grzyby - 15226 przepisów (strona:532/1016)

Pieczone kotlety mielone w sosie grzybowym 218

kotlety: 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 1 cukinia 1 cebula 1 czerstwa bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku na sos: wywar z gotowanych suszonych grzybów do pierogów, który został zamroziłam i teraz użyłam go jako bazy do sosu zasmażka do sosu: masło oraz mąka Przygotowanie: mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać startą na grubych(...)zrumienienia, ok 20 minut na patelni rozpuść mało i dodawaj mąkę, aż zrobi się ładna rumiana zasmażka- musi być odrobinę gęstsza, bo następnie dodać należy do niej wywar z grzybów pozostały po ich gotowaniu do wigilijnych pierogów, dokładnie wszystko wymieszać, żeby sos zrobił się gładki i aksamitny kotlety po upieczeniu podawaj z sosem grzybowym wraz z ulubionymi dodatkami Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Królik w kapuście kiszonej 317

pieprzem. Na noc pozostawić w lodówce. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć królika z obu stron, cebulkę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Królika przełożyć do brytfany, dodać podsmażoną cebulkę, suszone grzyby, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie ( sól ), wlać wodę tak żeby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem około 1 do 1,5 godziny. ( Królik nie może być miękki ) Kapustę opłukać

Darcia w kuchni
ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 153

gotuj pod przykryciem, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Przed

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 296

przyjemniejszego na obiad w chłodne dni niż gulasz. Pyszny, gęsty i rozgrzewający i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj przepis na gulasz z indykiem, dynią, papryką i grzybami w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i odrobiny śmietanki. Świetny pomsył na łatwy i pożywny obiad dla całej rodziny! Jeżeli posiadasz Tefal Companion to on zrobi ten gulasz praktycznie

karmelowy
Polędwiczki w sosie grzybowym 269

Pyszne połączenie smaków 🙂 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 25 dkg grzybów leśnych, u mnie mrożone odgotowane borowiki, ale mogą być kurki lub inne 1 cebula 3/4 szklanki śmietany (u mnie … Czytaj dalej Polędwiczki w sosie grzybowym

czarrna od kuchni
Jak wykorzystać resztki serów – przepis na sos serowy 277

każdym razem inaczej w zależności jakie sery do niego użyjemy. Przepis na sos serowy stanowi podstawę do innych sosów. Do serowego sosu dodaję często szynkę lub boczek, czasami grzyby,a czasami cukinię, w zależności co mam pod ręką. Jak dla mnie wersja jarska sosu smakuje mi całkiem dobrze, kiedy moja męska większość woli sos serowy z dodatkiem szynki. Wystarczy

codojedzenia
Śniadania świata - Japonia... 162

tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana z pasty z fermentowanej soi (miso) i bulionu  dashi . Znane dodatki obejmuja tofu, posiekane zielone cebulki, wodorosty  wakame ,  aburaage (smażony tofu), japońskie grzyby, małże, oraz inne sezonowe składniki. Zupa miso robiona od podstaw (pasta i dashi) jest popularna w japońskich domach, ale można też kupić  idywidualne porcje już doprawionej pasty miso

Lejdi of the house
Kasza jęczmienna, zapiekana z pieczarkami i serem... 148

przestudzenia. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój na półplasterki. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę, a kiedy zacznie mięknać dodaj pieczarki. Zwiększ ogień i smaż grzyby, aż odparuje większość płynu. Przygotuj jedno większe, lub dwa mniejsze, naczynia żaroodporne. Posmaruj odrobina oleju, a następnie układaj warstwę kaszy, warstwę pieczarek i na koniec jeszcze raz warstwę kaszy. Rozgrzej

Lejdi of the house
Bigos 144

kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki(...)wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów 250 ml czerwonego wytrawnego wina olej do smażenia 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 łyżki majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka śledziowa z boczniakami 141

papryka marynowana boczniaki w zalewie (u mnie domowe) kukurydza majonez u mnie   Kielecki pieprz i sól do smaku sporo natki pietruszki lub szczypiorku gotowane jajka Filety śledziowe, grzyby, paprykę, wypłucz pod wodą, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w paseczki. Wsyp di miski, dodaj kukurydzę z puszki, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Dodaj majonez. Gotowe! Najlepiej zostawić

Z Kuchni Do Kuchni
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 410

buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej z awokado i awokado

Ola la LCHF
Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami 148

choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze. Zachęcam do pieczenia, idealnie nadają się do czerwonego barszczu np. na wigilię ale nie tylko, zawsze smakują obłędnie. Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wołowina po wietnamsku na ostro 209

zalej wrzątkiem i mocz przez 5 minut, następnie wyjmij z wody i posiekaj do woka dodaj przyprawy oraz sos sojowy, wymieszaj następnie dodaj do woka mleczko kokosowe i posiekane grzyby mung, zamieszaj smaż wszystko razem jeszcze chwilę, a na koniec dodaj uprażone orzeszki ziemne podawaj z makaronem ryżowym lub z ryżem moje inne przepisy na wołowinę znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 149

produkty w lokalnym sklepie czy dyskoncie. Co więcej, wieś ma oczywiste przewagi nad miastem – bo ekologiczna kura, jaja, świeże ryby prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia. Misja polegająca na udowodnieniu, że z Niedzielnym Kucharzem

Niedzielny kucharz
Tajska zupa z kurczakiem i zoodle 156

czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój w cienkie paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę szparagową i grzyby. Wlej wywar, kokosowe mleko, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i curry pastę. Dopraw zupę solą i gotuj zupę przez 15 minut. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną kolendrę. Pokrój cukinię

codojedzenia