grzyby - 15226 przepisów (strona:541/1016)

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ WARZYWNĄ Z NUTĄ GRZYBÓW LEŚNYCH 128

tylko na Święta, jest to również doskonały pomysł na śniadanie czy jako przekąska na różnych imprezach okolicznościowych. Moja dzisiejsza propozycja to jajka faszerowane  pastą warzywną z nutą grzybów leśnych   Rolnik . Pasta ta idealnie sprawdza się jako smarowidło kanapkowe. jednak ja postanowiłam wypróbować ją jako farsz do jajka. Decyzja ta okazała się bardzo dobra a jaja wyszły przepyszne(...)dodatku wystarczyła tylko chwila na przygotowanie dobrego śniadanka dla męża do pracy ;) Składniki: * 4 jajka * 1 łyżeczka majonezu * 7-8 łyżek pasty warzywnej z nutą grzybów leśnych * szczypta soli Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić je wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko. W miseczce rozgnieść widelcem żółtka, wymieszać je z majonezem i szczyptą soli

Zrób to smacznie
Chipsy z dyni 206

kartach kalendarza pojawia się wrzesień najczęściej pachnie już jesienią. Jesień nie jedno ma imię w smakach kulinarnych i każdy z nas może mieć własny guścik. Jedni kochają jesień za grzyby a inni np za dynię. Dzisiaj zapraszamy na zdrową przekąskę, mianowicie chipsy z dyni które bardzo lubię. Możemy przygotować je na słono, na ostro bądź ziołowo. Kwestia smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rosołek wegański 173

angielskim- smażyć do zarumienienia warzyw ( przez 8-10 min.) Gdy warzywa się zarumienią dodać alkohol intensywnie mieszając, czekając aż płyn odparuje. Dodać resztę składników ( tj. wodę, fasolę z puszki, grzyby, seler naciowy, koncentrat pomidorowy ), garnek przykryć i gotować rosół na małym ogniu przynajmniej 1 godz. a najlepiej 2-3 godz. Po tym czasie rosół przecedzić, warzywa dobrze odcisnąć, doprawić

Proste Potrawy
Pierś z kurczaka z kurkami 285

Kurki, to aromatyczne grzyby, które komponują się wspaniale z wieloma mięsami. Sprawiają, że prosty posiłek smakuje po królewsku. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka z kurkami. Szybko, prosto i smacznie. Składniki: pierś z kurczaka (około 600 g) około 300 g kurek 2 średnie cebule 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 100 ml śmietany 30% łyżka

Smak mojego domu
Borowiki z papryką 142

szkl olej, 3-   łyżki ocet 10 % ziele angielskie listki laurowe PRZYGOTOWANIE: Borowiki średniej wielkości, oczyścić, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, osolić i obgotować przez kilka minut. Następnie grzyby przecedzić, ostudzić, pokroić w szersze paski. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, cebulę obrać i pokroić z papryką w paski. Udusić na patelni cebulę, dodać paprykę, poddusić jeszcze chwilę. Do garnka

Kuchnia Danusi
Schab w sosie kurkowo - musztardowym 192

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce.  2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab - powinien się zarumienić. Wtedy dodajemy warzywa i grzyby, zalewamy 1/2 litra wody. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę.  3. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę. Mąkę rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, również dodajemy do sosu

Szefowa kuchni
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 255

łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą(...)mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych, obrane i pokrojone na ćwiartki cebule. Pamiętaj o mieszaniu! 2. Zalej litrem bulionu. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, papryką 3. Zagotuj. 4. Przelej do naczynia,w którym będziesz

U Fiolki
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 218

słone plasterki jabłka podsmażane krótko na maśle. Niby nic, a robią całość i wprowadzają iście swojski klimat! Ach, no i tymianek! Zioło, które jak żadne inne kocha jesienne potrawy...grzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
kotlety schabowe z prawdziwkami... 184

frytki domowe - w opisie, mizeria - w opisie grube kotlety schabowe w worku foliowym mocno i cienko rozbić, włożyć do roztrzapnych jajek z maślanką, kucharkiem, pieprzem i marynować klika godzin grzyby prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w niedużej ilości wody z 20 minut, wystudzić i wylać na sitko na oleju Wielkopolskim rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule, dodać z sitka

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z kurkami i kurczakiem 207

wkładamy do lodówki. W tym czasie zajmujemy się farszem: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone kurki i smażymy aż grzyby zmiękną. Można na 5-10 minut przykryć pokrywką, żeby szybciej doszły. Gdy kurki są już gotowe dodajemy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę, sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze

Cook&Love
Smażone sowy w zalewie octowej 222

przekładać kawałki smażonych sów i cebulę. Układać bardzo ciasno. Na sam koniec wlać zalewę. Od razu zakręcić słoiki. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Od lewej strony: smażenie grzybów i przygotowywanie zalewy octowej Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Marynowane grzybki 158

zimowym stole nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Są różne szkoły przygotowania tej zakąski, ja robię na słodko - kwaśno. Taki mamy rodzinny smak. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
risotto z kurczakiem i grzybami leśnymi 181

zrobić na obiad ,to najczęściej robię risotto.Dzisiaj polecam z kurczakiem i grzybami leśnymi oraz papryką .Mój syn stwierdził ,że nigdy lepszego nie jadł.. składniki: 1 szklanka ryżu minimum 6 grzybów leśnych 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 kg odfiletowane udka z kurczaka lub piersi 2 szklanki bulionu

Ugotujmy Coś
Spaghetti z kurkami i porem 129

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby bardzo kochamy, nie tylko zbierać. Właśnie niektóre się teraz suszą, część zamroziliśmy, kolejna poszła do słoików. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, który podobnie jak Kuchnia często czytamy

R'n'G Kitchen
Schabowe w sosie kurkowym z czerwoną borówką 150

prawdziwie jesienny, schabowe w sosie kurkowym i czerwoną borówką. Co prawda kurek w lesie jak na lekarstwo ale w sklepach ich nie brakuje. Kiedy więc natrafiłam na moje ulubione grzyby od razu zamarzyły mi się schabowe w sosie kurkowym. Kurki i czerwona borówka to iście królewska para, która świetnie pasuje do schabowych. Sezon na borówkę właśnie się rozpoczął

codojedzenia