gulasz - 5976 przepisów (strona:29/399)

Gulasz z dyni z ostrą papryką 133

Gulasz z dyni z ostrą papryką zapowiada nam koniec lata i początek jesieni, a co za tym idzie dużo możliwości na gulasze, leczo i inne jednogarnkowe rozgrzewające dania. Dziś proponuję wegańską wersję gulaszu z dyni. Ma on orzechowo-maślany smak, ale nie jest mdły dzięki dodanym papryczkom. Do przygotowania gulaszu potrzebowałam: 1 mała dynia ok. 1,5 kg 2 ostre(...)minut. Dynia jest na tyle mała, że dłuższe smażenie spowoduje, że się rozpadnie. Na sam koniec dodaję łyżkę masła orzechowego, a po jego rozpuszczeniu dokładnie wszystko mieszam. Do dekoracji gulaszu przygotowałam prażone pestki dyni. Dynię prażę na małym ogniu na suchej patelni lekko mieszając. Trzeba uważać żeby nie spalić nasion, ponieważ zrobią się gorzkie. Kiedy zaczynają pęcznieć i “strzelać

Cookery.pl
Gulasz pieczarkowy na smakowitą niedzielę 88

Podajemy dziś na szybko przepis na smaczny, treściwy i łatwy w wykonaniu gulasz z pieczarkami. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielny obiad, to zapoznajcie się z mięsno-pieczarkową propozycją Agaty. Uraczycie tm daniem wszystkich gości, domowników i samych siebie. Jeśli tylko lubicie klasyczne kombinacje w pachnących ziołach. Leniwe gotowanie niedzielne W niedziele lubimy i chcemy ugotować coś samodzielnie(...)przepracowując się przy tym, bo przecież jest tyle innych fantastycznych rzeczy, które wreszcie można zrobić w wolnym czasie. Gulasz z pieczarkami, tak jak wiele pomysłów Agaty, to propozycja dla tych, którzy cenią sobie doskonałe efekty kulinarne, frajdę pichcenia i łatwość wykonania. Spróbujcie sami niedzielnej przyjemności gotowania dla siebie i bliskich z dzisiejszym przepisem! Gulasz z pieczarkami Składniki: 500 g mięsa

KulinarneImpresje.pl
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 811

Węgierski gulasz wołowy to jedno z dań, które wyniosłam z domu rodzinnego. Smaczny, aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający, czyli w sam raz na jesiennie i zimowe dni. Wiele osób nie przepada za wołowiną bo zrazili się jedząc suchą czy twardą. Ten przepis na węgierski gulasz wołowy jest prosty i w zasadzie po pokrojeniu robi się sam a wołowina wychodzi miękka(...)różnego rodzaju plackami np z cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki

Ola la LCHF
Gulasz Z Szynki 175

Jest to gulasz bez papryki, za to z marchewką. Brak papryki w niczym mu nie ujmuje wręcz powiedziałabym że jest nawet bardziej smaczniejszy :) Gulasz podałam z ryżem, możemy podać go również z kaszą lub ziemniakami :) Składniki na 4 osoby: 3 do 3 i 1/2 szkl wody 500 g mięsa z szynki na gulasz 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego(...)kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki gęstej śmietany np. 18% pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone np. domowe warzywko  <- klik przyprawa do gulaszu   np. od Smaki Natury mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1. 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie

Gotowanie...to proste !
GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 191

uwagi na twardość powinno być wcześniej odpowiednio zamarynowane. Mnie osobiście najbardziej smakuje sarnina i jelenina. I to właśnie jelenina znalazła się dzisiaj w mojej kuchni pod postacią gulaszu. Jest ona znacznie bardziej krucha, o mniej zwartej strukturze i charakterystycznym aromacie. Świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Najlepiej komponują się z nią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek(...)bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki 180 g marchewki 3 ząbki czosnku 120 g cebuli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki rozmarynu 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 ziarenka

Ola la LCHF
Wegański placek po więgersku 193

Pomysł na to danie dostałam od swojej siostrzyczki, zainspirowała mnie opowiadając jak ona podaje takie placki, (wariacji może być dużo) i na prawdę tak podane placki z wegańskim gulaszem są wyśmienite. Robiłam to danie pierwszy raz, ale teraz na pewno częściej będzie gościło w mojej kuchni.  Jeden taki placek z gulaszem wystarczy aby napełnić brzuszki największych łakomczuchów(...)Gulasz doprawiamy tak jak chcemy, bo jedni wolą ostro, drudzy jednak w wersji łagodnej. U mnie gulasz był lekko ostry. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki: na placki ziemniaczane (6 sztuk smażone na patelni o średnicy 24 cm): 16 średniej wielkości ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule sól, pieprz na gulasz: 100 g kotletów sojowych

Mój pomysł na
Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką 375

Jesień to czas papryki i cukinii, warto więc z tego korzystać. Dlatego też dzisiaj u mnie gulasz z piersi kurczaka ze sporą ilością papryki i młodziutkiej cukinii. Gulasz podałam z kaszą gryczaną i wierzcie mi było pyszny obiad. No a że ostatnio testuję garnek Fissler z kolekcji Profi Collection więc gulasz ugotowałam właśnie w tym garnku. Muszę powiedzieć, że coraz(...)bardziej się do niego przyzwyczajam i jak na razie nie znalazłam żadnych minusów. Wszystkie warzywa do gulaszu kroiłam nożykiem Victorinox z którego również jestem bardzo zadowolona i tak jak jak zapewnia producent nożyk jest bardzo ostry. Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 1 mała młoda cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka biała 1 cebula

Ala piecze i gotuje
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 155

Paprykarz czy gulasz? Gulasz czy paprykarz? Niektórzy, wśród nich ja, uważają, że różnica między tymi dwoma potrawami tkwi w użyciu w paprykarzu śmietany, pomijanej przy gulaszu. Najważniejsze, aby nie żałować obu papryki. Nie zawsze tak było. Gulasz początkowo był potrawą, którą żywili się wypasający bydło (węg. gulya) węgierscy pasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula(...)papryka stała się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często przygotowuję go używając wieprzowiny. Powinna być wołowina, ale ja jestem zwolenniczką kuchennych podmianek. Powiedzmy, że przepis jest, a ja jestem z nim, ale trochę obok

I tu będę miała takie te
Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami 176

Przepis na pyszny gulasz z wykorzystaniem moich ukochanych suszonych pomidorów - mega aromatyczny i sycący! :)   W domu rodzinnym moja Mama dość często przygotowywała gulasz, ale ja nie byłam zbyt wielką fanką tego dania. Niedawno po raz pierwszy ośmieliłam się przygotować gulasz wołowy po swojemu i przyznam, że teraz nie wiem czemu wcześniej nie zajadałam się tą potrawą?! Dlatego właśnie zdecydowałam(...)się poeksperymentować i przygotować także gulasz wieprzowy, dodałam kilka sprawdzonych składników i wyszło pysznie! Polecam! :) Gulasz wieprzowy: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki (może być każde inne, które lubicie i nadaje się na gulasz) 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego

Cooking Monster
Gulasz z Cukinią i Pomidorami – Bardzo Smaczny 192

Witam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cukinią i pomidorami, można go podawać z pieczywem lub ryżem. Polecam wypróbować przepis, według moich domowników jest bardzo smaczny, (nie mają wyjścia muszą chwalić:)) . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 cukinie (około 550 g) 1 bakłażan około 800 g pomidorów(...)wody 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cukinią i pomidorami https://www.youtube.com/watch?v=Gi0WqIjBIXs Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na gulasz: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki (pomidory sparzyłam wrzącą wodą, dzięki temu

Uwaga Babcia Gotuje
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 147

Wołowina po burgundzku czy boeuf bourguignon? A może po prostu gulasz wołowy? Czasami mam wrażenie, że wytworzyliśmy pewna otoczkę, wręcz aureolkę wokół postaci Julii Child i "jej" wołowiny po burgundzku. Z całym szacunkiem dla tej niesłychanie barwnej osoby ale myślę, że nie chciałaby by nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się(...)związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym i basta. Oczywiście to, co ja zrobiłem z wołowiną nie śmiałbym porównać do wersji gulaszu wołowego wypuszczonego z rąk zaprawionej w bojach ekipy z krakowskiego Zazie

Right Behind The Kitchen
Gulasz po polsku 142

każda gospodyni, tak i ja mam przepis na swoją wersję gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką(...)dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz na samą myśl o tym skóra mi cierpnie. Tak to jest jak człowiek pozna różnorodne smaki przypraw i ziół, zacznie z nich komponować pachnące, smakowite, uzależniające potrawy. Nie umiem

Rozpustne gotowanie
Gulasz z serc z indyka 297

się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa tej potrawy i jej podobnych. W naszej wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza(...)papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne

Kulinarna Pokusa
Gulasz zapiekany w kajzerce 136

Bardzo fajny sposób na serwowanie gulaszu, jest zapieczenie go w bułce kajzerce. Taki gulasz jest idealnym daniem na przyjęcia bo nie tylko jest smaczny, ale i ciekawie wygląda. Składniki: 500 g wołowiny 2 - 3 cebule 1 papryka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy sól pieprz oregano cząber szczypta cynamonu słodka i ostra papryka szczypta kurkumy mała śmietana 18% olej kilka(...)resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka. Śmietanę wymieszać z odrobiną sosu i dodać ją do gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia. Ściąć wierzchy kajzerek

Mama Gotuje
Gulasz wołowy na piwie 199

Gulasz wołowy na piwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze słodkimi, zimowymi warzywami tworzy pyszny sos. Alkohol błyskawicznie odparowuje, więc nie obawiajcie się częstować kierowców i dzieci. Danie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku(...)gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji. Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu) : 1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec) 1 kg ziemniaków 4 marchewki (ok. 400 g) 2 kalarepy (ok. 400 g) 2 średnie cebule 1 mały seler

Poezja smaku