borowików szlachetnych: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/09/sos-z-borowikow-szlachetnych.html Na dwie porcje wystarczy zmniejszyć składniki o połowę. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać. Wymieszać z sosem i posypać startym grana padano. Grzyby robią swoje. Proste, szybkie, aromatyczne, a zarazem niesamowite danie... Buon appetito
Karola gotujedodajemy opakowanie szpinaku. Pamiętajmy, by zwrócić uwagę, czy był on wcześniej myty. Jeśli przeszkadzają Wam zbyt duże jego liście, to spokojnie możecie go poszatkować. Ja lubię jeszcze grzyby mun, zatem dodałam garstkę. Gotuję na wolnym ogniu, a pod koniec dodaję ugotowane uprzednio ziemniaki. Smacznego
Karczma HonoriettySałatkę nazwałam jesienną, bo jest z grzybami i papryką. Do tego z moją ukochaną paloną kaszą gryczaną i bundzem, który dotarł dzisiaj do mnie z gór. Jest to dość drogi i słabo dostępny ser, więc możecie zastąpić go na przykład mozzarellą- paradoksalnie niezwykle łatwo ją kupić, jest niemal w każdym sklepie, a przecież nie jest nasza... Marzy mi się, żeby
Pichceniomanialaurowy. Doprawiłem solą i pieprzem. Kanie opłukałem pod cienkim strumieniem wody, można przedmuchać, wg uznania. Po osuszeniu pokroiłem je w dość szerokie paski. Na patelni rozgrzałem masło, przesmażyłem pokrojone grzyby. Z bulionu wyjąłem ugotowane warzywa, które po ostudzeniu pokroiłem, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki, por w grube krążki. Warzywa i uduszone kanie dodałem do bulionu, wsypałem słodką paprykę
R'n'G Kitchenmieszania .Zaangażowałam moich panów i nie było aż tak żle 🙂 .W domu zawsze jest ryż .a resztę można improwizować 🙂 . składniki: porcja na 1 osobę. 1/3 szklanki ryżu 3-4 grzyby
Ugotujmy Cośłyżki klarowanego masła pół litra wywaru warzywnego gałązka świeżego rozmarynu liść laurowy ziele angielskie świeżo zmielony czarny pieprz sól Wykonanie: Kurki oczyszczamy z piasku i igliwia, większe grzyby kroimy na kawałki, malutkie zostawiamy w całości. Cebulę drobno szatkujemy, marchew trzemy na tarce o większych oczkach, lub siekamy w rozdrabniaczu. Cebulkę podsmażamy na klarowanym maśle, gdy się zeszkli dodajemy
Quinoa Raz!porcje potrzebujemy 400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka miodu 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz olej do smażenia Kapustę poszatkować, włożyć do garnka zalać 3/4 litrem wody i gotować do miękkości wraz z kostkami(...)wołowymi, suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku w 0,5 litra wody. Wody po ugotowaniu nie wylewać! Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Do ugotowanej kapusty dodać ugotowaną kiszoną kapustę, podsmażoną kiełbasę, miód i koncentrat. Wodę z gotowania kiszonej kapusty dodajemy według własnego uznania, jeżeli lubimy kwaśne
Jadło i czytadłokulinarno-fotograficznym, którego efekty możecie zobaczyć na stronie warzywneinspiracje.pl . Późne lato i początek jesieni to chyba najbardziej ciekawy sezon dla wielbicieli warzyw i owoców. Pojawiają się już pierwsze grzyby i dynie, są jeszcze maliny, borówki i jeżyny. Owoce te sprawdzają się najlepiej w prostych ciastach, do których zaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest
Smakowity Blog KulinarnyKremowa zupa pachnąca lasem, z dużą ilością warzyw i tymiankiem. Żeby jednak nie było zupełnie gładko to wierzch posypałam chrupiącym boczkiem i podsmażonymi grzybami. Mówię Wam, to jest przepyszne! Koniecznie musicie spróbować takiej domowej zupy kurkowo-cukiniowej. Wiecie, że takie kremowe zupy są bardzo dobrze przyjmowane przez przewód pokarmowy? Nasz organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje składniki odżywcze ze zmiksowanych składników
Smaczna Pyzasól 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurki oczyszczamy i suszymy. Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy na nie kurki i obsmażamy ok 5 minut. Siekamy cebulę, solimy i dodajemy do grzybów. Razem z pokrojoną kiełbasą smażymy chwilę do zarumienienia. Rozbijamy jajka. Ścinamy jajecznicę i posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Najlepiej smakuje z Rodziną
ChilliJemyzmieniają się w sielankę ale można popatrzyć na nie świeżym spojrzeniem i powiedzieć "i co cieniasy, i tak dam radę was pokonać!" . Ja, las, łąka, owady, aparat (czasem jeszcze grzyby). Nie wiem,co tak uspokaja. Brak ludzi, czy otaczająca natura ? Pewnie wyglądam troszkę jak pijana, bądź niespełna rozumu, śmiejąca się do "robaka" czy innej istoty
CynamonemPoOczachkurki. Smażycie kolejne 5 minut, dodajecie śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki (wcześniej też je myjecie i siekacie). Smażycie kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje, ale nie przesadźcie, bo grzyby się zrobią zbyt miękkie. Przyprawiacie solą, pieprzem i gałką. Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, lekko studzicie i kroicie na plasterki, polewacie jej sosem
GRUBY WAŁEKSycące makarony, wyraziste sosy, mnóssssstwo pomidorów i... słodycze. No bo kto ich nie lubi? A łasuchy Polacy i Włosi w szczególności. Włoskie knajpki wyrastają jak grzyby po deszczu, pomijam oczywiście pizzerie, ale przyznacie sami, jest ich na pęczki i to wszędzie, zawsze pod ręką czy choćby na zamówienie. Makarony, sałatki, calzone i inne specjały. Desery też mają
W kuchni Karmel-itkipieczonego kurczaka. O tej porze nie praktycznie dnia w tygodniu abym nie przyrządzała coś z kurkami. Coraz o nie trudniej, bo u nas ostatnio jest ciepło ale bezdeszczowo, a grzyby wiadomo rosną po deszczu. Nie wiem skąd się biorą kurki w sklepie w taką pogodę… Miałam jeszcze zapasy, bo na szczęście kurki można długo przechowywać, więc obiecałam rodzince
codojedzeniadziś do tego zestawu dochodzi prosta i wyborna pasta kurkowa przygotowywana z kurek smażonych na maśle klarowanym, z dodatkiem białego wina, cebulką i odrobiną czosnku (aby nie przytłoczył smaku grzybów!). Pasta już sama w sobie jest pełna smaku i aromatu, ale zachęcam do wypróbowania w połączeniu z morelami- jak dla mnie to genialne zestawienie! 😋 * kurki- 300 g * masło klarowane
Kraina Miodem Płynąca