gulasz - 5976 przepisów (strona:145/399)

1465.Gulasz radomski 260

Lubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce  Kuchnia Polska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę  10 dag wędzonego boczku 1 kg ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki  4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek(...)razem z posiekaną zieleniną i zalać rosołem z kostki, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną) do miękkości około 1-1,5 godziny. Można także gulasz przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 1-1,5 godziny. Przed podaniem doprawić do smaku. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie marca 174

lutym ogółem było  123 858.. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania. Zapraszam również do akcji z czekoladą w roli głównej i do akcji Babki i babeczki .. Gulasz z żołądków Sałatka z makaronem Gulasz z piersi kurczaka z warzywami Surówka z sałaty lodowej Sałatka z makaronem Proste i szybkie ciasto kakaowe Schabowy ciut inaczej Sałatka z tortellini Sałatka

Moje domowe kucharzenie
Coś jakby leczo 255

potrawa bardzo prosta, dość szybka, a do tego jednogarnkowa. Mimo że będę tęsknić za letnimi warzywami, to uwielbiam jedzenie tego typu, a także rozgrzewające, gęste zupy i gulasze. Pewnie będzie tu ich coraz więcej. Na całe szczęście niektóre warzywa można dostać przez cały rok. Nie wiem, jak inaczej bym przeżyła ;) Smacznego

Ratunku obiad
Boeuf bourguignon 151

Francji urozmaiciłam moje świąteczne menu o dania, którymi niejedna pani domu w Polsce nie zaprzątałaby sobie głowy. Jednym z nich jest boeuf bourguignon. Można by rzec: ot francuski gulasz, nic nadzwyczajnego. Jednak ci, którzy znają to danie wiedzą, że nie jest ono tak do końca zwyczajne. Rozpływające się w ustach mięso i niesamowity aromat wina sprawiają, że danie to zasługuje(...)łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki sól, pieprz bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka tymianku - związane nitką) Mięso kroimy na kawałki jak na gulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Doprawiamy pieprzem, dokładamy też goździki. Pod przykryciem odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której

Przysmaki Karolki
Placek po Wegiersku 244

Gulasz: Ok 0.5 kg  wieprzowiny lub wolowiny 1 cebula 2 papryki- czerwona I zielona 200 gr pieczarek 3 trojkaciki sera topionego Sol, pieprz i papryka Placki ziemniaczane: Ok 1 kg ziemniakow 1 cebula 2 lyzki maki 1 jajko 2 zabki czosnku Sol, pieprz Wykonanie: 1 . Mieso pokroic , wrzucic do garnka, dodac soli, pieprzu i papryki- podsmazyc, a pozniej dusic(...)poltalarki cebule i pieczarki? dusic ok 5-10 min. Dodac serki topione i papryke- dusic nastepne 5-10 min. Przyprawic do smaku (polecam ziarenka smaku- przyprawe ziolowa do gulaszu. ) 2 . Zetrzec ziemniaki  i cebule na tarce z malymi oczkami, dodac jajko, make, czosnek, sol i pieprz. Wymieszac . Smazyc na patelni z dwoch stron. 3. Posypac tartym serem lub polac

Smaki Edyty
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 189

Otaczające butelki wina wprawiają w typowo hiszpański nastrój. Stąd też nie mogło zabraknąć prawdziwego, hiszpańskiego jedzenia. MENU: Gazpacho andaluzyjskie Paella marinara (z owocami morza ) fot.: Karmel-itka Cocido madrileno ( gulasz madrycki)  Churros z sosem czekoladowym fot. Karmel-itka. Crema catalana ( krem kataloński ) fot. : Karmel-itka .   Panierowane jajka przepiórcze fot. : Karmel-itka. Tortilla di patatas fot.: Karmel-itka Pierwszy(...)potrafią naprawdę  zaspokoić kubki smakowe smakoszy. Lub ewentualnie blogerek kulinarnych. fot. : Karmel-itka Wiadomo, gotowanie nie może obyć się bez końcowej degustacji. Nie mam faworyta, chociaż zachwycił mnie gulasz madrycki i paella. Wszystko doprawione prawdziwym, hiszpańskim winem, szczyptą dobrego humoru i garścią wspaniałych osób... Nie mogło się nie udać! fot.: organizatorzy Pierwszy raz widziałam Kasię w akcji i muszę

