gulasz - 5976 przepisów (strona:42/399)

Placek po zbójnicku 5883

Placek po zbójnicku czy placek po węgiersku nazwy różne ale chodzi o to samo. Pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na moją wersję. składniki: gulasz 600 g karkówki 1 cebula 250 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej(...)placki ziemniaczane 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula sól,pieprz 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia dodatkowo jogurt lub kwaśna śmietana 18% natka pietruszki Przygotować gulasz Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier

Monia miesza i gotuje
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 145

stawiamy garnek i gotowe. Czas i ogień zrobią resztę. Bo to naczynie naprawdę jest wszechstronne. Dlatego właśnie dzisiaj mamy dla Was dwa dania z użyciem tego naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ(...)mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy zacierki według uznania. My lubimy gęste gulasze i dodaliśmy ich około 200 g. Solimy i pieprzymy do smaku. Gulasz będzie gotowy po około 15 minutach, jak zacierki będą miękkie. A co najlepiej pasuje do takiego gulaszu? Chleb oczywiście

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z papryką i pieczarkami - przepis 126

Gulasz to nasze ulubione danie. Przygotowuję go a kilka sposobów. Oto jeden z nich  z papryką i pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale bardzo prosty. Wystarczy pokroić składniki i dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką. Gulasz z papryką i pieczarkami  Składniki(...)łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 papryka 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Gulasz z papryką i pieczarkami - składniki  Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się lekko zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso pokrojenie w kostkę

Pyza i Surówka
Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym (danie z szybkowaru) 172

Gulasz wieprzowy w sosie pieczarkowo-śmietanowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka(...)stałym strumieniem!). Gotować 23-25 minut.  Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Do gulaszu dodać przesmażone pieczarki wraz z cebulą.  Następnie gulasz lekko zagęścić i zabielić(do szklanki wsypać 2-3 łyżeczki mąki i dodać śmietanę 18%; całość ze sobą wymieszać; dolać odrobinę

Ugotować
Gulasz drobiowy z marchewką i papryką 22

Gulasz drobiowy z marchewką i papryką to pyszne i bardzo sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Artykuł Gulasz drobiowy z marchewką i papryką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Placek po węgiersku – domowy, sprawdzony przepis 30

podane z pysznym sosem mięsnym i polane śmietaną będą stanowić wyjątkowo smaczny i sycący obiad. Co prawda przygotowanie takiego dania zajmie nieco czasu, ale jeśli bardzo się spieszycie, to gulasz można przygotować nawet dzień wcześniej, a potem tylko go podgrzać i usmażyć placki ziemniaczane.   Składniki na placek po węgiersku (3 duże placki): 1, 2 kg ziemniaków duża cebula mała(...)marchew czubata łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia   Gulasz: 800 g mięsa na gulasz (np. łopatka czy karkówka wieprzowa, szponder wołowy, ja dałam pierś z indyka) cebula mała marchew papryka czerwona szklanka passaty pomidorowej szklanka wody lub bulionu łyżka sosu sojowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania: gęsta śmietana

e-PrzepisyKulinarne
Bò Kho 58

tradycyjny i niezwykle popularny wietnamski gulasz wołowy. Kuchnia Wietnamska u Rafalcook Gulasz ten mój drogi czytelniku możesz spożywać samodzielnie lub w towarzystwie chrupiącej bagietki, makaronu, lub oczywiście ryżu. Podstawowe składniki Bò Kho to oczywiście wołowina pokrojona w kostkę, marchewka, trawa cytrynowa, cynamon, czosnek, chili, szalotka, pieprz, zioła i wszystko to jest wolno gotowane w bulionie. Oczywiście gulasz może zawierać też(...)jednego przepisu, jest ich tyle, ilu kucharzy je przyrządza. Pochodzenie i historia powstania pozostaje tajemnicą, choć część historyków uważa, że jest to połączenie wschodu i zachodu. Na wsiach wietnamski gulasz jest zwykle bardziej ostry niż w miastach. I choć dla nas może się wydawać to dziwne mój drogi czytelniku, to danie jest spożywane na śniadanie. Na zakończenie, zapraszam Cię

RafalCook
Gulasz drobiowy z pieczarkami 46

Gulasz drobiowy z pieczarkami to szybka i bardzo prosta potrawa, która wszystkim będzie smakować. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/kurczak-z-pieczarkami-w-sosie-smietanowym-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/kurczak-z-pieczarkami-w-sosie-smietanowym-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/kurczak-z-pieczarkami-w-sosie-smietanowym-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 filety z kurczaka,\r","1 cebula.\r","8 pieczarek,\r","1\/2 fili\u017canki \u015bmietanki(...)u00f3l, pieprz,\r","olej"],"name":"Gulasz drobiowy z pieczarkami","recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Pieczarki dok\u0142adnie umy\u0107 i pokroi\u0107 na plasterki.\r","Cebul\u0119 obra\u0107 i pokroi\u0107 w kostk\u0119.\r","Rzuci\u0107 cebul\u0119 na patelni\u0119 z odrobin\u0105 oleju. Poczeka\u0107 a\u017c si\u0119 zeszkli.\r","Doda

Bardzo Gruby Smok
Placek zbójnicki vel.po węgiersku 72

życiu placka po węgiersku 😉, który z Węgrami nie ma nic wspólnego i zapewne jadąc na przykład na urlop do Węgier, nie zjesz tam placka po węgiersku. Zapewne zjesz tam Gulasz, który jest obecny wszędzie i tutaj jedna z teorii głosi, że placek po węgiersku u nas też pod nazwą placek zbójnicki, pochodzi z Podhala polskiej lub słowackiej stronie. Słowacji była(...)Przede wszystkim musimy przygotować składniki Placki ziemniaczane Ziemniaki jakieś 1,5 kg Jajko 2 sztuki Mąka zdrowa łyżka Cebula Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Olej rośliny Gulasz Mięso wieprzowe od szynki Cebula Czosnek Czerwona papryka Ogórki konserwowe Zmielone papryczki chili 1-2 łyżeczki Pomidory San Marzano 1 puszka Wędzoną papryka 1-2 łyżki Słodka papryka

