grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:55/134)

Chińskie danie – „Jīròu mógū” 520

była zadowolona , więc odhaczam jako pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 3 osoby : 1 pierś z kurczaka ,pojedyncza 1/2 paczki suszonych grzybów mun – około 15-20 g (są lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie ) 2 szalotki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku(...)kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy na bok pod przykryciem na około 15 minut . Po tym czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić

Ogrodnik w podróży
Staropolska ściągawka wigilijna 179

wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby. Według Glogera (Encyklopedia Staropolska) b. postny był dawniej podawany jako jedyny posiłek w dniu wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki(...)zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry s.o. powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla

Tradycyjna Kuchnia
krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji) 238

olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i  poddusić na patelni, wymieszać z kapustą i pokrojonymi grzybami po czym zmiksować w malakserze, doprawić do smaku. Naleśniki

chili & sugar
Warzywa z tofu i makaronem ryżowym 283

osób) 2 średnie marchewki (250g) 1/2 średniej żółtej papryki (125g) 1/2 średniej zielonej papryki (125g) 150g rzepy lub kalarepy 100g pora (dolna i środkowa część) 15g suszonych grzybów mun 100g pędów bambusa 100g kiełków fasoli mung średnia 1 papryczka chili kawałek świeżego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 75ml słodkiego sosu chili 150g tofu w kostce 150g makaronu ryżowego (wstążki(...)tofu na ok. 1 cm kostkę. Z papryczki chili usuwamy nasiona, a imbir i czosnek obieramy z łupinek. Czosnek i chili drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paski. Grzyby mun cienko kroimy w paski (o ile nie są już pokrojone) i namaczamy w ciepłej wodzie na ok. 30 minut. W woku na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki

Kulinarna Pokusa
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 435

udźca indyka, 25 dag wątróbek drobiowych, 20 dag surowego podgardla albo boczku, 5 jaj, 2 duże cebule, 2 spore marchewki i 2 równie pokaźne pietruszki, 1 dag suszonych grzybów – najlepiej borowików, 1 łyżka smalcu dla nadania specyficznego smaku, 2 małe liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, czarny pieprz mielony i w ziarenkach, sól(...)orzechów laskowych. Przygotowanie pasztetu zaczynamy od obrania warzyw, które układamy na dnie garnka. Wszystkie rodzaje mięsa, za wyjątkiem wątróbek, układamy na warzywach. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Do garnka wlewamy 1,5 litra wrzącej wody i wsypujemy łyżeczkę soli. Potem gotujemy pod przykryciem, zmniejszając po zagotowaniu ogień. Gotujemy 3 godziny. Mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapustą i grzybami 452

szklanki ciepłej wody 1-2 łyżki masła roślinnego łyżeczka soli Na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 400 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 laurowy liść Przygotowanie: 1. Grzyby moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy ok 20 minut w wodzie, w której się moczyły i odcedzamy. Można dodać

Kulinarne Inspiracje
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 211

zostanie wody tym lepiej. Ziele i liście laurowe wyrzucamy, a kapustę drobno kroimy ostrym nożem lub kilkoma obrotami ostrzy malaksera. Rozdrobnioną kapustę przekładamy do miski i odstawiamy.   Suszone grzyby zalewamy 400ml wrzątku, zostawiamy do napęcznienia na 20 minut, następnie w wodzie w której się moczyły gotujemy je pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, około(...)USZKA 300g mąki pszennej typ 500-550 160ml wrzątku 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI NADZIENIA 300g dobrej kapusty kiszonej 150-200g pieczarek 10g suszonych podgrzybków 10g suszonych prawdziwków 1 cebula szalotka ½ łyżeczki mielonego kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo

Karo in the Kitchen
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 216

Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate części, chrząstki i nadmiar tłuszczu. Kroimy w ok. 2 cm kostkę. Składniki marynaty mieszamy w dużej misce(...)paski. Marchewki obieramy, dzielimy w poprzek na 2-3 części, a następnie wzdłużnie na cienkie (3-4mm) słupki (zapałki). Cebulę obieramy i kroimy na niezbyt szerokie półtalarki. Grzyby mun kroimy na cienkie paski i zamaczamy na ok. 30 min. w ciepłej wodzie. Warzywa dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dusimy powoli przez 10-15 minut

Kulinarna Pokusa
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 216

litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni por (200g) kawałek selera (100g) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki ocet z czerwonego wina sól cukier Instrukcje Buraki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym(...)środku zdrowa. Pora kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy (zwłaszcza zielone liście, pomiędzy którymi zbiera się piasek), seler również kroimy na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Grzyby namaczamy (i przy okazji płuczemy) w szklance ciepłej wody. Warzywa oraz przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki wkładamy do dużego garnka. Dodajemy również 3 łyżki octu oraz

Kulinarna Pokusa
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 188

pieprzem. Czy można chcieć czegoś więcej? No, może jakieś pierożki, albo uszka  i mamy kompletne danie na wigilijny stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól(...)Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie ETAP II Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . grzyby umieść w rondelku i zalej zimną w takiej ilości, aby przykryła grzyby zagotuj wodę z grzybami jak tylko woda zacznie wrzeć, przelej grzyby przez sitko, następnie opłucz

Szybko Szybkowar
Zaczynamy 122

dużej ocynkowanej wannie i poczekać, aż wypłyną wszystkie pająki i ślimaki. Po 30 minutach moczenia wylałem wodę z wanny i odłożyłem pokrzywę do odcedzenia na wielkie sito od suszenia grzybów. Pokrzywa była gotowa do wyciskania. W porównaniu z jabłkiem, marchewką czy kapustą wcale nie była łatwa, ani przyjemna we współpracy. Po półgodzinnym wyciskaniu miałem ok. 1,5 l soku

Pij soki wyciskane
Bigos staropolski najlepszy na święta 199

kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej 1/2 łyżka(...)razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym kroimy na małe kawałki, dodajemy do gara. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do gara. Wszystkie przyprawy również dodajemy do gara

Ekspansja smaku
Bigos wegetariański 140

wędzonych śliwek (ok. 35 g), - kilka suszonych grzybów (ok. 10 g), - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: łyżeczka soli, pieprz, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy. Sposób przygotowania 1. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. 2. Śliwki moczymy w wodzie przez kilka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 136

mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić(...)ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu 115

Polecam na romantyczny obiad lub kolację, ale także dla gości. Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu (3 porcje): polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg suszone grzyby 300 g łyżka natki pietruszki tymianek sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku śmietana 18% (2 łyżki) mąka (łyżeczka) whisky 50 ml wino czerwone półwytrawne

Karola gotuje

Proponowane wyszukiwania