W kuchni Karmel-itki
Kurczak po azjatycku 299

Przygotowane warzywa dodac do mięsa. Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa. Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic do wrzenia , zmniejszyc ogień i dusci ok. 5 minut. Gulasz przyprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dymkę pociąc w paseczki i udekorowac

Słodkości i nie tylko
Gulasz wieprzowy z grzybami 32

zbiorów. Nie! Tego się nie robi, szczególe mi! Mieszkam w Czewie od niedawna, więc jeszcze lasów tutejszych nie znam, i trudno mi jest cokolwiek uzbierać. Ostatnie znaleziska przeznaczyłem na gulasz. Wyszła petarda, więc gorąco polecam Arek Gie Składniki:         500 g karkówki wieprzowej 500 g grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) 3 łyżki smalcu wrzątek (około 1 litra

R'n'G Kitchen
PISTO, hiszpański gulasz warzywny z jajkiem sadzonym. 23

PISTO, to hiszpański gulasz warzywny podawany z jajkiem sadzonym . To danie aromatyczne, lekko rozgrzewające, obfite w sezonowe warzywa. Najlepsze wczesną jesienią. Do przepisu na pisto podeszłam bez szczególnych oczekiwań na coś wyjątkowego, ot duszone warzywa w sosie pomidorowym. A jak się okazało pisto zachwyca każdą osobę, którą poczęstuję tą potrawą, nawet zagorzałych mięsożerców stroniących od warzyw. Pisto może być pysznym

Codziennik Kuchenny
Gulasz ze schabu z warzywami w sosie własnym 37

Gulasz ze schabu z warzywami w sosie własnym to pyszny oraz sycący obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi miękkie i doskonale komponuje się z kremowym sosie z dodatkiem warzyw. Uwierzcie, że nawet z najprostszych składników można przygotować smaczny obiad. Jeśli chcecie to użyjcie innego mięsa lub swoje danie urozmaićcie ulubionymi warzywami. Smacznego! Czytaj więcej

Di gotuje
Wegański gulasz ze szparagami 25

które zwykle nie mam czasu. Mamy akurat końcówkę sezonu na szparagi, które bardzo lubię i zawsze z przyjemnością zjadam pod przeróżnymi postaciami. Dziś podałam je z kluskami w aromatycznym gulaszu. Składniki : pęczek szparagów (500 g) 4 grzyby suszone słoik (300 ml) przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego estragonu 50 g kostki lub krajanki sojowej sól pieprz olej do smażenia Odłamać twardsze końcówki

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z indyka z warzywami w sosie własnym 40

Gulasz z indyka z warzywami w sosie własnym to moja propozycja na smaczny i lekki obiad, który nie wymaga spędzenia w kuchni mnóstwa czasu. Lubię takie szybkie dania, a Wy? Filet z indyka jest niskokaloryczny i dostarcza wielu składników odżywczych. W połączeniu z warzywami oraz sosem to Czytaj więcej

Di gotuje
Jak rozgrzać się zimą? Przepisy na rozgrzewające dania, napoje i przyprawy 51

wtedy sięgać po rozgrzewające potrawy, napoje i przyprawy, które rozgrzeją nas od środka i poprawią samopoczucie. Poznaj sprawdzone sposoby na walkę z zimowym chłodem! Rozgrzewające dania – termosy obiadowe Zupy, gulasze i potrawy jednogarnkowe Rozgrzej się od środka jedząc rozgrzewające zupy. Warto przygotować gęsty rosół z warzywami korzennymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SMACZNY GULASZ WIEPRZOWY + FILMIK 32

Gulasz dobrze ugotowany to podstawa dobrego dania, a mój taki jest, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1 kg lub trochę więcej, wieprzowej łopatki 1 płaska łyżka słodkiej papryki 3 łyżki mąki pszennej  2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 10 ziarnek pieprzu 1 łyżka jarzynki 1 duża cebula mielony pieprz, sól do smaku  magii według uznania

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz z dzika 33

godzinie dodajemy grzyby (nie muszą być rozmrożone), gotujemy kolejną godzinę (również na średnim ogniu), tutaj mieszamy zdecydowanie częściej. W razie potrzeby i preferencji, dolewamy wody (najlepiej wrzątku).   Gulasz doprawiamy solą i pieprzem, wg własnego uznania.   Ponownie wkładamy nad płomień, tym razem na najmniejszy, gotujemy pod przykryciem przez około 2-3 godziny, kontrolując płyn i mieszając. Podajemy z ulubionymi

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania