kulki mozzarelli - tłuszcz do smażenia - około 80 g mięsa wołowego na zrazy Cebulę grubo posiekaną podsmaż na smalcu razem z liściem laurowym, dodaj pokrojone i umyte grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę dodaj sól i pierz. Duś na średnim ogniu aż do momentu gdy wyparuje woda , około 30 minut, mieszaj co jakiś czas, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Zostaw(...)nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu. Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron, poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju najpierw por a następnie dodaj resztę warzyw
Pasje JolkiSkładniki: 1 kg ziemniaków 4-5 suszonych grzybów lub 25 dag pieczarek 5 jajek ugotowanych na twardo 2 duże cebule sól, pieprz szklanka śmietany lub śmietany pół na pół wymieszanej z kefirem 1 surowe jajko 2 - 3 łyżki startego ostrego sera łyżka mąki 3 łyżki tłuszczu Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować
Z notatnikaszklanki ugotowanej białej quinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego sól szczypiorek Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 15 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew, kroimy
Quinoa Raz!sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka majeranku szczypta mielon ej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać(...)mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,liście laurowy, ziele angielskie,namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Z zimnego wywaru
Kolorowa kuchnia Elkimożna podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Ja podałam z sosem z suszonych prawdziwków, posiekanym świeżym jarmużem lub zieloną pietruszką i kiszonymi ogórkami. Składniki na sos: suszone grzyby, śmietanka 30%, sól, pieprz, cebula, masło klarowane. Przygotowanie: Grzyby namaczamy w wodzie, odciskamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy grzyby
Moniki SmakołykiPilaw to aromatyczny ryż gotowany z warzywami z dodatkiem ziół, grzybów, suszonych owoców i przypraw. Moja propozycja to pilaw z bakłażanem i słodkawymi bakaliami, których smak podkreśla aromatyczny cynamon. Polecam:) POTRZEBUJEMY 1 bakłażan 1 szklanka ryżu basmati 1 duża cebula łyżeczka cynamonu 11/2 szklanki wo dy szczypta soli łyżeczka koperku 1/2 szklanki bakalii w tym orzechów i kilka sztuk
WYSPA SZCZĘSLIWAlitra bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz, 1 łyżka majeranku Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę, kiełbasę, suszone grzyby zalej bulionem. Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu około 40 minut. Odstaw na kwadrans, a następnie przecedź. Wywar dopraw do smaku solą , pieprzem
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: 1-2 ćwiartki z kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora gałązka lubczyku 1 liść laurowy … Czytaj dalej Rosół
czarrna od kuchniŚwieże gałązki świerku, domowa kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone grzyby, to aromaty świąt Bożego Narodzenia. Jest ich dużo, dużo więcej, lecz mnie właśnie te najbardziej kojarzą się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać
Posadzone i zjedzoneboczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek) mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka masła olej do smażenia Przygotowanie : Na początek moczymy grzyby w zagotowanej wodzie
Niezły Młynekzłotego koloru. Wrzucić pokrojone w dużą kostkę pomidory. Smażyć mieszając, aż pomidory się rozgotują. Wlać wino, mieszać i gotować dopóki cały płyn nie wyparuje. Dodać zmiażdżone ziarenka jałowca,suszone grzyby, maggi. Podlać wodą i zagotować. Dokładnie wymieszać. Dodać wody tylko tyle, żeby mięso było przykryte do połowy. Później w razie potrzeby dolewać wodę, ale w małych ilościach. Doprawić
Kuchnia Pokoleńząbki czosnku Natka pietruszki 2 łyżki majeranku 1 łyżka czabru 1 łyżka gałki muszkatalowej 1 paczka suszonych grzybów Pieprz sól 3 liście laurowe 6 ziaren owocu jałowca Sposób: *Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą. *Kaczkę gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę
Viola cooks with passionzapakować, do plecaka schować, a w przerwie podczas wycieczki zasiąść do jedzenia i równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi, 200 g kaszy gryczanej palonej, 100 g jak najmniejszych pieczarek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego, 10 g startego sera Regio
Moniki SmakołykiSuszona lub świeża ostra papryczka 200ml octu (ja użyłem 100ml octu jabłkowego, 50ml balsamicznego i 50ml winnego – użyjcie takie, jakie akurat macie) 4-5 łyżek miodu Kilka suszonych grzybów 500ml koncentratu Przyprawy: owoce jałowca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, cukier, sól. W przepisie używamy koncentratu, jednak jego ilość jak na liczbę porcji jest niewielka(...)przez co koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa będzie miała sporo wartości odżywczych. Do zimnej wody wrzucamy wszystkie warzywa, które myjemy i obieramy. Wraz z nimi w garnku lądują grzyby i ostra papryczka. Cebulę wcześniej, bez obierania, wkładamy na 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika. Tak przygotowaną dodajemy do garnka. Możemy dodać oczywiście więcej buraków, to jest jednak przepis
MarcinChefpomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus
Kuchnia Pokoleń