gulasz - 5976 przepisów (strona:136/399)

Gulasz wieprzowy 164

Klasyczny gulasz wieprzowy podawany najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 g mięsa wieprzowego z szynki duża cebula słodka papryka 3 ziela angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżki mąki Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Obsmażyć(...)szklanki wody z liściem laurowym i zielem. Dodać do niej obsmażone mięso. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu. Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody

wyzwania kuchenne
Gulasz z dzika z dodatkiem dyni 211

Swego czasu natrafi ł am na mięso z dzika. Rzadko jadam dziczyznę i nie wiedziałam co z tego mięsa zrobić. Wpadłam na pomysł, aby "wyczarować" gulasz z dodatkiem dyni i marchewki. Wyszedł delikatny, smaczny i bardzo aromatyczny :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Przechowywanie żywności 150

jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce(...)owoców, mleka czy jogurtu naturalnego. Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często kupujemy za dużo a gdy zaczną więdnąć wyrzucamy do kosza. Makaron z gulaszem warzywnym to bardzo smaczne i proste danie. Mrożonki (szpinak, warzywa na patelnie i inne) – są bardzo przydatne w kuchni, ponieważ zachowują praktycznie wszystkie wartości odżywcze a ich przygotowanie nie wymaga

moj przepis na
Gulasz wołowy z makaronem. 164

Składniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kostka mięsna do duszonych mięs papryka ostra mielona, pieprz 100 g masła Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do garnka.  Następnie ok. 75 g masła roztapiamy na patelni wsypujemy do niego pieprz(...)zależności jak bardzo chcemy ostry gulasz tyle go sypiemy).  Masło również wlewamy do garnka zalewamy wszystko wodą, dodajemy liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i paprykę ostrą mieloną. Do smaku dodajemy kostkę mięsną i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa.  Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności

Moje-pitraszenie
Kotlety mielone z dzika 154

Bardzo smaczne mielone z dziczyzny - z dzika. Nie będzie nam potrzebne mięso bardzo dobrej jakości - wystarczy mięso na gulasz. Warto czasem zrobić takie kotlety, to zupełnie inne mielone! Polecam!  składniki 400 -450 g  mielonego mięsa z dzika (wykorzystałam mięso na gulasz) 5 ząbków czosnku - posiekane 40 g czerstwej bułki  1 łyżeczka świeżego lub 1/2  suszonego rozmarynu

Stare Gary
Gulasz z kurczakiem / Stew with chicken 173

oleju , dodajemy ostrą papryczkę i dokładnie mieszamy. Stawiamy na gaz pa telnię i lekko po dgrzewam y olej z przyprawą . Następnie dodajemy olej z papryczką do kurczaka i mieszamy. Gulasz stawiamy na gaz i dusimy około 40 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gulasz nadaje się do placka po zbójnicku czy do kaszy gryczanej. Smacznego! ***** First

Projekty ze smakiem
Gulasz z dzika z dodatkiem dyni 213

Swego czasu natrafi ł am na mięso z dzika. Rzadko jadam dziczyznę i nie wiedziałam co z tego mięsa zrobić. Wpadłam na pomysł, aby "wyczarować" gulasz z dodatkiem dyni i marchewki. Wyszedł delikatny, smaczny i bardzo aromatyczny :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 135

pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: *  żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem(...)grała pierwszych skrzypiec, ale niewinnie i po cichutku wkradła się niemal w każde danie. Ryba oprószona Inką bezglutenową zyskała nowy wymiar smaku. Zaś dodatek kawy w sosie i gulaszu nadały im głębi... Pysznie było, tyle powiem. Lubię eksperymenty, lubię nowe smaku i nie grymaszę, gdy dostaję pierogi przygotowane z mąki gryczanej. I choć wiem, że mi łasuchowi, trudno byłoby zupełnie

kolorowotorcikowo
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 217

zająłem się pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze(...)chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich serc :) Warsztaty były świetnie zorganizowany i wyszedłem z nich z nową wiedzą i mega objedzony ;) Oprócz tych pysznych dań, które robiliśmy, za naszymi plecami kusiły nas przystawki :) Dziękuję Ince, za możliwość udziału w warsztatach, Tomaszowi Jakubiakowi i jego kucharzom za przekazaną wiedzę i wszystkim uczestnikom za świetną

Parowar Faceta
Gulasz z żołądków drobiowych 214

ilościch i na dodatek większość i tak zjadam ja. Od małego lubię żołądki i pamiętam, że zawsze w domu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka(...)płyn podczas duszenia za bardzo odparował należy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodac posiekana natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym

Monia miesza i gotuje
Gulasz z ryżem 179

Gulasz z ryżem to bardzo prosta i sycąca potrawa idealna na obiad.  Parę słów z wikipedii: Gulasz - węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.  Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się

Pychotkaaa
Kluski śląskie 169

przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać z dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki. Najlepiej smakują same(z okrasą) lub z różnego rodzaju gulaszami, kiedy to możemy obtoczyć je w pysznym, mięsnym sosiku :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2-4 czubate łyżki mąki pszennej* 2-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej* 2-3 jajka (w zależności(...)kluski delikatnie wkładamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi (zwiększa się przez to ich kaloryczność). W sklepach

MyCookBook.pl
Gulasz z serc indyczych. Wyśmienity i delikatny. 209

Dziś zapraszam na rozgrzewający... świetny na jesienne i zimowe obiady, czy kolacje... gulasz z serc indyczych. jak już pewnie pisałam mam to szczęście, że moja rodzinka bardzo lubi wszelkie podroby... więc często to wykorzystuję :) Zapraszam :) Składniki -  60 dkg serc indyczych - 1 cebula - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek mielony, sól, sos sojowy, papryka czerwona mielona - olej - 3 łyżeczki mąki(...)miękkie dodaję cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Gulasz a'la węgierski 128

Składniki na gulasz łopatka wieprzowa, 500g ziemniaki, 3 średnie szt papryka czerwona, 1 duża szt cebula, 2 szt czosnek, 3-4 ząbki olej majeranek, 1 łyżeczka bazylia, 1 łyżeczka kminek mielony, 1/2 łyżeczki papryka słodka, 1/2 łyżeczki sól  Składniki na kluski kładzione jajka, 2 szt mąka pszenna, 4 kopiaste łyżeczki Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę 2cm. Cebulę i czosnek(...)miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą. Łyżką kładziemy kluski na wrzątek. Gotujemy przez minutę, wyciągamy łyżką cedzakową.  Do gulaszu dodajemy kluski, delikatnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Czeskie knedle, knedliczki 178

Czeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę, chcę(...)kłaść po jednym wałku i gotować około 10 minut. Wałki bardzo rosną!!!! Wyjąć knedla z wody i delikatnie kroić bardzo ostrym nożem na grube plastry. Od razu polewać sosem, gulaszem i podawać. Smacznego

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania