grzyby - 15226 przepisów (strona:544/1016)

Fasolka szparagowa kiszona 236

zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco inna fermentacja. Jak na pewno zaobserwowaliście teraz kiszę już więcej warzyw, a nawet grzyby, owoce i fermentuję też napoje bo cały czas rozkręcam się w tym temacie. Z czasem na pewno pojawi się więcej sfermentowanych przepisów. Zrób sobie lemoniadę chabrową - potrzebne tylko świeże

Smaczna Pyza
Fritatta z młodych ziemniaków, kiełbasek i szczypiorku! 144

kiełbasek, młodych ziemniaków najlepiej o kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Fritattę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz fritattę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na fritattę! Polecam! PRZEPIS NA FRITATTĘ SKŁADNIKI: - 8 sporych

SMYKWKUCHNI
Zupa z kurkami i fasolką szparagową - wegeteriańska 190

przepisu ). Osuszyć na papierowym ręczniku, większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć grzybki na rozgrzanym maśle. Początkowo puszczą wodę, smażyć do odparowania wody. Będą wówczas miały intensywniejszy smak dołożyć grzyby do garnka z warzywami, pogotować jeszcze kilka minut razem. Zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Podawać suto posypaną zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti z Papryką i Pieczarkami 150

rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem całość jeszcze kilka minutek

Dziś Ja gotuje
Fasolka szparagowa w słoikach - zimowe zapasy 521

przepisu. Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie jak mięso i grzyby. Nie chodzi tu o dodatkowa pracę, ale nasze bezpieczeństwo. Drobna zielona fasolka powinna być pasteryzowana przez 60 minut (grubsza odmiana 90 minut) i robimy to na dwa razy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z kurkami i szpinakiem oraz "Kilka dni lata" 187

szpinaku. Wymieszać i zestawić z palnika. Na talerze wyłożyć makaron, a na niego sos z kurkami i szpinakiem. ( Jeśli makaron ugotujecie al dente, można go przerzucić na patelnię do grzybów. Podgrzewać razem aż makaron będzie gotowy do jedzenia .) Całość posypać pokrojoną papryczką chili. Kurki można znaleźć w przeróżnych miejscach lasu. Przy wydeptanych ścieżkach - malutkie, ale ciut wgłąb rosną naprawdę piękne

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa kurkowa 164

Tadeusz. Przyjemnie leniwy spacer z koszykiem wśród brzózek, gdzie borowiki rosną jak nasiane, bez komarów... no dobra, mrówki mogą być;) Ech, zgodziłabym się nawet na sporadyczne komary, ale żeby grzybów było chociaż trochę. Chcecie przepis na najlepszą zupę w kurek? Oto jest! Takiej zupy nie powstydziłby się żaden kucharz, a kto wie, czy któryś nie skorzysta w przyszłości z przepisu

Obiad gotowy
Kapusta zasmażana 213

Kapustę zasmażaną przygotowuję najczęściej z młodej kapusty - z dużą ilością świeżego kopru, czasem z grzybami, w wersji mięsnej lub bez. Przypomina o sezonie letnim, wspaniale pachnie. Taka lekka młoda kapusta z koprem i świeżo zmielonym pieprzem wspaniale komponuje się z grillowymi klimatami do pożądnego kawałka mięsa. Uwielbiamy także wersję bez dodatków - kapusta smakuje wyśmienicie, wystarczy talerz i łyżka(...)Pajda chleba lub młode ziemniaczki. Kapustę zasmażaną przygotowuję również z kapusty włoskiej, dziś z kapusty kiszonej. Bardziej wyrazista, kiszona, z aromatycznymi grzybami. Na taką miałam ochotę. Kapusta zasmażana kiszona z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek. W kuchni piękny zapach, wspaniała! Podaję ją z tłuczonymi ziemniakami i sporą ilością świeżo posiekanego kopru na ziemniakach. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule

Zasmakuj Kuchni
Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną białą niepaloną 168

mogłam się oprzeć wyjadania ze słoika palcami. Lubicie kaszę gryczaną? jeśli tak to polubicie także ten pasztet. Ja miałam wrażenie że zajadam kaszę z grzybowym sosem śmietanowym, pyszota. Grzybów w lasach pod dostatkiem więc można ich użyć albo użyć pieczarek czy boczniaków. Z leśnymi jednak smakuje wybornie. Pasztet grzybowy z kaszą gryczaną białą niepaloną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak w czerwonym winie według przepisu Julii Child ( Coq au vin) 244

około pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki czyścimy dokładnie z zabrudzeń, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na świeżej patelni rozgrzewamy masło z olejem (po łyżce) i dodajemy grzyby. Smażymy na dużym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy kurczak będzie gotowy w ½ szklanki chłodnej wody rozprowadzamy mąkę. Mieszamy, aż nie będzie grudek i dodajemy kilka łyżek sosu. Ponownie

Kolizje Smaków
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 173

potrzebować: 3-4 marchewki 3 korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka Por pokrój i podsmaż z czosnkiem. Cebulę obierz, nabij na widelec i przypiecz nad palnikiem tak długo

Pani domowa
suszone warzywa -dehydrator 145

zastosowaniu różnych trybów pracy jest w stanie również zatrzymywać ciepłe powietrze w środku, pozostajać tym samym energooszczędne. Dehydrator można użyć do przygotowania takich potraw jak: owoce warzywa zioła przyprawy grzyby nasiona orzechy mięso nabiał Wysuszone produkty, możemy śmiało wykorzystywać jako zdrowe i sycące przekąski. Poza tym, możemy stosować je jako składnik w gotowaniu, pieczeniu, przy przyrządzaniu sosów, zup, pizzy

w mojej kuchni
,,Makaron z kurkami i boczkiem’’ 160

słoneczną, piękną Italią… Składniki: • 300 g kurek • 150 g GALLO Makaron kokardki (trzykolorowy) • 40 dkg boczku wędzonego • natka pietruszki • 1 cebula • 2 łyżki śmietany • pieprz i sól Przygotowanie: Grzyby czyścimy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i podsmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulkę i boczkiem około 10 minutek. Makaron gotujemy al.’ dente, a następnie

Podróż w kulinaria
Orkiszotto z grzybami 126

Grzegorz nam zaproponował i które wspólnie z nim przygotowaliśmy było orkiszotto. Do tej pory unikałam tej kaszy w daniach myśląc, że nie będzie nam smakowała, ale dzięki połączeniu z grzybami i mleczkiem kokosowym efekt okazał się być na tyle zaskakujący, że postanowiłam odtworzyć je w domu. I dzisiaj was na nie zapraszam, bo jest pyszne, zdrowe i szybkie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krupnik z fasolką szparagową / Zupa warzywna z kaszą 195

międzyczasie obrać warzywa, marchew pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki, ziemniaki w kostkę, a fasolkę na 1,5-2 cm długości kawałki. 2. Do oczyszczonego wywaru dodać warzywa,suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gdy warzywa trochę zmiękną dodać opłukaną kaszę. Gotować do momentu, aż kasza zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Na koniec doprawiamy solą

Kuchnia domowa Ani