grillowa - 500 przepisów (strona:29/34)

W Innych Garnkach Gotować Nie Chcę! 199

przypalone garnki, czy takie na których danie będzie się przypalać. Fantastyczna sprawa Kochani, jakie to świetne uczucie gotować kaszę lub ryż na sypko, między czasie grillować mięsko na patelni grillowej. Kaszę wstawić do piekarnika na kilka minut, podczas grillowania ofiarować gościom możliwość poznania aromatów, zapachów wydobywających się z marynaty, świeże zioła, aromatyczne przyprawy, których zapach unosi się nad patelnią. Piękna

Blondynka Gotuje
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 173

chłodniejszą część grilla. Mięso powinno odpocząć. W terminologii kucharskiej  - leżakować, podczas którego zamyka w sobie wszystkie soki.  W domu smażyć  na dobrze  nagrzanej patelni  grillowej, a następnie przełożyć  na inną patelnię, nakryć   folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut. Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli

Kulinarny karnet Christophera
Owocowe szaszłyki z paluszkami krabowymi (surimi) 187

paluszki krabowe (surimi) 1 opakowanie 250 g nektaryny 2 szt kiwi  2 szt mandarynki 3 szt ananas 1 szt papryka żółta lub czerwonaolej niekoniecznie3 łyżki przyprawa grillowa  lub słodka papryka, tymianek, szczypta soli i pół łyżeczki cukruPaluszków krabowych (które przygotowywane są z mięsa ryb z aromatem krabów) nie powinny spożywać osoby z uczuleniem na ryby i skorupiaki

głodny alergik
Sałatka z grillowanej cukinii z fetą i suszonymi pomidorami 211

zalewychili w proszkuoliwa z oliweksól, pieprz            PRZYGOTOWANIECukinie kroimy (bez obierania) w kostkę,  i grillujemy na patelni grillowej na oliwie (możemy też przesmażyć na zwykłej patelni). W międzyczasie solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z patelnii pozostawiamy do ostudzenia. Fetę kroimy w kostkę, suszone pomidory - na mniejsze kawałki.Oprószamy delikatnie chili

Moje Kuchenne Rewelacje
Quesadilla z pieczarkami i serem 218

Składniki: 2 placki tortilli, 8 pieczarek, 1/2 cebuli, 30 g żółtego sera, sól, pieprz. Przygotowanie:      Placki do tortilli podgrzewamy na suchej patelni grillowej (można też na zwykłej). Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Pieczarki rozmieszczamy na jednym placku tortilli, posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugim plackiem i podgrzewamy

Aga w kuchni
Owoce z grilla 188

blanszowanych Skworcu, 1 łyżka słonecznika łuskanego, 1 łyżka miodu Miody Wileńskich, 1 łyżka płatków migdałowych Skworcu, krem balsamiczny. Przygotowanie:    Nektarynkę i gruszkę kroimy w plasterki. Na patelni grillowej rozpuszczamy masło. Układamy owoce i grillujemy po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy je na talerzu. Posypujemy migdałami blanszowanymi i słonecznikiem. Polewamy miodem i kremem balsamicznym, robiąc przy

Aga w kuchni
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 172

misce koniecznie z przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki na 12h. Na rozgrzanej grillowej patelni bez tłuszczu smażymy steki, ja lubię wysmażone po 3 minuty z każdej strony, nie odrywając wcześniej od patelni. Jeżeli nie wiecie jak się to tego zabrać możecie zajrzeć

Niezły Młynek
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 187

wyrabiania dodaję łyżkę zimnej wody i jedno żółtko. Formuję burgery i wstawiam do lodówki. Pół godziny przed smażeniem wyciągam, żeby mięso miało temperaturę pokojową. Smażę na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub grillu. Stopień wysmażenia pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch

ladykitchen
Polędwiczki pieprzowo - sezamowe z owocami w syropie z agawy 194

Jeśli lubicie owoce i polędwiczki wieprzowe to proponuję moje danie grillowe. Nie byłam pewna połączenia takiego, pieprzowo – słodkiego, ale gdy smaki się połączyły to miło mnie zaskoczyły, bo danie mi bardzo smakowało - szkoda, że zrobiłam tak mało! Składniki: 2 porcje 200 g polędwiczki wieprzowej, 6 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego, szczypta

Moniki Smakołyki
Cheeseburger 234

majonezu, 1 łyżkę ketchupu oraz 1 łyżeczkę sosu worcester.Sałatę lodowę drzemy na paseczki i mieszamy z sosem hamburgerowym. Odstawiamy na bok. Ogórka konserwowego kroimy na cieknie plasterki.Rozgrzewamy patelnię grillową. Wyjmujemy mięso z lodówki. Każdą stronę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy mięso kilka minut z jednej strony.Rozgrzewamy jeszcze jedna patelnię na której smażymy bekon. Mięso

W mojej holenderskiej kuchni
Pieczone pomidory po prowansalsku 277

ptakom z pobliskiego stawu. Z Mężem mamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki są przepyszne, szczególnie z pastami do chleba, albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato, smażąc

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowana pierś z kurczaka z serem feta 185

oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu do grilla w ogrodzie - lub też przygotowywać bezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy  lekko rozgnieść ser widelcem .  Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie

Moje Kuchenne Rewelacje
American Burger 286

masę - do całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru, a następnie odstawiłem do lodówki. Rozgrzałem grill do maksymalnej temperatury (użyłem grilla elektrycznego, ale burgery można przyrządzić równie dobrze na patelni grillowe). Z masy mięsnej uformowałem kotlety i wielkości pasującej mniej więcej do kupionych bułek. Uważałem, by kotlety nie były zbyt grube - powinny mieć około 1,5 centymetra grubości. Następnie ułożyłem kotlety

Wyprawy kulinarne
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 182

bulion warzywny, przykryj patelnię przykrywką i gotuj pilaw na małym ogniu przez 12-15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany). W międzyczasie rozgrzej patelnię (u mnie grillowa) i smaż na niej partiami plastry cukinii (ok. 3 minuty na każdej ze stron), posmarowane olejem lub oliwą i posypane solą i pieprzem. Przed końcem duszenia, dodaj do pilawu masło

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 295

solą, pieprzem, oregano, cynamonem i miętą. Jeżeli używasz chilli, dodaj ją teraz do sosu. Niech sos się dusi, a w tym czasie zajmij się warzywami. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej lub zwykłej patelni. Warzywa smaż z dwóch stron partiami, aż będą zezłocone, przyprawiając solą i pieprzem. Uzupełniaj oliwę na patelni, gdy będzie to konieczne. Obsmażone warzywa odkładaj na papierowy ręcznik

Chilli Czosnek i Oliwa