potrawa z grillowanego mięsa mielonego z przyprawami. Mięso jest ukształtowane w podłużne kiełbaski, podobne do hot dogów . Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici. Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej 2 jaja 2 cebule
Tradycyjna KuchniaDługi weekend od dłuższego czasu kojarzy mi się z oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego ;) dziś pogoda średnia, przynajmniej u mnie, a że nie mam warunków do grillowani, to postawiłam na piekarnik ;) Składniki (1-2 porcje): pierś z kurczaka 0,5 szklanki pokrojonego ananasa z puszki (we własnym soku) 4 gałązki selera naciowego 0,5 szklanki kukurydzy (bez dodatku cukru
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsól, słodka papryka odrobina oliwy Wpadajcie w tym tygodniu na grilla tutaj Przygotowanie: Cukinię tniemy na cienkie paski i grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Kurczaka tniemy na kostkę 2cm x 2cm doprawiamy. Z grillowaną cukinię smarujemy serkiem, układamy kurczaka zawijamy i nadziewamy na wykałaczkę. Po 3 cukinie na wykałaczce. Szaszłyki układamy na blasze wyłożonej
Niezły Młynekoliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowane szparagi umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj z resztą składników. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię lub patelnię grillową. Umieść na niej szparagi , przykryj i smaż przez około 5 minut, często obracając aby się nie przypaliły. Smacznego! English version Parmesan and garlic asparagus (4 servings) Ingredients: 500 g green
karmelowyzarumienił. Karkówka nadziewana śliwką i zawijana w boczek z cukinią smakuje naprawdę wybornie a miodowo-musztardowo marynata idealnie dopełnia smak. Troszeczkę żeśmy się wczoraj zasiedzieli "aby wszystko zjeść" :) więc grillowe ognisko zrobiło świetny klimat
Mechanik grillujepolecamy orzeźwiającą domową lemoniadę bądź jak kto woli wodę smakową. U nas zagościło cytrynowe orzeźwienie z nutą limonki i mięty. Taka woda idealnie nada się również jako napój na grillowe spotkania. Kolejnym jej atutem jest fakt, że cytryna świetnie oczyszcza organizm. A więc, pijmy ją na zdrowie ;) Cytrynowa lemoniada z limonką i miętą SKŁADNIKI : 1,5 l schłodzonej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Składniki: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka 1,0 kg karkówki 2,5 cm kłącza imbiru (starty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta
Kulinarna PatilogiaSezon grillowy już się rozpoczął, z tej okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki
My Culinary ArtProsto i smacznie . kiełbasa olej do smażenia chrzan Kielecki przyprawa do grilla Kiełbasę naciąć nożem w kratkę, posypać przyprawą do grilla. Kiełbasę smażyć na średnio rozgrzanym grillu , patelni grillowej lub zwykłej patelni z dodatkiem odrobiny oleju.Podawać np.z chrzanem
Moje domowe kucharzenieKiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków
Stare Garyzewnętrznej warstwy warzywo zostanie „zamknięte” przed wchłanianiem nadmiaru tłuszczu. Potem możemy zmniejszyć intensywność smażenia. Grillowanie bakłażana Bakłażana grillujemy zwykle w plastrach używając do tego albo tradycyjnego rusztu, albo patelni grillowej . Możemy zrobić to zarówno „na sucho”, jak i z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Wybór można pozostawić upodobaniom czytelników oraz uzależnić go od specyfiki konkretnej potrawy. Ja osobiście grilluję „na sucho
Kulinarna Pokusapapryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt szerokie paski. Pomidory kroimy na „ósemki” pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łykowatych części. Zieloną dymkę kroimy na kawałki. Na patelni grillowej na dosyć silnym ogniu rozgrzewamy 1 jedną łyżkę oliwy. Na patelni umieszczamy paprykę, dodajemy nieco soli pieprzu. Grillujemy przez 3 minuty, po czym dodajemy pomidory posypując jeszcze trochę solą
Kulinarna Pokusadodatku zbyt długie pieczenie czy grillowanie grozi przesuszeniem mięsa. Dlatego ważne jest bardzo drobne pokrojenie fenkułu oraz odpowiednia technika pieczenia/grillowania. Najlepsze efekty osiągniemy w piekarniku posiadającym grzałkę grillową w jego górnej części. W braku funkcji grilla pozostaje nam „zwykłe” pieczenie na metalowej brytfannie/blasze z kilkakrotnym odwróceniem mięsa w trakcie. Możemy też użyć grilla elektrycznego, w takim wypadku również odwracając mięso
Kulinarna Pokusakawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 20 minut, w połowie pieczenia odwracamy szaszłyki na drugą
Kulinarna Pokusa