grzyby - 15226 przepisów (strona:526/1016)

Pierogi z boczniakiem i kaszą bulgur 198

Jeżeli pomyślimy o pierogach z grzybami, to zapewne mamy na myśli te z grzybami leśnymi i kapustą. Owszem są pyszne, ale te z boczniakiem i kaszą bulgur w niczym im nie ustępują. Równie aromatyczne i równie pyszne, no i zdrowe bo kasza bulgru jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi

Jadło i czytadło
Sos z kurek 291

Mamy już lato,  więc niech kurki zagoszczą na naszych stołach. Warto sięgać po te grzyby,poniewaz są bardzo smaczne, zawierają między innymi witaminę C i D oraz dużo potasu. Dzisiaj proponuję Wam sos z mrożonych kurek-zeszłoroczne zapasy. SKŁADNIKI: 300 g kurek 2 łyżki masła 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cebula pęczek pietruszki sól

Kuchnia Beaty
Pochrzanione gołąbki 158

liści, dość gruby nerw główny. Nie jest na tyle twardy, żeby nie dało się go pogryźć, ale jest twardszy niż reszta :) Ja akurat zrobiłem wypełnienie z kaszy jaglanej i grzybów, ale możecie je wypełnić czymkolwiek. Składniki: - kasza jaglana - pieczarki - liście chrzanu Wykonanie: Kaszę gotujemy. Pieczarki trzemy na tarce i podsmażamy, a następnie mieszamy z kaszą. Kładziemy na umyte liście chrzanu

Kryzysowa Książka Kucharska
Żur 152

pół litra zakwasu na żur 200 ml kremówki sól pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan 6 jajek świeży majeranek do dekoracji Przygotowanie Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu i parzyłem ( czyli nie dopuściłem do zawrzenia, aby kiełbasa nie popękała ), ok. 30 minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem

R'n'G Kitchen
Gulasz z karkówką i cukinią / Pork and zucchini stew 244

jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Czego chcieć więcej! Jeżeli lubisz takie gulaszowe pyszności, zapraszam po więcej na bloga. Podałam je z absolutnie przepysznym makaronem ze śmietanką i grzybami i pasował cudownie. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Gulasz z karkówką i cukinią (4 porcje) Składniki: 600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w grubą kostkę 1 mała cukinia pokrojona

karmelowy
Protokół wyjścia - nowe zasady wychodzenia z diety dr Dąbrowskiej 188

nasz pierwszy posiłek zjedliśmy o g. 8-mej, ostatni powinien być zjedzony najpóźniej do g. 20-tej.  Wprowadzane są tu między innymi zielone warzywa liściaste kapustne, tłuszcze, jajka, grzyby i kokosowy nabiał. Faza druga 1800 kcal lub zgodnie z  zapotrzebowaniem. Ilość przyswajalnych węglowodanów netto 30-50 g dziennie Faza ta ma na celu rozszerzenie naszej diety

Kulinarne przygody Gatity
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami 190

Dania kuchni azjatyckiej to przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania. Nie inaczej jest tym razem. Danie łączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą.    Składniki: 200 g makaronu ryżowego (wstążki) olej sezamowy do smażenia kawałek imbiru wielkości kciuka 2-3 ząbki czosnku 500g piersi kurczaka(...)marchew 1/2 strąka papryki 200 g pieczarek ½ puszki kukurydzy z puszki ½ kapusty pekińskiej puszka pędów bambusa 15g suszonych grzybów mun czarny pieprz sos sojowy ciemny ocet ryżowy łyżeczka cukru trzcinowego dymka do posypania Sposób przygotowania : Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić. Na dużej patelni podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną

Pyry na Gaz
Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze 291

pozostawiamy na 5 – 8 minut (aby mięso wchłonęło soki). Po tym czasie można już kroić. Polędwiczki wieprzowe pieczone w niskiej temperaturze podajemy z dowolnym, ulubionym sosem. Moim dodatkiem były grzyby shiitake i szalotki. Do dekoracji użyłam kwitnący mix sałat (przy wyjątkowo sprzyjających warunkach sałata zakwitła mi w doniczce) i bratki. Idealne jako danie obiadowe, wczesna kolacja, czy wykwintna przystawka

mojewypiekiinietylko
Naturalnie i zdrowo – recenzja książki Sarah Britton 188

Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia

Ugotowane pozamiatane
,,Tradycyjny żurek’’ 121

Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy

Podróż w kulinaria
Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem) 170

przygotowuję jednego dnia jakąś szybką zupę, a następnego podaję mięso podaję w chrupiącej panierce. Dziś jednej z takich pomysłów. Do tak przygotowanego kurczaka wspaniale pasował aromatyczny ryż z suszonymi grzybami. Pamiętajcie, że choć jest to danie praktycznie gotowe, to produkt zawiera tylko naturalne składniki (zero wzmacniaczy smaku i konserwantów) oraz wyróżnia się wysoką zawartością grzybów

Słodkie okruszki
Kurczak w sosie serowo-śmietanowym 134

posiekanego lubczyku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki sosu tabasco 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie Kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Śmietanę, pokruszony ser, rozmrożone grzyby, posiekany lubczyk, słodką paprykę, tabasco, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Dodajmy pałki z kurczaka, ponownie mieszamy.   Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 45 min. w temperaturze

R'n'G Kitchen
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 535

kolei. Przepis na ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to podstawa smaku każdego rodzaju pierogów. My tego przepisu używamy zarówno gdy robimy pierogi ruskie, jak również te z mięsem, grzybami i kapustą, na słodko, czy z owocami. We wszystkich sprawdza się doskonale. Ciasto na pierogi z tego przepisu jest elastyczne i sprężyste. Co ważne jest proste w wykonaniu, fajnie się(...)Takie rozmrożone i wrzucone na kilku minut do wrzątku smakują jak świeżo zrobione. Pierogi ruskie obok tych z owocami- np. jagodami i słodką śmietanką oraz tych z kapustą i grzybami to moje ulubione dania obiadowe. A Wy które pierogi lubicie najbardziej?             Artykuł Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl

Arbuziaki