najważniejszym składnikiem w gulaszu jest papryka w proszku w dość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy(...)zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć

Smaczne Potrawy
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 172

Gulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami  oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu(...)ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg  1 cebule  3 ząbki czosnku  sól 1 łyżeczkę  świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki  2 łyżki mąki pszennej  3-4  łyżki oleju  rzepakowego  SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym

Basia w kuchni