grillowa - 500 przepisów (strona:22/34)

Krewetki w sosie szpinakowo-śmietanowym z makaronem Soba 145

łyżeczki  suszonej kolendry/ bądź kilka listków świeżej 4 pomidorki koktajlowe- przepołowione odrobina poszatkowanego koperku Przygotowanie: 1. Krewetki rozmrozić całkowicie. 2. Szpinak rozmrozić całkowicie, odsączyć.  3. Na patelnię grillową połączyć oliwę z oliwek oraz masło, podsmażyć z obu stron pomidorki koktajlowe 4. Położyć szpinak oraz por. Delikatnie podsmażyć. 5. Do całości dodać whisky, sól, pieprz, oraz sok z cytryny

KreatywnePiny
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 214

który na pewno będzie pasował osobom nie lubiącym skomplikowanych i czasochłonnych posiłków. Mięso marynujemy rano lub nawet wcześniejszego dnia wieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi   indyka

Powiedz dietom nie
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 160

wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić. 2. Paprykę posiekać w kostkę, pomidorki przekroić na pół a cukinię pokroić wzdłuż - w paski.  3. Grillować warzywa na patelni grillowej na odrobinie oleju sezamowego, bądź podsmażyć na zwykłej patelni. Gdy warzywa zmiękną, ostudzić. 4. Ser zetrzeć na dużych oczkach 5. Przygotować sos: Sos porowy: 1. Mleko zagotować z listkami laurowymi

KreatywnePiny
Kaczka na pieczonych buraczkach 154

około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kaczki umyć i osuszyć. Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni grillowej smażyć kaczkę. Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę. Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec  w 180 stopniach C W tym czasie na patelni

O kuchni z uczuciem
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 199

Ogniste żeberka wieprzowe z grilla Jutro pierwszy dzień wiosny. Sezon grillowy coraz bliżej, więc dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną propozycję do wrzucenia na ruszt. Żeberka w pikantnej marynacie, które przygotowane na grillu mają niepowtarzalny aromat. Do grillowania najlepiej wybierać takie średniej grubości niezbyt tłuste (ale też nie całkiem chude) i podzielić je na porcje po 2-3 kostki. Surowe

Pełny talerz
Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem 372

podać jako mięso na obiad. Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi 291

możesz skorzystać z tego . Przełóż segmenty do miski i wyciśnij sok z pozostałości owoców. Do miski dodaj poszarpane listki świeżej mięty, ocet i oliwę i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej z obu stron plastry sera halloumi. Tuż przed podaniem, do miski dodaj rukolę i wymieszaj. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Posyp posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Na wierzchu

Chilli Czosnek i Oliwa
Wege hot dog 228

nich plasterki wędzonego tofu i pieczarek, a następnie posyp je płatkami drożdżowymi. Wstaw bułeczki do piekarnika i zapiekaj ok. 7-10 min, aż będą lekko chrupiące. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż kiełbaskę. Przygotuj warzywa. Wyjmij bułki z piekarnika. Złóż gotowe połówki razem, a do środka dodaj warzywa i kiełbaskę. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 215

odkroić nożem części z gniazdem nasiennym. Przeciąć na pół i przełożyć do pustej miski. Polać 3 łyżkami oleju, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Układać na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i grillować z obydwu stron około 3-5 minut (w zależności od grubości). Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cukinię

Moja Delicja
Śląskie kolorowe szaszłyki 182

Sezon grillowy już dawno rozpoczęty, więc postanowiłam podać Wam przepis na szaszłyki, takie jak ja robię, czyli kolorowe, mięsno – warzywne i takie, które nie pieką się przez pół dnia na grillu. W każdym razie szaszłyki się zawsze sprawdzają. Ps. Gdyby zdarzyło się tak, że przygotowujecie mięso na szaszłyki kilka godzin wcześniej, a potem pogoda pokrzyżuje Wam szyki, wówczas możecie upiec

Smakowy Raj
Szczawik 157

użyłam żadnych przypraw ani soli- parmezan wystarczył. Tak zmontowanego łososia smażymy na niezbyt ostrym ogniu- musi się zrobić w środku i nie przypalić. Idealnie byłoby go zrobić na patelni grillowej, ale nasza nie działa na tym piecu, więc smażyłam na zwykłej. Do łososia zrobiłam kuleczki ziemniaczane- gotowe, z braku czasu, co by powiedział Jamie?:) Do tego kilka plasterków ogórka

les mirabelles
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 224

kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą i pokrojoną drobno cebulką, aż do odparowania wody, karkówkę wyjąć, wytrzeć z nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę z jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia

Kuchnia Beaty
Co by tu na grilla? Przed północą 218

line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pogoda piękna, w sam raz na zamknięcie sezonu grillowego, więc wrzucam kilka pomysłów: szaszłyki, kotlety sojowe kebab-gyros , sos czosnkowy, sałatka i (przepyszne) banany z gorzką czekoladą. Przepis na egipskie szaszłyki z książki Angeliki Ilies . Składniki szaszłyków: 1 żółta

Qlinarnie i Qlinarnie
Stek z pieczonymi warzywami 332

przed smażeniem – czyli wyjęte 2-3 godziny wcześniej z lodówki. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju lub oliwy (gdy używamy patelni grillowej to olejem smarujemy steki – nie patelnię, ja użyłam zwykłej, więc olej wlałam na patelnię). Steki posypujemy pieprzem z obu stron. Gdy patelnia będzie gorąca układamy steki i smażymy

Poezja smaku
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 176

postu, ale przez okrągły rok.Tak więc mintaj , morszczuk, soja, kargulena czy łosoś to stali bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj  mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za  danie grillowe z patelni smakowała równie wybornie. Składniki; 3 świeże pstrągi Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy

Gosia gotuje