RafalCook
Gulasz warzywny z kiełbasą 88

Gulasz warzywny z wkładką Gulasz warzywny z kiełbasą wędzoną, w moim przypadku świeżym chorizo, jest inspirowany drugim odcinkiem serialu Wiedźmin, wyświetlanym przez NETFLIX.  Cintrans, którzy muszą uciekać z zamku,  szukają schronienia w lasach. To jest nie lada wyzwanie dla kucharzy. Z dostępnych składników, czyli warzyw i wędzonej kiełbasy, która może być długo przechowywana muszą stworzyć proste, ale zarazem(...)marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 1 por biała część 2 cebule 3 ząbki czosnku 30 g masła Pietruszka suszona Słodka papryka Sól Pieprz świeżo zmielony Jeśli mamy już składniki, Gulasz Warzywny czeka by go zjeść, ale najpierw trzeba go zrobić Po pierwsze pokrój warzywa i kiełbasę na wielkość kęsa. Po drugie rozgrzej rondel i w pierwszej kolejności wrzuć kiełbasę. Chwilę

RafalCook
Gulasz na ostro z ciecierzycą 75

Gulasz na ostro z ciecierzycą to rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na obiad lub kolację. Pikantny, aromatyczny i niezwykle sycący. Doskonały ze świeżym chlebem, ale można dodać do niego także pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Ostrość możesz regulować ilością dodanej papryczki chili. Składniki: 1 kg mięsa na gulasz (najlepsza będzie wołowina) 3 łyżki oleju 2 duże cebule 5 ząbków czosnku(...)marchewki 2 papryki (żółta i czerwona) papryczki chili lub jalapeño (ilość wedle uznania) 4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego tymianek, słodka wędzona papryka, cząber, kurkuma, kolendra sól, pieprz Gulasz na ostro z ciecierzycą- przepis Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Do przygotowania gulaszu najlepsze będzie mięso wołowe, ale możesz użyć też wieprzowego lub z udźca

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na gulasz warzywny 97

Gulasz jest jedną z tych potraw, która smakuje dobrze o każdej porze roku. Możemy przygotować go na kilka dni, ponieważ wyjęty ze słoika wciąż smakuje tak, jak zaraz po przygotowaniu. Dzisiejszą propozycją będzie wersja warzywna tego dania, która z pewnością spodoba się wegetarianom. Taki gulasz zawsze świetnie smakuje, a do tego naprawdę dobrze wygląda. To łatwy i szybki przepis, który(...)średnie cebule 5 pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów świeże zioła (pietruszka, bazylia lub koperek) 3 łyżki oleju roślinnego odrobina ostrej papryki w przyprawie sól i pieprz do smaku Gulasz warzywny – przepis: Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć cebulę i lekko ją podsmaż. Pokrojoną w kostkę marchewkę wrzuć do smażącej się cebuli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z indyka z marchewką i pomidorami 65

Gulasz to jeden z lepszych pomysłów obiadowych, oczywiście pod warunkiem, że jadacie mięso. Można przygotować od razu większą porcję i mieć obiad z głowy na dwa dni. Do tego wystarczą ziemniaczki lub kasza oraz dobra surówka i wszyscy domownicy powinni być zadowoleni. W sezonie jesienno-zimowym takie rozgrzewające obiady sprawdzą się idealnie. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny gulasz(...)indyka z marchewką i pomidorami. Nam bardzo smakował Gulasz z indyka z marchewką i pomidorami – składniki (4-5 porcji): około 600g polędwiczki z indyka, pół łyżki masła klarowanego, łyżka oliwy z oliwek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 10 pomidorków koktajlowych (lub 3-4 zwykłe pomidory), 100g śmietanki 18%, 250ml

Natka Pietruszki
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym / Pork Loin in Gravy 100

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny gulasz z polędwicy to szybsza wersja gulaszu wieprzowego, fantastycznie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Zobaczcie, jak szybko przygotować pyszny gulasz z polędwicy na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube   Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym jest(...)Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym świetnie smakują z pieczarkami, ale jeśli nie przepadacie za grzybami, możecie zrezygnować z tego dodatku. Zamiast nich możecie dodać drobno pokrojoną paprykę.  Gulasz z polędwicy wieprzowej to najlepszy wybór na jesienny czy zimowy obiad. Jest gotowy znacznie szybciej niż tradycyjny gulasz wieprzowy. Doskonale smakuje z zestawem surówek (na przykład z marchewki, pora

Lekcje w kuchni
Gulasz z indyka z płatkami papryki 84

Gulasz z indyka z płatkami papryki to świetna propozycja na pyszny oraz przy okazji niezbyt skomplikowany obiad, który posmakuje każdemu. Aromatyczny sos z dodatkiem płatków papryki idealnie otula mięciutkie mięso. Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia. Polecam! Gulasz z indyka z płatkami papryki - składniki: około 500g mięsa z indyka (można użyć dowolnego, w tym wieprzowego) papryka słodka (u mnie słodka wędzona(...)czosnku 3 łyżki płatków papryki   3 listki laurowe  3 ziarna ziela angielskiego około 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) sól , pieprz do smaku Gulasz z indyka z płatkami papryki - przygotowanie:   Mięso pokrojone w kostkę oprószyć solą oraz papryką, a następnie dokładnie obtoczyć w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć

Di gotuje