cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb sól, pieprz czarny i czerwony 1 marchewka ugotowana masło klarowane 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka pudru grzybowego/ sproszkowane grzyby suszone leśne/ rozmaryn świeży Pstrągi myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb, majerankiem. Ryby odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną
wesoła kuchniaSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 100 g szynki parmeńskiej ulubiona mieszanka przypraw 200 g makaronu wstążki ok. 2 szklanek odgotowanych grzybów leśnych, u mnie borowiki 2 łyżki oleju + 2 łyżki … Czytaj dalej Polędwiczka w szynce z borowikowym makaronem
czarrna od kuchnikasza gryczana biała 89%, podgrzybek brunatny suszony 5,2%, warzywa suszone 5,8% (marchew, cebula, por, czosnek, natka pietruszki). Po samym wsypaniu składników na patelnię, uwalnia się aromat grzybów oraz warzyw. Kaszotto możecie kupić na stronie, której adres podałam wyżej – obecnie wysyłka jest gratis Polecam także risotto z tej serii. Kaszotto sprawdzi się, jako oddzielne danie lub też część
Kuchnia Bazyliiswojej lodówce zawsze mam zapas zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby) kawałek masła – około 60 g przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista) mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody do podlania łyżeczka mąki ziemniaczanej
Słodkie okruszkiJest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Składniki: (Ilość można zwiększyć, bądź zmniejszyć. Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty) 10 kg kapusty poszatkowanej 25 dag soli 2 dag kminku (można pominąć, ale polecam dodać) około(...)używam kamieni dociskowych Kiedy kapusta będzie gotowa? Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Smacznego
Słodkie okruszkijakiś czas mieszając, przez około 5 minut (do czasu aż cebula się zeszkli). Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić przez ok. 10 minut (aż grzyby zmniejszą swoją objętość). Następnie na patelnię dodać pokrojone ogórki i paprykę, pomidory z puszki, ketchup pikantny oraz cukier. Wymieszać i przełożyć do dużego garnka lub pozostawić w woku
Kulinarne Przebojeprzygotowane mięso do miski i wlać jogurt. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia – wyjąć mięso z miski i rozłożyć na dużym żaroodpornym naczyniu. Grzyby umyć i pokroić w plasterki i położyć na mięsie. Lekko posypać solą, ale nie dużo. Śmietanę rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową, gałką muszkatołową, suszonym oregano, kurkumą, płatkami chili, słodką
Kuchnia PokoleńPonieważ jeszcze trochę grzybów nazbierałam, zaraz przemieniłam je w pyszną i aromatyczną zupę grzybową. Do tej zupy potrzebne będą maślaki, z innymi nie próbowałam. Przepis pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" . Grzybowa zupa z maślakami i makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedanie jest mega szybkie, jeśli jednak wcześniej nie zapomnicie namoczyć grzybów, potem to już kilka minut i obiad gotowy. Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto" Zaczynamy gotowanie, polecam. Makaron z borowikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezdjęciu są zdziśki czyli grzyby, które znaleźliśmy i zebraliśmy z Żarłoczkiem dzisiaj. I właściwie to tego nie planowaliśmy. Miał być po prostu krótki, jesienny spacer po lesie, a jak zwykle wyszło jak wyszło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawspółpracy z marką Devaldano , która specjalizuje się w produktach pochodzących z lasu - ja uwielbiam las, grzybobrania, zbieranie jagód czy jeżyn i oczywiście ich pałaszowanie :) W ofercie producenta znajdziecie grzyby marynowane, suszone, grzybowe koncentraty oraz mnóstwo leśnych owoców w zalewie czy żelu (jagody, borówki, maliny, żurawina). Marka bliska naturze, wszystkie produkty są wege, a część certyfikowana BIO. Polecam! Zapraszam
Moje Kuchenne Rewelacjeodmianie chilli ostrość. Podstawą tej zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. W zupie znajdziecie dużo kolorowych dodatków, a także grzyby. Ich ilość zależy od Was, ja użyłam sporo warzyw, a także tofu, można dodać także krewetki, ale ich dodatek nie jest konieczny. Użyjcie tego, co macie pod ręką. Przepis
Cooking Monsterpomidorowego 750 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka wędzona natka pietruszki klopsy: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, natka pietruszki 1 łyżka pudru grzybowego/ zmielone grzyby suszone/ 2 łyżki bułki tartej mąka do obtoczenia placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki mąki pszennej typ 500 olej do smażenia
wesoła kuchniarównież lubicie czerwony barszcz? Przyzna Wam szczerze, że jako dziecko za nim nie przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste. Pamiętajcie tylko, że ilość dodanych przypraw jest kwestią gustu(...)Zdejmujemy ją, a nasz słój wstawiamy w chłodniejsze miejsce. Gdy zakwas jest gotowy możemy go wykorzystać w ciągu około 2 tygodni. Dzisiejszy barszcz podałam z ekspresowymi Tortellini (pierożki z grzybami) Makarony Babuni EkoMak . Czasem warto sięgnąć po takie szybkie rozwiązania
Słodkie okruszki